Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Ședință decanală

Luni, 25 octombrie 2021, a avut loc ședința decanală la Suceava. Întâlnirea a început la 10.30 și s-a desfășurat în Biserica "Sfântul Ioan Nepomuk".

Părintele decan, Ciprian Antălucă, a deschis întâlnirea cu un moment de rugăciune. Părintele Marian Păuleț a citit articolul intitulat "Sinodul este evenimentul cel mai important după conciliu", scris de Fabio Colagrande. Textul a avut menirea să-i introducă pe părinții participanți în subiectul cel mai important al întâlnirii.

A urmat cuvântul de salut adresat de părintele decan preoților noi veniți în Decanatul de Bucovina: pr. Eduard Soare, pr. Răzvan Mătășel, pr. Ionuț-Lucian Minac, pr. Marian Păuleț și pr. Anton Egner. După acest moment de bun venit, pr. Ciprian a amintit de îndemnurile PS Iosif Păuleț cu privire la contextul pandemic. În special, Preasfințitul a invitat fiecare păstor la responsabilitate și la respectarea măsurilor de protecție sanitară precum: purtarea măștilor, respectarea distanțării fizice și folosirea dezinfectantului.

Următoarea oprire a fost discutarea desfășurătorului Sinodului, urmând materialul pregătit în acest scop de pr. Felix Roca. Au fost scoase în evidență cele trei dimensiuni ale sinodalității Bisericii: comuniune, participare și misiune.

Părintele Robert Râtan a prezentat în fața părinților rezultatele chestionarului "Glasul tău în Biserică". În cadrul prezentării s-a punctat nevoia crescândă a credincioșilor de a fi îndrumați spiritual. O altă nevoie urgentă a credincioșilor este catehizarea, în special la oraș. Se dorește o mai mare implicare a Bisericii în domeniul educației. La acest punct s-a scos în evidență necesitatea unei educații religioase.

O altă doleanță a credincioșilor exprimată în cadrul chestionarului a fost necesitatea de a îmbunătăți relația păstori-credincioși și comunicarea la nivel parohial.

În ceea ce privește evaluarea organizării cursurilor de formare pentru preoți, mulți dintre aceștia au fost mulțumiți. S-a cerut implicarea specialiștilor în temele tratate.

A urmat alegerea celor două persoane în consiliile diecezane. În Consiliul Pastoral a fost desemnat domnul Paul Iftimie, iar în Consiliul Prezbiteral a fost ales pr. Stanislav-Ioan Cucharec.

Părintele Ionuț-Lucian Minac a fost ales de către părinții prezenți responsabil cu cateheza la nivel de decanat.

Părintele decan a întrebat preoții din decanat ce părere au de contribuțiile stolare, dacă acestea ar trebui mărite sau micșorate începând cu anul 2022. Având în vedere contextul pandemic și scumpirile alimentelor și a celorlalte bunuri, s-a considerat că nu este oportună creșterea taxelor stolare. Totuși, s-a amintit de necesitatea specificării taxelor pentru trasul clopotelor și pentru priveghi.

Părintele decan a amintit preoților de marele eveniment al hirotonirii episcopale a Mons. Petru Sescu, care va avea loc la Iași, în data de 11 noiembrie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași.

A urmat invitația de a discuta diferite probleme sau inițiative la nivel de decanat. Nu s-au remarcat probleme.

Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea Orei medii în biserică și cu agapa fraternă la casa parohială.

Pr. Marian Păuleț


 

lecturi: 1299.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat