Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturia lui Ioan Paul I în amintirea nepoatei Pia

A sta "jos, jos" și a iubi persoanele

de Debora Donnini

"Noi l-am considerat mereu un sfânt deja când era viu și acum când este recunoscut fericit este pentru noi o mare satisfacție". Prin cuvinte vibrante de emoție și afect, nepoata lui Ioan Paul I, Pia Luciani, reacționează la vestea că papa a autorizat Congregația Cauzelor Sfinților să promulge decretul care recunoaște o minune atribuită mijlocirii pontifului.

Pia Luciani este prima dintre cei 12 copii ai lui Edoardo, fratele lui Albino Luciani. De multe ori l-a vizitat pe unchi în diferitele locuri unde a fost chemat în slujba Bisericii.

Cine a fost unchiul pentru dumneavoastră?

Pentru mine a fost un al doilea tată. El și tatăl meu erau complet diferiți. tata era bun pentru anumite lucruri, unchiul era bun pentru altele: unchiul avea mai mult răbdare să asculte. La el recurgeam când aveam nevoie de un cuvânt bun. Când, eventual, ne-am certat cu tata, el era mereu punctul de referință. Și pentru vreun sfat când trebuia să luăm decizii, îl întrebam pe el.

Albino Luciani a fost un om cu credință profundă: ce moștenire v-a lăsat vouă, nepoților, "Papa zâmbetului"?

Era mereu zâmbitor, chiar și atunci când avea preocupări, ne încuraja și atunci când aveam dificultăți. Ne asculta, ne dădea sfaturi și apoi ne stimula să avem răbdare, să înfruntăm lucrurile și să credem în asistența Domnului. Așadar, cu el era foarte frumos de vorbit și de a ne destăinui. Eu mergeam des să-l vizitez. Spunea că trebuie să avem răbdare și să ne comportăm bine, nu numai pentru noi înșine în fața Domnului, ci și pentru a da exemplu bun altora.

Dumneavoastră l-ați vizitat pe unchiul în anii în care era patriarh de Veneția și apoi și ca papă, la Roma?

Am frecventat universitatea Lumsa și, după aceea, în fiecare an universitatea oferea cursuri de actualizare pentru profesori - eu predam la școala medie - deci mergeam mereu la Roma pentru aceste motive. Și în acel an am mers acolo pentru curs și cu acea ocazie am mers să-l vizitez și pe unchiul. Am luat masa împreună, am vorbit... A fost ultima dată când l-am văzut. Când era patriarh de Veneția, mergeam des, dar am început să-l vizitez și când era la Vittorio Veneto. El era o persoană, în afară de a fi fidel față de Domnul, de mare caritate și iubire față de alții. Odată când am fost să-l vizitez la Veneția, sora mi-a cerut să-i spun unchiului să o lase să cumpere ciorapi pentru el: "Are toți ciorapii rupți", a spus ea. Eu i-am răspuns: "Cereți-i dumneavoastră care sunteți aici...". Sora mi-a spus că a încercat însă el i-a spus: "Soră, dumneavoastră sunteți așa de pricepută cu acul, găsiți modul de a-i repara încă o dată și apoi cu acești bani noi facem mulțumit vreun sărăcuț. Când chiar nu vor mai merge, vedem atunci ce se poate face".

A avut deci multă atenție față de săraci. El a fost și în Africa...

Avea raporturi cu oameni din aproape toată lumea. Pot să vă spun asta pentru că eu făceam colecție de timbre și el îmi punea deoparte plicuri cu timbru. Unele vin din Australia, altele vin din Africa, altele din America Latină. Un venea din Polonia, de la secretariatul celui care va deveni apoi, după el, papă. Așadar, el avea deja multe raporturi. Avea o vedere foarte amplă și cunoștea situații practic din toată lumea. Era foarte interesat și încerca să-i sfătuiască și pe preoții săi: dacă era nevoie în Africa, dacă voia cineva să meargă acolo...

A fost puternică pentru el și experiența Conciliului al II-lea din Vatican...

A fost o experiență foarte frumoasă pentru el. Cu adevărat s-a simțit bine în mijlocul acestor oameni, și pentru că el avea multe curiozități, dorea să lărgească toate cunoștințele sale. Așadar, dacă găsea pe cineva care era disponibil chiar să vorbească, să exprime propriile experiențe, să le povestească, eventual el îi spunea: înainte de a merge acasă, vino, te duc la fratele meu, vino, te duc în dieceza mea pentru a-ți arăta țara mea și a te face cunoscut în dieceză.

Cuvântul "Humilitas" se află pe stema sa. Umilință: un cuvânt central în viața unchiului dumneavoastră?

El spunea că trebuie să stăm "jos, jos", pentru că fiecare dintre noi are limitele sale și defectele sale - pe care trebuie să încercăm să le eliminăm, desigur - însă și față de ceilalți nu trebuie să credem că suntem superiori. Cu toate că avea o cultură foarte mare, cu toate că avea calități enorme, era mereu "într-un colț". Odată l-am însoțit la o întâlnire. La un moment dat o persoană a spus: "Nu înțeleg, patriarhul de Veneția nu este, încă n-a venit, de obicei este punctual...". După aceea au descoperit că era în spatele sălii. Credeau că vine într-o mașină cu multă pompă, în schimb era într-un colț, spunea Rozariul așteptând ca să înceapă adunarea.

Cum ați trăit moartea sa, după numai 33 de zile de pontificat?

Îl îndrăgeam foarte mult și prin urmare pentru mine a fost o mare suferință. Am fost prima care a fost anunțată pentru că tatăl meu, care pe atunci era președinte al Camerei de Comerț din Belluno, era în Australia. Din fericire, înainte de a merge în Australia a trecut pe la Roma ca să-l salute pe fratele său. Nefiind el și fiind eu fiica mai mare, mi-a fost comunicată mie vestea despre moartea unchiului. Și a fost tocmai o lovitură foarte mare pentru toți.

Care este după dumneavoastră moștenirea, cuvântul, pe care Papa Luciani îl spune astăzi Bisericii?

El ar spune că trebuie să punem angajare cea mai mare care se poate și apoi restul să-l lăsăm pe Domnul să facă. Chiar și atunci când aveam vreo problemă el spunea: "Comportați-vă așa, chiar dacă ceilalți nu sunt mereu corecți cu voi, încercați să fiți corecți voi, încercați să iubiți persoanele".

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 744.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat