Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova (Italia): Hramul comunității catolice române

Duminică, 17 octombrie 2021, comunitatea română de rit latin din Dieceza de Padova a celebrat sărbătoarea hramului în cadrul Liturghiei solemne celebrate la ora 11.30, în Biserica "Tempio della Pace" din Padova, în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Maica și Regina unității.

Animată de dorința de a se uni în rugăciune pentru a o cinsti pe Preacurata Fecioară Maria cu titlul de "Maică și Regină a unității", comunitatea de români catolici din Dieceza de Padova s-a adunat în jurul sfântului altar pentru Liturghia solemnă a hramului.

Celebrantul principal a fost pr. Eusebiu Pișta, OFMConv., de la Conventul "Sfântul Bonaventura" din București. Au concelebrat: pr. Emanuel Imbrea, responsabil al comunității catolice române; pr. Virgil Susanu, vicar în Parohia "Toți Sfinții" din Craiova; pr. Daniel Fechetă, OFMConv., redactor-șef al revistei "Mesagerul sfântului Anton"; pr. Alexandru Șuteu, responsabil al comunității greco-catolice din Padova.

La începutul celebrării euharistice, pr. Luca Facco, parohul comunității italiene, a transmis întregii comunități române un salut special din partea episcopului de Padova, PS Claudio Cipolla, încurajându-i să continue mărturia lor de credință și felicitându-i pentru acest moment de sărbătoare.

Cuvântul de învățătură din cadrul Liturghiei a fost adresat de către pr. Virgil Susanu, care le-a reamintit credincioșilor faptul că "lipsa de unitate între creștini rămâne unul dintre cele mai mari obstacole în calea mărturiei creștine, în fața unei lumi necredincioase".

Părintele predicator a subliniat importanța unității în cadrul fiecărei comunități și a prezentat-o pe Maica Domnului ca exemplu de unitate. "Una dintre durerile cele mai mari ale unei comunități creștine este tocmai lipsa de unitate. Nu rareori, preoții se confruntă cu această situație: nu știu cum să facă pentru a-i ajuta pe proprii enoriași să fie uniți. Inclusiv credincioșii sunt conștienți că multe lucruri s-ar desfășura mai bine și mai benefic în comunitatea lor, dacă nu ar lipsi unitatea (...). Creștinii trebuie să adâncească în ei înșiși și în fiecare comunitate în parte acea ascultare de credință, al cărui prim și cel mai luminos exemplu este Fecioara Maria. Și pentru că ea strălucește ca semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, este o mare bucurie și mângâiere pentru noi toți că o avem pe sfânta Fecioara Maria ca exemplu de unitate".

Celebrarea s-a încheiat cu un gând de recunoștință și de mulțumire adusă celor care, într-o formă sau alta, s-au implicat în mod activ la buna organizare și desfășurare a hramului, precum și tuturor celor prezenți la acest moment de sărbătoare.

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Padova (Italia): Hramul comunității catolice române


 

lecturi: 1956.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat