Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Misiunea educativă a Surorilor Campostrini

30 de ani!

Cu profundă recunoștință mulțumim Domnului pentru că a călăuzit pașii noștri până acum. La 24 octombrie 2021 se împlinesc 30 de ani de când, invitate de episcopul Petru Gherghel, primele Surori Campostrini au ajuns pe pământul românesc și mai precis în Parohia Tămășeni, unde au fost primite, cu multă afecțiune, de părintele Iosif Enășoae.

Părinte bun, nu ezita să trimiți în via ta muncitori harnici și înțelepți pentru a face voința ta prin carisma Maicii Teodora!

Scurt istoric

Congregația "Surorile Minime ale Carității Mariei Îndurerate", cunoscută sub denumirea de "Institutul Campostrini", a fost fondată de Teodora Campostrini în anul 1818.

Teodora Campostrini s-a născut la Verona - Italia pe 26 octombrie 1788. A fost educată într-o familie profund creștină, muncitoare și cultă. În timp ce creștea, Teodora își dezvolta și descoperea identitatea prin instruirea și formarea pe care o primea de la propria familie și de la educatoarele sale. Măreția personalității sale constă în atitudinea sa interioară de a fi continuu prezentă sie însăși, atentă la realitatea celorlalți și la schimbarea evenimentelor, trăind fiecare clipă în prezența lui Dumnezeu, pe care îl recunoaște înăuntrul său și în realitatea înconjurătoare, procurând astfel societății de atunci, prin toate acțiunile sale, bine real.

Carisma institutului cuprinde trei elemente importante: contemplație, educație, misiune.

România

Institutul Campostrini este prezent în România din 24 octombrie 1991, la Tămășeni, apoi la Iași și la Gherăești. În momentul de față desfășoară la Tămășeni o prosperă activitate care s-a caracterizat încă de la început prin munca și acțiunile educative mai ales în favoarea copiilor și a tinerilor, pentru ca aceștia să construiască o spiritualitate profundă și o clară identitate. Alegerea de a continua în această țară proiectul carismei congregației - contemplație, educație, misiune - se realizează într-un moment istoric particular pentru România, caracterizat în mod profund de schimbări politice, sociale și culturale. Este imediat după Revoluție, moment în care țara începe o perioadă de tranziție și se îndreaptă spre renaștere, dezvoltare, reconstruire, deschidere.

Congregația și surorile prezente aici s-au predispus imediat cu o atitudine deschisă și o privire atentă la realitatea în care se stabiliseră și, în coerență cu spiritul și gândirea fondatoarei, Teodora Campostrini, nu au ezitat să lucreze pentru a "procura societății bunuri reale".

Încă de la început s-au realizat activități concrete ce răspundeau nevoilor locuitorilor din Tămășeni, acțiuni concrete de ajutorare a familiilor nevoiașe cu alimente și bunuri materiale, pentru a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor care se aflau în situații de dificultate, depășind obstacolele materiale și promovând, unde era posibil, educația care duce la creșterea demnității și permite independența persoanei. Și o putem spune și pentru activitatea de îngrijire medicală față de persoanele mai nevoiașe sau cu dificultăți, activitate de care ne-am ocupat pentru câțiva ani.

Grădinița "Sfânta Teodora"

Atenția și proiectele educative ale surorilor s-au îndreptat încă de la început spre educarea copiilor, înființând o grădiniță chiar în 1992, la Tămășeni. În acest mediu primitor dotat cu programe adecvate și materiale didactice copiii s-au bucurat de o atmosferă senină, propice creșterii și învățării. Familiile și-au adus cu bucurie copiii la Școala Campostrini, un context care a fost perceput ca fiind sigur, de încredere, plin de noutate și creativitate cu certitudinea că acest loc ar garanta educația, un instrument esențial pentru viață. Acest spațiu educativ a primit în cei 20 de ani de activitate peste 500 de copii, oferind instrumente pentru creșterea lor armonioasă și pentru ca ei să poată cunoaște și dezvolta capacitățile lor.

Orfelinatul "Buna Vestire"

Răspunzând necesităților locului, în 1993 Institutul Campostrini a primit în casele sale, la Iași pentru o perioadă, apoi în 1995 la Tămășeni și Gherăești (în prezent la Tămășeni) peste 100 de copii orfani sau care proveneau din familii cu dificultăți serioase.

Grija constantă a surorilor a fost și este în continuare aceea de a le oferi copiilor un ambient familial, dedicându-se creșterii lor cu iubire și atenție la identitatea și capacitățile fiecăruia, pentru ca toți să se realizeze în viață, construind autonomie de gândire și de acțiune, având la bază valorile creștine.

Obiectivul principal al surorilor era acela de a fi pentru copiii și tinerii încredințați centrului figuri de referință, adevărați educatori, capabili să îi îndrume, să le ofere siguranță, să îi însoțească în creșterea lor pas cu pas. Surorile au pus la dispoziție toate resursele: timp, energie și abilități educaționale; s-au experimentat puternic în aspectul esențial al carismei care este educația.

Întâlniri formative pentru tineri

Surorile Campostrini, atente la necesitățile reale ale societății, s-au dedicat educației umane și spirituale, organizând întâlniri formative pentru tineri, pentru ca aceștia să poată îmbogăți patrimoniul lor interior cultural. S-au propus întâlniri tematice de reflecție pe diferite argumente și texte biblice (timp, rugăciune, vocație, valori etc.), în care atenția era îndreptată spre construirea unor itinerarii de creștere și conștientizare care să permită tinerilor să-și însușească instrumente utile dezvoltării și realizării propriei personalități.

Centrul de formare

Test Center ECDL

În anul 2006, surorile Campostrini, în strânsă colaborare cu Fundația "Centrul de Studii Campostrini" din Verona - Italia, au dat ființă unei activități de formare în domeniul informaticii, îndreptându-se mai ales spre tineri, copii și spre toți aceia care sunt interesați să aibă cunoștințe în domenii din ce în ce mai importante astăzi.

Fiind acreditat ca Centru de Testare ECDL de către ECDL România, la Centrul de Formare din aceste locații, sesiunile de examinare se desfășoară în mod regulat și sunt complet gestionate de personalul de examinare intern competent care aparține institutului. Tinerii și studenții au posibilitatea de a accesa atât lecții, cursuri și exerciții, cât și susținerea examenelor, în vederea obținerii Permisului ECDL (European Computer Driving Licence - Permisul european de conducere al calculatorului). Mediul și relația cu utilizatorii sunt calificate prin competență, profesionalism, echipamente adecvate, elemente menite să încurajeze învățarea și profitul excelent.

Și aceste activități sunt caracterizate mai ales de aspectul cultural al formării umane prin care să înalță demnitatea persoanei, având convingerea că, atunci când persoanele nu reușesc să progreseze și să-și dezvolte umanitatea, nu este pentru că nu sunt capabile, ci pentru că nu au acces la acele instrumente și la acele informații care le-ar permite să învețe să folosească în orice moment cunoștințele și abilitățile proprii pentru a crește din punct de vedere uman și spiritual.

Tot la Centrul de Formare se organizează și cursuri de informatică pentru copii și începători, conform programei EQUALSKILLS, cu aceeași finalitate formativă și educativă. Se lucrează mai ales pentru a depăși simpla transmitere a cunoștințelor și pentru a promova un proces de cunoaștere și de înțelegere a propriei persoane și a importanței din punct de vedere profesional al formării continue și de calitate.

Biblioteca

O altă activitate importantă bine implementată și foarte frecventată de mulți copii, tineri și adulți este biblioteca. Surorile dispun de o bibliotecă ce numără în prezent peste 5.000 de cărți de literatură, eseuri de istorie, filozofie, științe umanistice, romane, enciclopedii, dicționare și abonamente la reviste în domeniul istoric, științific și cultural. Pe lângă acestea se adaugă și aproape 3.000 de cărți în limba italiană.

Structurarea și organizarea materialului bibliotecii sunt realizate conform criteriilor de biblioteconomie și standardelor internaționale. Accesul la serviciile bibliotecii este deschis tuturor, în mod gratuit, atât pentru împrumuturi, cât și pentru consultații la sălile de lectură.

Datorită investiției institutului care crede în dimensiunea culturii, patrimoniul cărții este sporit. Persoanele care folosesc acest serviciu abordează calea cunoașterii cu mare interes, găsesc materiale de studiu și consultare, precum atlase, dicționare, enciclopedii, volume de istorie și istoria literaturii. Sectorul clasicilor literaturii mondiale și literaturii române este, de asemenea, bine aprovizionat.

Gustul pentru lectură și cercetare chiar și pentru sarcinile școlare crește prezența în sală pentru ore prelungite și cu frecvență continuă. Numărul de înscrieri și de împrumuturi acordate mărturisește dorința de cunoaștere din partea celor care nu își permit să cumpere cărți.

Biblioteca reprezintă un punct de referință ce oferă o gamă amplă de resurse îndreptate spre promovarea lecturii, spre dezvoltarea abilităților personale și buna utilizare a informației, spre formarea cunoașterii și construirea capacității de a gândi.

Aspectul carismatic al misiunii Campostrini este caracterizat și concretizat în obiectivele de calitate pe care ne propunem să le atingem, prin devotamentul față de promovarea culturii și prin oferirea unor instrumente prețioase tuturor persoanelor, mai ales copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să-și poată realiza mai bine viața, să devină adulți, responsabili, liberi și să trăiască în mod profund credința creștină.

Toate Surorile Minime ale Carității Mariei Îndurerate "Institutul Campostrini"


 

lecturi: 1603.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat