Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: 135 de ani cu Maria de la Lourdes

La data de 12 octombrie 2021 s-au împlinit 135 de ani de prezență a statuii Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes (prima adusă în Dieceza de Iași) în mijlocul Bisericii vii din localitatea Butea.

Cu prilejul acestui aniversar, s-a organizat un triduum marian, având un program liturgic bine stabilit și intens trăit.

Inițiativa organizării acestui eveniment a aparținut părintelui Marcel Blaj, parohul locului, în colaborare cu părintele Iosif Dorcu, fiu al comunității butene și reprezentant venit de la Lourdes, Sfinția Sa fiind și călăuzitorul istorico-spiritual în aceste zile.

Duminică, 10 octombrie, a fost marcat începutul triduum-ului cu Sfânta Liturghie celebrată la ora 11.00, prezidată de părintele Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași; la sfârșitul Liturghiei a fost purtată în procesiune statuia ce reprezintă Preasfânta Inimă a lui Isus la locul special amenajat și renovat care a fost sfințit și binecuvântat.

Duminică seara, începând cu ora 17.00, a avut loc adorația euharistică în cadrul căreia s-a recitat și Sfântul Rozariu în cinstea Sfintei Fecioare de la Lourdes, moment intitulat "Prin Maria de la Lourdes la Isus", iar apoi a fost celebrată Sfânta Liturghie la ora 18.00.

Luni, 11 octombrie, la ora 17.00, a avut loc o nouă adorație euharistică încheiată cu binecuvântarea specială a bolnavilor cu Preasfântul Sacrament. A urmat, la ora 18.00, sfânta jertfă a Liturghiei.

Marți, 12 octombrie, la ora 17.00, a fost adorația euharistică, în cadrul căreia s-a recitat sfântul rozariu în mai multe limbi, accentuând astfel intențiile noastre pentru lumea întreagă, în special pentru misiuni și misionari.

Încununarea sărbătorii a fost marcată la Liturghia din ziua aniversării (12 octombrie), prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, la finalul căreia s-a desfășurat procesiunea cu statuia de la Lourdes în interiorul lăcașului de cult.

La sfârșitul sfintei celebrări episcopul Iosif a dat mărturie că a trăit momente de înălțare sufletească așa cum le-a trăit de fiecare dată când a vizitat sanctuarul de la Lourdes.

În biserica din Butea, lângă statuia Sfintei Fecioare Maria, a fost amplasat un panou în care să fie adunate la loc de cinste și de frumusețe toate rozariile vechi, tocite de mâinile înaintașilor noștri, stropite chiar cu transpirația și lacrimile lor.

Prin prezența statuii Fecioarei de la Lourdes în Butea putem afirma, împreună cu părintele Iosif, că "Butea a devenit o rămurică a Lourdes-ului".

Nădăjduim că această celebrare a aniversarului, marcată solemn, a adus și va abunda cu haruri în inimile credincioșilor devoți ai Preacuratei, atât locali, cât și pelerini.

Pr. Marcel Blaj,
paroh

* * *

Butea: Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes (12 octombrie 2021)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 10 octombrie: Butea: 135 de ani cu Maria de la Lourdes - ziua I

- 11 octombrie: Butea: 135 de ani cu Maria de la Lourdes - ziua II

- 12 octombrie: Butea: 135 de ani cu Maria de la Lourdes - ziua III

* * *

Butea: Sărbătoare în cinstea Sfintei Fecioare Maria de Lourdes (18 iulie 2021)

Editura "Sapientia": Adu-ți aminte, Marie, și de România: începuturile cultului Madonei de Lourdes în România, ediția a doua revizuită și adăugită, scrisă de Dănuț Doboș

Editura "Presa Bună": A apărut cartea Lourdes în strălucirea minunilor sale

Iași: Interviu despre publicarea cărții "Adu-ți aminte, Marie, și de România" (31 ianuarie 2006)

Butea: Comemorare și lansare de carte (11 februarie 2006)

Cărți despre Fecioara de la Lourdes în luna sfântului Rozariu


 

lecturi: 1500.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat