Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pământul care suferă este strigătul săracilor și va fi strigătul tuturor

de sr. Bernadette Mary Reis, FSP

Liderii din toată lumea urmează să se reunească la Glasgow pentru Conferința Părților la Convenția-Cadru a ONU despre schimbările climatice (COP26), care se va ține de la 31 octombrie la 12 noiembrie 2021. Se tinde la accelerarea acțiunii spre obiectivele Acordului de la Paris și ale Convenției însăși. În ajunul întâlnirii, Vatican News a vorbit cu profesorul Beerabhadran Ramanathan, care în 2015 a fost consilier științific al delegației vaticane la COP21 din Paris. Previziunea climatologului este că "timpul anormal" pe care-l trăim astăzi va fi amplificat cu 50% dacă nu acționăm rapid.

Strigătul mamei natură

Definit în diferite ocazii "expertul climei papei", Ramanathan a scris primele sale comentarii despre schimbările climatice în desfășurare în lume în 1975, când avea 31 de ani. Atunci, spune el, "nu se vorbea încă în termeni umani. Se vorbea despre ghețarii care se topeau, despre nivelurile mării care creșteau... Pentru că, în realitatea, această schimbare între încălzire și extremele climatice a început să se manifeste în manieră așa de evidentă numai în ultimii zece ani".

"Mama Natură, spune profesorul Ramanathan, încearcă să ne spună în orice mod că îi facem rău. Și asta mă duce la ceea ce spune Papa Francisc în Laudato si', când vorbește despre strigătul pământului. Noi trebuie să-l ascultăm. Și el ne spune și că trebuie să-l ascultăm împreună cu strigătul săracilor".

Strigătul pământului

În ce mod strigă pământul? Unul este creșterea temperaturii. Profesorul Ramanathan amintește că a pregătit în 2018 o publicație împreună cu colegii săi, în care prevede că până în 2030 temperatura va crește cu 1,5 grade. "Și mai lipsesc nouă ani. A trece de la 1 la 1,5 corespunde cu o majorare de 50%. Să ne imaginăm tot ceea ce se întâmplă astăzi, amplificat cu 50%".

Creșterea temperaturii ajunge în schimbarea modelelor climatice, întrucât cele două sunt în relație strânsă una cu cealaltă. Omul de știință avertizează că suntem abia la începutul efectelor "încălzirii globale, care în ultimii 10-15 ani s-a transformat în tulburarea globală a sistemelor climatice în toată lumea. În fiecare parte a pământului oamenii experimentează o climă cel puțin bizară", continuă profesorul. "Ceea ce în mod normal se întâmplă la fiecare o mie de ani, la fiecare cinci sute de ani, acum se întâmplă de două ori în zece ani. Modelul general este că regiunile uscate devin și mai uscate în timp ce regiunile umede devin și mai umede. Mai umed ar fi bine dacă ploile s-ar manifesta într-o ploaie gentilă. În schimb mai umed este oribil dacă este ca ploaia pe care am văzut-o căzând în Germania, acea ploaie care distruge totul, inclusiv persoanele".

Strigătul săracilor

Profesorul Ramanathan îl admiră pe Papa Francisc pentru că a legat strigătul pământului cu strigătul săracilor. Există perspective concrete, tangibile - spune el - că acele "trei miliarde de persoane pe fața pământului care încă nu au descoperit combustibilii fosili" sunt lovite de schimbarea temperaturii și a climei. "Am vorbit despre asta cu Papa Francisc", afirmă el. "Ei continuă să ardă lemne de foc și baligă de vacă și gunoaie organice pentru a răspunde la necesitățile lor de bază, precum gătirea și încălzirea caselor. Și totuși, chiar ei vor plăti consecințele cele mai rele ale idilei noastre cu combustibili fosili: cea mai mare parte din aceste trei miliarde de persoane sunt agricultori. Dar nu vorbim despre agricultorii occidentali, care au mii, milioane de hectare: în schimb fiecare dintre aceștia dispune, în schimb, de jumătate de hectar, poate că un hectar...".

Pentru "agricultorii de subzistență" din India asta înseamnă că "vin ploile musonice - dar ploaia cade abundent, adică: atunci când plouă, plouă abundent. Și mă vei întreba: «Și care este problema?». Problema este că atunci când plouă abundent, apa ajunge direct în ocean: se scurge, dar duce cu ea toate nutrienții care sunt în pământ".

Strigătul tuturor

Acum nu numai Mama Natură, pământul și săracii înalță strigătul lor: de acum toți suferă din cauza efectelor încălzirii globale, săracii, clasa mijlocie și bogații, toți în același mod. Inundațiile și incendiile nu fac deosebire între persoane și copaci. Una dintre temerile profesorului Ramanathan "este că schimbarea climatică intră în sufrageriile noastre în același mod în care a intrat Covid-ul, fără a cruța pe nimeni".

"Gândul meu se îndreaptă îndeosebi spre persoanele între 30 și 50 de ani, care încă trăiesc de la un salariu la altul și care vor să-i trimită la școală pe copii: când casa lor ajunge să fie distrusă de un incendiu... și să ne gândim că în cinci, zece ani, asigurările vor da faliment, nu vor mai fi în măsură să asigure casa ta. Când spun că schimbarea climatică va intra în sufrageriile noastre mă gândesc la faptul că există foarte multe persoane care nu mai au sufrageria din cauza incendiilor sau a inundațiilor".

Transformarea acelui strigăt

Însă, putem face alegeri, afirmă profesorul Ramanathan: putem alege să facem ca broasca râioasă din poveste, care nu face nimic în timp ce crește temperatura apei în care este cufundată, până când moare. "Din fericire, noi suntem mult mai inteligenți decât ea: știm să reacționăm. Dacă vom fi pregătiți, vom putea evita cea mai mare parte de dezastrelor".

Omul de știință nu crede că mai este posibilă schimbarea situației schimbând stilurile de viață: "Îmi pare rău să o spun, dar de acum este prea târziu. Avem nevoie de un proiect serios pentru a construi reziliența". În termeni concreți, asta înseamnă a-i încuraja pe agricultori să adapteze culturile lor la noile modele climatice. "Între timp, depinde unde te afli în acest hotspot climatic: ești în partea uscată, care devine tot mai uscată, sau în partea umedă, care devine tot mai umedă? Dacă ești în partea umedă care devine tot mai umedă, va trebui să reconstitui solul, pentru că apa îl duce cu sine". Dacă luăm ca exemplu California, o zonă într-o zonă uscată, putem afirma că nu mai este sustenabilă cultivarea migdalelor: "Nu văd modul în care pot să supraviețuiască. Dacă în schimb se transformă în culturi care cer mai puțină apă, atunci pot să se descurce".

Și continuă: "Dacă observăm semnele schimbării climatice de astăzi și nu dintre acelea de acum 15-20 de ani, modelele pot să fie modificate". Asta cere "o gestionare globală a apei pentru a produce hrană. Nu aș face o diferență între apă și hrană: de fapt, apa și hrana sunt ca oxigenul pentru ființele vii". În afară de asta, trebuie raționat și cu privire la exigențele micilor agricultori" nu numai în termeni de eficiență, beneficiu și alimentare a lumii ci și în termeni de bunăstare a acestor trei miliarde de ființe umane pe care noi le vătămăm cu acele schimbări climatice pe care noi le-am activat".

Care glas va fi ascultat?

Al doilea obiectiv este acela "de a coborî curba emisiilor" dar - așa cum afirmă profesorul Ramanathan - această abordare a schimbărilor climatice este puternic politizată. Atât timp când nu este separat de ambalajul politic în care este blocat actualmente, va continua doar să separe persoanele și să creeze diviziuni.

"Singurele forumuri nepolitice, după părerea mea, sunt bisericile, templele, sinagogile, moscheile. Tot ceea ce este spus persoanelor are un aspect politic. Din păcate, și mass-media sunt polarizate pe cele două fronturi. Oamenii trebuie să fie instruiți rapid și organizațiile și liderii religioși pot umple golul: Papa Francisc a făcut primul pas cu Laudato si'. La Academia Pontificală de Științe s-au desfășurat multe întâlniri în care știința, credința și politica s-au aliat. Și voi, catolicii, aveți pulsul direct al săracilor: dacă veți reuși să convingeți chiar și numai 10% din restul de 50%, vom fi deja un mare pas înainte: atunci vom putea alege lideri corespunzători care vor lua inițiativele corecte". "Eu bazez totul pe credință".

Biografia. Originar din Chennai, în India, Veerabhadran Ramanathan a completat studiile superioare și universitare în India, apoi s-a mutat în Statele Unite unde a obținut doctoratul la State University din New York. Actualmente ocupă funcția de președinte al catedrei de Sustenabilitate climatică "Edward A. Friedman" de la Universitatea Californiei San Diego. În octombrie 2004, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit academician în Academia Pontificală de Științe.

(După Vatican News, 26 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 414.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat