Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Córdoba beatificarea a 127 martiri ai Războiului Civil Spaniol

Martori ai unei Biserici marcate de persecuții

de Alfonso Ramírez Peralbo
postulatorul cauzei

De-a lungul istoriei sale, Córdoba a fost o Biserică de martiri. Numai pentru a cita câțiva, deja în timpul persecuțiilor romane ale împăratului Dioclețian, avem martirii Sfântul Acisclo și Sfânta Victoria (17 noiembrie 304). Urmează sfinții Faust, Ianuariu și Marcial (13 octombrie 304), Zoilo (27 iunie 304) și atâția alții. Din epoca musulmană sunt Sfântul Eulogiu (11 martie 859), Sfânta Leocrația, fecioară și martiră (15 martie 859) și mulți alții. În secolul al XX-lea este Fericita Victoria Díez, de la Instituția Terezină (12 august 1936).

Cei 127 de martiri din Córdoba - care sunt beatificați sâmbătă dimineață, 16 octombrie 2021, la ora locală 11.00 [ora 12.00 în România], în catedrala orașului andaluzian, de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe Papa Francisc - au trăit cu mare coerență adeziunea lor la Isus Cristos și au mărturisit-o până la capăt, vărsându-și sângele, opunând blândețea în fața erupției unei violențe oarbe și distructive. În viața lor și mai ales în martiriul lor au ajuns la vârful unei iubiri mai puternice decât suferința și decât disperarea, în comuniune cu Domnul, învingător al păcatului și al morții.

Unii dintre ei erau preoți diecezani, alții călugări și călugărițe, alții seminariști, laici și laice. Ei au îndurat pericole, chinuri și condamnare nedreaptă, până la vărsarea sângelui, în cursul persecuției religioase sângeroase dezlănțuite în Spania înainte și în timpul Războiului civil (1936-1939). Astăzi strălucesc în Biserică și în lume ca martori ai bunătății și milostivirii Domnului în deșertul egoismului și samavolniciei.

Grupul glorios al acestor slujitori ai lui Dumnezeu - cu vârstă cuprinsă între 15 și 88 de ani dintre care 115 bărbați și 12 femei - este condus de Juan Elías Medina, născut la Castro del Río la 16 decembrie 1902, hirotonit preot la 1 iulie 1926, paroh în orașul său în momentul persecuției împotriva Bisericii, închis de milițienii anarhici și măcelărit la 25 septembrie 1936.

Tratament asemănător au primit toți ceilalți slujitori ai lui Dumnezeu.

Toți l-au urmat pe Isus până la jertfa supremă, amestecând sângele lor cu cel al Mielului. În acțiunea lor strălucesc blândețea și hotărârea, angajarea pentru pace și libertatea interioară, încrederea în Dumnezeu și afirmarea demnității umane.

Viața creștinului are o unică finalitate: aceea de a ajunge la unirea intimă cu Cristos. Martiriul este una din căile propuse pentru sfânta maică Biserică pentru a ajunge la acest scop. Secolul al XX-lea, spunea Sfântul Paul al VI-lea la canonizarea martirilor din Uganda evocând textul lui Tertulian "sângele martirilor este sămânța creștinilor", a devenit din nou secolul martirilor. Persecuțiile făcute de "cristeros" în Mexic, cele totalitare ale comunismului în Rusia, ale nazismului și fascismului în Germania și Italia, până la marea persecuție religioasă din Spania în secolul trecut (1934-1939) - numai pentru a cita câteva - demonstrează că au existat mai mulți creștini persecutați și morți in odium fidei decât în timpul marilor persecuții din Imperiul roman. Persecuția este starea normală a vieții Bisericii și martiriul este modul în care creștinul mărturisește credința sa în Cristos.

Cu privire la faima de martiriu a celor 127, ea s-a răspândit în comunitatea eclezială, motiv pentru care în 2010 s-a deschis procesul diecezan la Córdoba. Fiind transmisă investigația diecezană la Congregația Cauzelor Sfinților în 2012, Positio pregătită a trecut cu rezultat pozitiv toate etapele. Istoricii și teologii, precum și cardinalii și episcopii au recunoscut că slujitorii lui Dumnezeu au fost uciși pentru fidelitatea lor față de Cristos și față de Biserică.

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 604.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat