Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Carlo Acutis, o privire spre viitor și inima plină de Dumnezeu

de Benedetta Capelli

Nicola Gori, postulatorul cauzei de canonizare a tânărului Carlo Acutis, la un an de la beatificare trasează un bilanț al faimei de sfințenie a tânărului. Foarte iubit mai ales în America Latină, foarte căutat pe web, astăzi Biserica îl comemorează pe noul fericit.

Este ziua lui Carlo Acutis, a comemorării sale liturgice care cade la aceeași dată a nașterii sale pentru cer și la două zile de la beatificarea petrecută la Assisi la 10 octombrie 2020. Atunci cardinalul Agostino Vallini, delegat pontifical pentru bazilicile "Sfântul Francisc" și "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi, a vorbit despre "viața luminoasă" a lui Carlo, "dăruită în întregime altora ca Pâinea Euharistică". Euharistia, centrul vieții sale tinere de cincisprezece ani, slujirea săracilor împreună cu pasiunea pentru web, așa încât mulți îl consideră patron al internetului, fac istoria fericitului plină de "lucruri din lume" dar cu un orizont clar, cel al veșniciei.

Astăzi la Assisi sunt multe inițiativele programate, cum este Liturghia la ora 18.00, prezidată de episcopul de Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, Monseniorul Domenico Sorrentino. Din noiembrie 2020 până în septembrie 2021, în Sanctuarul Despuierii, au fost aproape 117.000 de pelerini care au vizitat mormântul Fericitului Carlo Acutis și peste 100 de grupuri au cerut să asculte o cateheză despre viața tânărului.

Un tânăr care pune în criză

Nicola Gori, jurnalist de la L'Osservatore Romano, este și postulatorul cauzei de canonizare. Întâlnirea cu Carlo a fost complet neprogramată și întâmplătoare, născută din cererea de a scrie o biografie a sa. În "Un geniu al informaticii în cer" este portretul unei sfințenii zilnice, al unei familiarități profunde cu Isus și Maria, al unei mărturii care evanghelizează.

În urmă cu un an beatificarea lui Carlo Acutis, la distanță de timp există ceva ce s-a schimbat? Ce a crescut?

Primul lucru care vine în minte, primul lucru evident, la un an de la beatificare, este faima de sfințenie crescândă. A existat o explozie după beatificare, o cerere din toată lumea pentru a-l cunoaște pe Carlo. Au venit cereri de peste tot, chiar din țările cele mai pierdute din Asia, din Pacific. Este incredibil cu acest tânăr este cu adevărat cunoscut prin internet, prin social network, fără să fi făcut nicio propagandă, fără nicio operă de difuzare și asta uimește pentru că există semnalări de haruri foarte foarte numeroase. Vin încontinuu știri și despre presupuse vindecări și prin urmare încercăm să adunăm tot materialul posibil pentru că, după beatificare pentru a ajunge la canonizare, este nevoie de o minune atribuită mijlocirii lui Carlo.

Există o țară în mod deosebit de unde au venit semnalări, care te-au impresionat mai mult decât altele?

Multe semnalări vin din America de Sud, din Argentina, din Brazilia, foarte multe semnalări vin din America Centrală, din Mexic. Este incredibil în America de Sud, este foarte foarte cunoscut.

Web-ului, pe care este foarte cunoscut, Carlo i-a dedicat parte a vieții sale tinere. Se cunosc și atâtea fraze ale lui difuzate pe internet, cum ar fi "Euharistia este autostrada mea pentru cer" - aceste fraze scurte ajută, după părerea ta, să se răspândească mesajul său sau în schimb limitează profunzimea spiritualității sale?

Cred că frazele lui Carlo ajută cu siguranță la transmiterea mesajului său pentru că am văzut, în multe ocazii, fie grupuri de tineri fie și păstori, episcopi și preoți care, atunci când fac referință la Carlo, amintesc aceste fraze și sunt fraze cu efect, precum: "Toți se nasc ca originali și mor ca fotocopii". Sunt cuvinte care rămân imprimate în mintea persoanelor, este ceea ce duc cu ei după o întâlnire de reflecție și de dezbatere și prin urmare cred că aceste fraze simple, sincere și directe sunt cu adevărat un mod de a comunica mesajul lui Carlo.

Celălalt aspect este oricum profunzimea sa spirituală. În Puglia a fost o Via Crucis inspirată chiar din Carlo Acutis, este o trăsătură care, după părerea ta, se aprofundează?

Desigur, în mod absolut! Carlo avea multă iubire față de cele care odinioară erau numite "exerciții pioase", precum Via Crucis sau recitarea Rozariului. Era foarte alipit de acest aspect al vieții creștine și prin urmare persoanele, parohiile, redescoperă această parte a lui Carlo și o traduc în fapte. De fapt, iau inspirație, de exemplu, din devoțiunea sa față de Maria pentru a organiza rozarii, se inspiră din frazele sale, sau organizează întâlniri pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost și se inspiră din exemplul său. Carlo lua banii de buzunar și îi dădea pentru săracii de la Opera Sfântul Francisc la Milano, același lucru îl fac atâția tineri care destinează o sumă de bani pentru săraci sau pentru a-i primi pe refugiați. Există un întreg crescendo de fapte și de activități în cadrul parohiilor, al grupurilor de tineri care este foarte frumos pentru că astfel continuă opera lui Carlo, aici chiar și astăzi.

"Un sfânt de la ușa vecină", cum spunea Papa Francisc...

Exact, deoarece Carlo este încă prezent, în Biserică se simte prezența sa. Mulți ne povestesc că l-au visat, că au primit mesaje care sunt de fapt mereu aceleași și se referă la Euharistie care trebuie pusă în centrul vieții. Pare incredibil, în mai multe părți ne sunt semnalate aceste experiențe care nu se pot verifica, însă mesajul este mereu acela, deci continuă încă să existe cu toate că a murit deja de câțiva ani, continuă opera sa, mesajul său, misiunea sa.

Personal ce te-a atras în Carlo Acutis? Ce anume îți rămâne? Și ce anume te stimulează și astăzi să investighezi asupra vieții sale?

Esențialmente simplitatea, era un tânăr solar, sincer așa cum era și așa cum era înăuntru, dar și credința sa profundă. Era un tinerel care la 15 ani a avut o maturitate excepțională în experiența credinței, intensă, credea cu adevărat și îl simțea pe Isus alături în fiecare zi. Asta este pentru noi o invitație de a reflecta, este o invitați de a redescoperi și anumite valori pe care eventual societatea actuală le-a pierdut. Pare tocmai că providența l-a voit pe Carlo în acest moment precis pentru că există o necesitate extremă de un exemplu pentru noile generații. Este o figură care fascinează, trezește simpatie, însă dacă unul îl citește cu atenție, îl pune și în criză, mult în criză, așadar, Carlo are multe aspecte de care trebuie să ținem cont.

(După Vatican News, 12 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 885.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat