Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălțați: Administrarea Mirului

Comunitatea romano-catolică din Bălțați a avut, în ziua de 17 octombrie 2021, bucuria unei triple sărbători: administrarea Mirului, aniversarea sfințirii bisericii și aniversarea zilei de naștere a episcopului Iosif Păuleț, aflat la prima sa vizită în această comunitate.

Primul moment a fost prilejuit de conferirea plinătății Duhului Sfânt prin impunerea mâinilor și administrarea sacramentului Mirului celor 16 preadolescenți de către PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Cu vie emoție, credincioșii comunității l-au întâmpinat la intrarea în biserică pe episcopul diecezei care, după ce a oferit binecuvântarea și stropirea cu apa sfințită, a gustat pentru prima dată din pâinea și sarea bălțăteană.

Primirea episcopului a avut și o altă semnificație, legată de un alt eveniment important al bisericii parohiale, pricina celei de-a doua bucurii, evocată la începutul Sfintei Liturghii: păstorul comunității, după salutul de bun venit, a făcut memoria istorică a zilei. Pentru parohia catolică din Bălțați ziua de 17 octombrie este în fiecare an zi de sărbătoare, deoarece este ziua binecuvântată când a fost sfințită biserica și dată spre celebrarea cultului divin. Este ziua fericită a anului 1943 când episcopul de la acea vreme, Mons. Mihai Robu, inițiind o vizită pastorală rapidă în dieceză, cauzată de apropierea frontului estic, poposește și la Bălțați, sfințește biserica și consfințește munca asiduă a micii, dar inimoasei comunități de la acea vreme (40 de familii), care, adunând piatră cu piatră și punând piatră peste piatră timp de opt ani, s-a bucurat de lucrarea mâinilor lor întru Dumnezeu, dar și de administrarea sacramentului Mirului celor ce l-au cerut. Astfel, la 78 de ani diferență, micii catolici din a patra generație, cerând conferirea Mirului, s-au făcut glasul de invocare a Duhului Sfânt (care este și patronul comunității) și din partea celor din a doua și a treia generație, luând aminte la cei care au mers înaintea lor cu semnul credinței și care acum speră și se roagă ca ei să se bucure de casa comuniunii cu Dumnezeu întru fericirea veșnică.

După proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, episcopul, coborând între candidați, a vorbit despre importanța Duhului Sfânt în viața creștinului, despre opera sa sfințitoare în Biserică, trupul mistic al lui Cristos, în care fiecare creștin trebuie să fie un membru activ, o celulă vie în drumul spre mântuire. Amintindu-le că, de fapt, Duhul Sfânt ne însoțește încă de la primirea Botezului, episcopul și candidații au aprins câte o lumânare pe care au ridicat-o cât mai sus, arătând direcția noastră a tuturor: cerul fericirii împreună cu Dumnezeu. Apoi părintele paroh, întrebat fiind de către episcop, a dat mărturie pozitivă, în numele comunității și, mai ales, al familiilor proprii, despre buna pregătire a candidaților. Cu emoție vizibilă, preadolescenții s-au apropiat de episcop, însoțiți fiind de nașii aleși, pentru a primi ungerea sfântă și mângâierea Mângâietorului prin semnul atingerii din partea succesorului apostolilor.

Al treilea motiv de bucurie pentru comunitate a fost episcopul însuși, care chiar la împlinirea celor 67 de ani de primăveri (ai toamnei), a poposit la Bălțați. Mulțumindu-i din inimă că au fost umpluți de Duhul Sfânt, neo-miruiții și întreaga comunitate i-au cântat și urat din inimă La Mulți Ani cu sănătate, oferindu-i întru amintire o pictură, amintire a trecerii prin biserica parohială.

Mulțumim Duhului Sfânt și episcopului nostru, Iosif Păuleț, pentru această zi minunată!

Amalia Buzatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Bălțați: Administrarea Mirului


 

lecturi: 1322.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat