Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Deschiderea parcursului sinodal pentru Sinodul Episcopilor

Duminică, 17 octombrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a deschis parcursul sinodal al Sinodului Episcopilor, care se va desfășura între anii 2021 și 2023, despre sinodalitatea Bisericii, cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". La celebrarea prezidată de PS Iosif Păuleț au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Petru Sescu, ales episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași, pr. Ștefan Lupu, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, vicari episcopali, părinții decani, părinții profesori, mai mulți preoți și credincioși. Duminică a fost și ziua de naștere a PS Iosif, ocazie de a uni rugăciunile la sfânta jertfă și pentru Excelența Sa.

Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis Sinodul Episcopilor duminică, 10 octombrie 2021, printr-o Sfântă Liturghie celebrată în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican. Totodată, Papa Francisc a dorit ca în toate eparhiile și diecezele din Biserica Catolică să se deschidă procesul sinodal în vederea celei de-a 16-a adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor în duminica imediat următoare, și anume, 17 octombrie.

În sintonie cu întreaga Biserică Catolică, și în Dieceza de Iași s-a marcat acest moment important din viața Bisericii, prin Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, duminică, 17 octombrie, la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

La începutul celebrării, PS Iosif i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la celebrare, fie fizic, fie prin ERCIS Media sau ERCIS FM, și a prezentat dorința papei ca sinodul să se desfășoare și cu o fază diecezană și să fie deschisă în această duminică. Totodată, fiind și ziua de naștere a Excelenței Sale, a cerut tuturor și o rugăciune pentru a fi "un păstor bun și sfânt în fruntea Diecezei de Iași".

Cuvântul de învățătură la această celebrare a fost ținut de pr. Felix Roca, referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor. Părintele a vorbit despre textele Sfintelor Scripturi propuse de Biserică pentru duminica a 29-a de peste an, care ne invită să redescoperim logica lui Isus Cristos referitoare la slujire, care a fost greu de înțeles de apostoli, de Biserică, dar și de fiecare dintre noi, cei din aceste timpuri. Cât privește deschiderea Sinodului Episcopilor și despre tema acestuia, părintele Felix a subliniat că acesta ne poartă la "a învăța mai mult să ne slujim unii pe alții, a ne ajuta unii pe alții să înțelegem valorile și să le trăim în viața noastră și să creștem ca Biserică, în comuniune, în participare și în misiune".

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a vorbit despre importanța Sinodului Episcopilor și a parcursului sinodal, care începe din fiecare dieceză, pentru că suntem "cu toții invitați să trăim misterul Bisericii, iar în acest mister fiecare are locul său: episcopul, preoții, părinții, tinerii, copiii, autoritățile... toți au locul lor. Sfântul Părinte Papa Francisc ne cheamă pe toți să conștientizăm că facem parte din Biserică și ne repetă din această seară, cum a făcut-o și când a fost aici, la noi: Să mergem împreună! În Biserică toți avem rolul nostru". PS Petru l-a felicitat pe păstorul Diecezei de Iași cu ocazia împlinirii celor 67 de ani de viață.

PS Iosif a mulțumit tuturor celor care s-au unit la Sfânta Liturghie, pentru cuvintele de încurajare rostite de PS Petru la început de drum sinodal, "pentru că va fi o muncă foarte grea, îndelungată, dar și foarte utilă pentru bunul mers al Bisericii". Păstorul Diecezei de Iași a mulțumit și pentru susținerea sa pastorală, mai ales prin rugăciune, dar și pentru toate urările pe care le-a primit în această zi.

Apoi, la final, cu toții s-au rugat Duhului Sfânt pentru buna desfășurare a Sinodului Episcopilor, cu rugăciunea rostită de Papa Francisc la sfârșitul momentului de reflecție pentru începutul parcursului sinodal, din Aula Nouă a Sinodului, de sâmbătă, 9 octombrie.

Cântarea la această celebrare a fost susținută de corul reunit al catedralei, dirijat de Maximilian Husaru și susținut la orgă de Octavian Bișoc, celebrarea fiind transmisă în direct de ERCIS Media și ERCIS FM.

* * *

Procesul sinodal urmează un itinerar de trei ani împărțit în trei faze, marcate de ascultare, discernământ și consultare. Prima etapă, care va fi în perioada octombrie 2021 - aprilie 2022, se referă la Bisericile diecezane individuale. În etapa diecezană vor avea loc mai multe întâlniri la nivel parohial și decanal, care vor avea și scopul de a consulta preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici cu privire la numeroasele provocări lansate de Sfântul Părinte pentru acest sinod. Consultarea în fiecare dieceză se va încheia cu o întâlnire pre-sinodală, care va fi momentul culminant al discernământului diecezan, când se vor formula concluzii. După încheierea fazei diecezane, fiecare dieceză își va trimite contribuțiile la Conferința Episcopală.

Scopul fazei următoare, cea continentală, din perioada septembrie 2022 - martie 2023, este dialogul asupra textului primului Instrumentum laboris. Ultima fază a călătoriei sinodale este cea a Bisericii Universale, care se va desfășura în luna octombrie 2023.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iași (catedrală): Deschiderea parcursului sinodal pentru Sinodul Episcopilor

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

ERCIS FM: Interviu cu PS Iosif Păuleț referitor la deschiderea Sinodului (18 octombrie 2021):

* * *

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Drumul Sinodului" (18 octombrie 2021):

* * *

Papa Francisc: Omilia la Liturghia de deschidere a Sinodului (10 octombrie)

Papa Francisc: Moment de reflecție pentru începutul parcursului sinodal (9 octombrie)


 

lecturi: 1539.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat