Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Prima întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali, la Oratoriul salezian "Don Bosco"

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, a avut loc prima întâlnire a cursului de formare pentru animatorii parohiali, în stilul lui Don Bosco. În jur de 50 de tineri, din 15 parohii din jurul Bacăului, și nu numai, s-au adunat la oratoriu, plini de entuziasm și curioși să afle cum să devină buni animatori.

Ziua a început cu jocuri de societate și cu cele de cunoaștere, urmând un moment de rugăciune în care tinerii au conștientizat că într-adevăr Domnul i-a creat niște făpturi atât de minunate (Ps 139,14). Tema acestei zile a fost "Tânărul între tineri". În parcursul formativ accentul a căzut pe identitatea animatorului, însoțitorii de drum fiind tânărul Moise și tânărul Ioan Bosco. Istorisirile acestora au subliniat faptul că orice persoană este chemată la o misiune și, bineînțeles, orice misiune aduce cu sine responsabilități, bucurii și, chiar la început, puțină frică. Animatorul este chemat să facă animație, nu de părintele din parohie, ci prin el de însuși Dumnezeu. A fi animator este, deci, o chemare sfântă. Tinerii au aflat că lucrurile imposibile pot deveni posibile, având încredere în Dumnezeu și dedicându-se numai lucrurilor bune din viața lor. Partea practică a constat în pregătirea ghiozdanului de animator. Tinerii au fost rugați să aleagă trei lucruri fără de care nu se poate face animație, justificând alegerea făcută în grupulețe mici.

Prânzul a fost ca în familie, iar pauzele au fost pline de socializare, de zâmbete, de jocuri și de bansuri. Însă, centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, unde fiecare tânăr i-a încredințat Domnului parcursul său de formare, conștientizând faptul că ei sunt mărturisitori ai lui Dumnezeu pentru ceilalți tineri și copii din parohia lor. Tinerii au avut multe oportunității în care să se cunoască și să lege prietenii.

În încheiere s-a subliniat importanța disponibilității fiecărui tânăr în parohia lor și mai mult inițiativa lor pentru diverse activități. Tocmai de aceea le-au fost lansate tinerilor două provocări, pe care să le îndeplinească până data viitoare, și anume: să împărtășească ceea ce au învățat cu ceilalți și fie să își ofere disponibilitatea propunerilor de animație oferite de preoții din parohie, fie să ia ei inițiativa unei activități de animație în parohia lor.

Impresii:

  • "Pentru mine ziua de astăzi a fost minunată. Am învățat multe lucruri noi, am legat prietenii și am descoperit cât de multă nevoie are o parohie de animatori implicați. Tocmai pentru că animatorul are un rol important în Biserică nu este bine să refuze atunci când i se cere ajutorul în activitățile parohiale. Îmi doresc să pot participa la toate întâlnirile care vor urma și mulțumesc din suflet organizatorilor pentru ospitalitatea lor" (Antonia, 15 ani).

  • "Eu sunt pentru a doua oară la acest tip de curs pentru că știu că oamenii de la Don Bosco fac o muncă extraordinară pentru tinerii animatori. Am învățat multe de la acest curs, de exemplu, cum să am o relație de prietenie cu un copil și cum să-l ajut să își dorească să facă bine. Plec acasă cu idei noi de animație, pe care le voi împărtăși celor din parohia mea" (Alexandru, 17 ani).

  • "Sunt bucuroasă pentru că am ales să vin aici, dedicându-mi timpul învățând și însușindu-mi anumite calități necesare unui animator, pe care, mai apoi, să le împărtășesc celor din parohia mea" (Raffaella, 16 ani).

  • "A fost experiență minunată, am întâlnit animatori foarte prietenoși. Am învățat că este important să punem accent și pe rugăciune și cunoaștere, nu doar pe bansuri, jocuri și gălăgie. Voi veni și la următoarele întâlniri cu mult drag" (Alexandra, 14 ani).

Monica Farțadi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 octombrie: Bacău: Prima întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali, la Oratoriul salezian "Don Bosco"


 

lecturi: 818.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat