Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

  Z I U A  M O N D I A L Ă
A  M I S I U N I L O R

24 octombrie 2021

"Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit" (Fap 4,20)

Scrisoare deschisă
cu ocazia Celei de-a 95-a Zi Mondială a Misiunilor

"Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit" (Fap 4,20)

Dragi confrați preoți,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți frați și surori în Cristos,

Vă salutăm cu drag și vă mulțumim pentru că ați acordat câteva minute acestor rânduri, acum când parcurgem timpul rodnic al lunii octombrie, lună închinată recitării sfântului Rozariu și redescoperirii imboldului misionar.

Anul acesta Ziua Mondială a Misiunilor, care va fi celebrată în ziua de 24 octombrie, stă sub auspiciile textului "Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit" (Fap 4,20). Sfântul Părinte își începea mesajul pentru această zi astfel: "Atunci când experimentăm forța iubirii lui Dumnezeu, atunci când recunoaștem prezența sa de Tată în viața noastră personală și comunitară, nu putem să nu vestim și să împărtășim ceea ce am văzut și am auzit." Acest imbold îl simțim cu toții datorită relației apropiate pe care o avem cu Cristos, cel care și-a însușit umanitatea noastră, bucuriile și suferințele noastre, arătându-ne că "nimeni nu este străin", nimeni nu este exclus de la iubirea plină de compasiune a lui Dumnezeu, de la mântuirea sa. Dacă noi am făcut experiența aceasta ne simțim împinși să vestim și celorlalți toate câte le-am văzut și le-am auzit.

Privind la activitatea misionară pe care Dieceza noastră de Iași o desfășoară în Coasta de Fildeș, Kenya și Panama, putem spune că într-un fel sau altul și noi am ajuns la maturitatea credinței, am experimentat bunătatea lui Dumnezeu și ne-am simțit împinși să vestim și altora mântuirea.

Dar activitatea misionară ad gentes - ad extra (către neamuri - către alții) nu ar fi posibilă fără o activitate misionară ad intra (către noi), adică o activitate misionară de evanghelizare în dieceza noastră. Când spunem activitate misionară, nu ne referim doar la activitatea de animare misionară pe care o desfășoară Centrul Misionar Diecezan, dar la toată activitatea pastorală, trecută și actuală, a diecezei noastre, a preoților, a persoanelor consacrate și a laicilor implicați în formarea și maturizarea credinței. Vouă, dragilor, care vă implicați în această activitate de evanghelizare în dieceza noastră, vi se cuvine toată recunoștința noastră, pentru că datorită implicării voastre credința rămâne vie în mijlocul oamenilor și a comunităților noastre, și din această credință izvorăsc noi vocații misionare.

În Ziua Mondială a Misiunilor vă invităm să vă rugați nu numai pentru misionarii noștri din Coasta de Fildeș, Kenya și Panama, dar și pentru misionarii din întreaga lume, pentru întreaga activitate misionară a Bisericii. De fapt, colecta din Ziua Mondială a Misiunilor nu este destinată misiunilor noastre, ci Fondului Universal al Solidarității de la Roma, prin care Sfântul Părinte susține activitatea misionară a Bisericii Universale.

Împreună cu misionarii noștri vă mulțumim pentru toate rugăciunile și susținerea voastră. Vă mulțumim pentru că prin Cutia Speranței, Colindul pentru Africa, Cutia pentru Misiuni și alte donații, ați făcut posibilă finalizarea Spitalului Catolic din Coasta de Fildeș, Fântâna din Kenya, Capela din Panama și multe alte proiecte prin care copiii și tinerii sărmani au primit hrană și apă.

Transmiteți recunoștința noastră credincioșilor, atât pentru rugăciuni și generozitate, dar mai ales pentru că sunt misionari acasă, în dieceză, dând mărturie despre credința lor tinerelor generații.

Bunul Dumnezeu și Maica cerească să ne binecuvânteze și să ne ocrotească pe toți!

Pr. Florin-Petru Sescu
director al Centrului Misionar Diecezan

PS Iosif Păuleț
episcop al Diecezei de Iași

* * *

În fereastra (box) de mai jos, sunt disponbile pentru descărcare (în format docx și pdf):

  • Afișul oficial pentru România, în limba română (jpg)

  • Scrisoarea PS Iosif Păuleț

  • Mesajul Sfântului Părinte Francisc

  • Rugăciune

  • Rugăciunea credincioșilor

  • Rozariu misionar

  • Veghe de rugăciune - adorație euharistică

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Misiunilor 2021 (21 octombrie)

Secțiune specială: Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului - 2020


 

lecturi: 1746.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat