Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Deschiderea anului universitar cu preoții studenți

Duminică, 10 octombrie 2021, în Bazilica "Sfântul Vitale și însoțitorii săi martiri", a avut loc Sfânta Liturghie de binecuvântare a noului an universitar 2021-2022.

Urmând invitația documentelor conciliare privind formarea preoților, episcopii din România trimit la studii mai mulți preoți care aprofundează discipline teologice, artistice și umanistice la diferite universități pontificale din Roma. La inițiativa pr. Isidor Iacovici, preoții români studenți la Roma s-au adunat în jurul altarului pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu la începutul noului an academic. Jertfa euharistică a fost prezidată de Mons. Petru Sescu, recent numit episcop auxiliar de Iași.

Printre preoții care au concelebrat a fost prezent și Mons. Anton Lucaci, profesorul și îndrumătorul spiritual al viitorului episcop auxiliar de Iași. Mai mult, Sfinția Sa a participat, în urmă cu 30 de ani, la hirotonirea acestuia întru Preoție, eveniment binecuvântat ce a avut loc în Bazilica "Sfântul Petru", Roma.

Textele biblice ale duminicii a 28-a de peste an au subliniat importanța înțelepciunii: ea este mai presus de sceptre, tronuri, bogății, aur, pentru că strălucirea care vine de la ea este fără de apus (prima lectură); izvorul ei este cuvântul lui Dumnezeu, lumină, farmec și, mai ales, o forță vie care pătrunde în adâncul sufletului (a doua lectură); pentru noi, creștinii, această înțelepciune este Isus Cristos, care ne cere să-l urmăm, dându-ne astfel o nouă viziune asupra vieții (Evanghelia zilei).

În cadrul cuvântului de învățătură, celebrantul a felicitat comunitatea credincioșilor care a susținut mai multe proiecte caritabile în Africa. Sensibilizând inimile ascultătorilor, predicatorul a citat un fragment din Sfântul Vasile cel Mare care amintea de datoria noastră creștinească de a veni în ajutorul celor nevoiași: "Pâinea care la tine mucegăiește și se usucă este a celui flămând; haina pe care nu o porți și o păstrezi în lăzile tale este a celui dezbrăcat; încălțămintea, care se strică în casele tale, este a celui desculț; argintul pe care-l ții ascuns este al celui nevoiaș. Pe atâția îi nedreptățești și îi furi, la câți ai putea să le dai din avuțiile tale". Aceasta este invitația pe care i-a făcut-o Isus tânărului din Evanghelie, răspunzând la întrebarea: "Ce trebuie să fac pentru a intra în viața veșnică?" Dezlipirea de cele materiale și imitarea lui Cristos este o condiție pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu. Mons. Petru a dat apoi mai multe exemple prin care putem pune în practică învățătura cristică.

Cântarea a fost animată de corul parohial, care a inclus în repertoriul său și cântece specifice Sfintei Preoții: "Eu v-am ales", "Aș vrea să-mi dăruiești" etc.

Mai mulți credincioși au îmbrăcat straiele tradiționale românești, dând astfel o notă de solemnitate aparte celebrării liturgice.

La finalul celebrării, s-a invocat prezența Duhului Sfânt care să-i asiste cu lumină, putere și înțelepciune pe toți cei care au început noul an de studii.

În cursul dimineții, Mons. Petru Sescu a mai prezidat Sfânta Liturghie și la Grotte Celoni, comunitatea cea mai numeroasă de români catolici din Roma, precum și la Bazilica "Sfântul Vitale", felicitându-i și încurajându-i pe credincioși să trăiască în spiritul credinței primit în dar în țara natală, România.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 octombrie: Roma: Deschiderea anului universitar cu preoții studențis


 

lecturi: 1476.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat