Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnirea de toamnă a persoanelor consacrate din dieceză la Sanctuarul "Fericitul Ieremia"

Duminică, 10 octombrie 2021, persoanele consacrate din Dieceza de Iași au avut cea de-a doua întâlnire anuală, de această dată la Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" al Fraților Minori Capucini din Onești.

Programul acestei zile a început la ora 9.30 cu o conferință ținută de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru Secțiunea Viața Consacrată, care a și convocat această întâlnire. După rugăciunea și salutul inițial, pr. Cristian ne-a transmis salutul, prețuirea și mulțumirea plină de recunoștință a episcopului nostru, Iosif Păuleț, pentru toată munca, dăruirea, slujirea și rugăciunea atâtor persoane consacrate care se află pe teritoriul diecezei.

Pornind de la tema "Să mergem împreună" a sinodului ce va urma în perioada următoare cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune", sinod ce a fost deschis de către Papa Francisc chiar în această zi, părintele Cristian, după ce ne-a citit din Vademecum-ul pentru Sinodul despre sinodalitate din 2021-2023, ne-a adresat invitația de a ne implica în mod activ la lucrările și celebrarea în sine a acestui sinod, unde fiecare este invitat să se implice. Citându-l pe episcopul Jorge Bergoglio, care, într-o intervenție a sa la sinodul cu tema "Viața consacrată și misiunea ei în Biserică și în lume" (octombrie 1994), spune: "Viața consacrată este un dar pentru Biserică, se naște în Biserică și crește în Biserică...", și continuă: "Când conciliul ne spune că viața religioasă este un dar pe care Duhul îl face Bisericii, subliniază nu numai natura darului, ci și realitatea căreia acest dar îi este oferit: «Biserica, corpul eclezial»". Iar, 20 de ani mai târziu, același episcop Bergoglio, devenit papă, afirma în alocuțiunea sa rostită la "Angelus" din 2 februarie 2014: "Persoanele consacrate sunt semnul lui Dumnezeu în diferite ambiente ale vieții, sunt plămada pentru creșterea unei societăți mai drepte și mai fraterne, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Înțeleasă și trăită astfel, viața consacrată se prezintă tocmai așa cum este: un dar al lui Dumnezeu: pentru Biserică și pentru poporul său! Fiecare persoană consacrată este un dar pentru poporul lui Dumnezeu în drumul său". Așadar, fiecare dintre noi am primit un dar pe care trebuie să îl oferim, să îl punem în slujba poporului lui Dumnezeu.

De asemeni, comunitățile religioase, mai spunea părintele Cristian, sunt semne alte Sfintei Treimi, animate de iubirea-agape, care, deși marcate de diversitate sunt unite de Cristos care e centrul tuturor. Unul în ascultarea celuilalt și toți în ascultarea Duhului, așa trebuie să ne predispunem pentru pregătirea acestui sinod. Consacratul, fiind însetat de Dumnezeu, îl caută în mod continuu, iar în tot ceea ce face manifestă unirea sa cu Cristos.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv., secretarul Comisiei pentru Viața Consacrată, și-a exprimat bucuria de a trăi acest moment de comuniune fraternă la Onești, tocmai în ziua când se deschide acest sinod la Roma. Subliniind importanța acestuia, ne-a îndemnat, așa cum scrie cardinalul prefect João Braz de Aviz, în scrisoare adresată tuturor consacraților și consacratelor, ca toți, "institute religioase, apostolice și contemplative, institute seculare, membri ai Ordo virginum, eremiți, noi forme de viață consacrată, societăți de viață apostolică", să participe într-un mod active, după posibilitățile lor, mai ales prin rugăciune, la buna desfășurare a acestui sinod, deoarece, "diverse vor fi contribuțiile pe care fiecare va putea să le ofere pornind de la propria forma de viață consacrata și de la propria carismă". Totodată, ne-a adresat și o provocare la care să reflectăm în comunitățile noastre: care sunt aspectele pozitive sau negative ale vieții consacrate din România și în special în Dieceza de Iași? Trăind situația actuală a globalizării, care sunt dificultățile prin care trece ea și ce perspective întrevedem? Să nu uităm cele trei cuvinte: comuniune, participare și misiune.

Fiind luna dedicată sfântului Rozariu, la ora 10.30 ne-am rugat împreună această frumoasă rugăciune plăcută Maicii Domnului pentru Biserică, misiuni și misionari, după care a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de pr. Cristian Blăjuț, împreună cu ceilalți preoți concelebranți. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Ciprian Vacaru, OFMCap., rectorul sanctuarului, care la lumina lecturilor din această duminică a 28-a de peste an ne-a invitat să ne lăsăm priviți cu iubire de Cristos, cerând totodată de la el prin rugăciune înțelepciunea divină: "M-am rugat și mi-a fost dată priceperea, am invocat și a venit la mine duhul înțelepciunii" (Înț 7,7).

Nu există nicio pagină a Evangheliei în care Domnul să nu ne provoace, în care să nu ne spună ceva nou de fiecare dată, mai ales în această pagină evanghelică unde îl întâlnim pe acest om bogat fără nume, fără identitate, pentru ca în persoana lui să se poată identifica fiecare dintre noi. Îl vedem cum caută, întreabă: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17). Cu alte cuvinte, acest om îi cere lui Isus ce trebuie să facă ca să fie fericit. Isus îi spune: "Un lucru îți lipsește; mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă" (Mc 10,21). Evanghelistul, însă, ne spune că a plecat trist. Probabil mai trist decât a venit la Isus. Și noi, toți dorim să fim fericiți, am fost făcuți pentru fericire și tot timpul năzuim să fim fericiți, chiar dacă uneori deviem de la drumul cel drept, încercând să căutăm prin alte căi și lucruri care nu ne dau fericirea, așa cum constatase și acest om bogat. Și-a dat seama că bogățiile nu erau în stare să-i umple inima.

Isus l-a privit pătrunzător și l-a îndrăgit. Sunt convins, spune părintele, că Isus ne privește pe fiecare dintre noi cu aceeași ochi iubitori, nu numai când împlinim poruncile sale, dar și atunci când greșim direcția, și atunci când ne îndepărtăm de la el... Tânărului din evanghelie îi este revelat ceea ce îi lipsește tocmai pentru că s-a lăsat privit în profunzime de Isus. Aceea privire profundă a fost ca o radiografie a sufletului: un singur lucru îți mai lipsește. Primul pas pentru orice vindecare interioare, pentru orice neliniște a noastră sufletească, pentru răspunsurile noastre cele mai profunde, este să ne lăsăm priviți în profunzime de Isus, să-i permitem să privească în adâncul sufletului nostru și să descopere care sunt eventuale lucruri sau persoane care ne împiedică să ajungem la fericirea desăvârșită.

După prânz a urmat un momente în care fiecare a avut posibilitatea să adreseze întrebări cu referire la acest sinod, dar și să împărtășească diferite experiențe din viața comunitară. Astfel, ne-am bucurat de mărturia unei surori din Congregația "Clarisele Franciscane Misionare ale Preasfântului Sacrament", de la Onești, cu o experiență bogată de viață consacrată în Italia și România, care, adresându-se în special surorilor le-a chemat să privească la frumusețea de "a fi femei consacrate, mame spirituale curajoase, care să slujească și să își spună punctul de vedere ori de câte ori este nevoie".

La ora 14.00, în cripta sanctuarului a avut loc adorația euharistică, în cadrul căreia, am adorat și am mulțumit împreună lui Dumnezeu pentru darul vocației noastre, pentru darul vieții consacrate, pentru noi, cei prezenți, și pentru toți consacrații diecezei și din lumea întreagă, implorând de la Domnul curaj și fidelitate până la sfârșit. Și pentru că înțelepciunea care se naște din Cuvântul lui Dumnezeu este mai prețioasă decât aurul și argintul, mai prețioasă decât sănătatea și decât orice frumusețe căci strălucirea care vine de la ea este fără apus, i-am cerut lui Dumnezeu, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Regina Apostolilor, și a Fericitului Ieremia Valahul, să ne pătrundă cu privirea sa iubitoare pentru a înțelege care sunt bogățiile noastre care ne împiedică sau ne ajută să-l urmăm cu adevărat în a ajunge la acea fericire desăvârșită. Iar cu psalmistul am repetat: Doamne Dumnezeul nostru, fă să strălucească fața ta asupra noastră și vom fi mântuiți; satură-ne dis-de-dimineață cu bunătatea ta ca să tresăltăm de bucurie, bucuria cea adevărată care vine numai de la tine (cf. Ps 90). Amin.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
și Comisia diecezană pentru Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 octombrie: Onești: Întâlnirea de toamnă a persoanelor consacrate din dieceză la Sanctuarul "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 895.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat