Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Ceremonia finală a Întâlnirii de Rugăciune pentru Pace organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu": "Popoare frați, pământ viitor. Religii și culturi în dialog" (7 octombrie 2021)

Iubiți frați și surori,

Vă salut și vă mulțumesc vouă tuturor, conducători de Biserici, autorități politice și reprezentanți ai marilor religii mondiale. Este frumos să fim aici împreună, purtând în inimă și în inima Romei fețele persoanelor de care ne îngrijim. Și este important mai ales să ne rugăm și să împărtășim, în mod limpede și sincer, preocupările față de prezentul și viitorul lumii noastre. În aceste zile, atâția credincioși s-au adunat, manifestând cum rugăciunea este acea forță umilă care dăruiește pace și dezarmează inimile de ură. În diferite întâlniri, a fost exprimată și convingerea că trebuie schimbate raporturile dintre popoare și ale popoarelor cu pământul. Pentru că aici astăzi, împreună, visăm popoare frați și un pământ viitor.

Popoare frați. Spunem asta având în spatele nostru Colosseum. Acest amfiteatru, întru trecut îndepărtat, a fost loc de distracții brutale de masă: lupte între oameni sau între oameni și animale. Un spectacol fratricid, un joc mortal făcut cu viața multora. Dar și astăzi se asistă la violență și la război, la fratele care-l ucide pe frate ca și cum ar fi un joc privit de la distanță, indiferenți și convinși că niciodată nu ne va atinge. Durerea celorlalți nu provoacă grabă. Și nici durerea celor căzuți, a migranților, a copiilor închiși în războaie, privați de veselia unei copilării de jocuri. Însă cu viața popoarelor și a copiilor nu ne putem juca. Nu putem rămâne indiferenți. Dimpotrivă, este nevoie să intrăm în empatie și să recunoaștem umanitatea comună la care aparținem, cu trudele sale, cu luptele sale și fragilitățile sale. Să ne gândim: "Toate acestea mă ating, s-ar fi putut întâmpla și aici, și mie". Astăzi, în societatea globalizată care transformă durerea în spectacol dar n-o compătimește, avem nevoie "să construim împreună". Să-l auzim pe celălalt, să ne însușim suferințele sale, să-i recunoaștem fața. Acesta este adevăratul curaj, curajul compasiunii, care ne face să mergem dincolo de trăirea liniștită, dincolo de acel nu mă privește și acel nu-mi aparține. Pentru a nu lăsa ca viața popoarelor să se reducă la un joc între cei puternici. Nu, viața popoarelor nu este un joc, este ceva serios și îi privește pe toți; nu se poate lăsa în voia intereselor câtorva sau în prada pasiunilor sectare sau naționaliste.

Războiul își bate joc de viața umană. Violența, comerțul de arme tragic și tot mai prolific, care se mișcă adesea în umbră, alimentat de fluvii de bani subterani. Vreau să reafirm că "războiul este un eșec al politicii și al omenirii, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 261). Trebuie să încetăm să-l acceptăm cu privirea dezlipită de actualitate și să ne străduim să-l vedem cu ochii popoarelor. În urmă cu doi ani, la Abu Dhabi, cu iubitul frate prezent aici, marele imam de Al Azhar, am invocat fraternitatea umană pentru pace, vorbind "în numele popoarelor care au pierdut siguranța, pacea și conviețuirea comună, devenind victime ale distrugerilor, ruinărilor și războaielor" (Document despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, 4 februarie 2019). Suntem chemați, ca reprezentanți ai religiilor, să nu cedăm în fața lingușelilor puterii lumești, ci să devenim glas al celui care nu are glas, sprijin al celor suferinzi, avocați ai celor oprimați, ai victimelor urii, rebutate de oamenii de pe pământ dar prețioase în fața Celui care locuiește în ceruri. Astăzi le este teamă, pentru că în prea multe părți ale lumii, în loc să prevaleze dialogul și cooperarea, recapătă forță confruntarea militară ca instrument decisiv pentru a se impune.

Așadar aș vrea să exprim din nou îndemnul pe care l-am făcut la Abu Dhabi despre misiunea care nu mai poate fi amânată ce revine religiilor "în această perioadă istorică delicată: demilitarizarea inimii omului" (Discurs la Întâlnirea interreligioasă, 4 februarie 2019). Este responsabilitatea noastră, iubiți frați și surori credincioși, să ajutăm pentru a extirpa din inimi ura și pentru a condamna orice formă de violență. Prin cuvinte clare încurajăm la asta: să se depună armele, să se reducă cheltuielile militare pentru a avea grijă de necesitățile umanitare, să se transforme instrumentele de moarte în instrumente de viață. Să nu fie cuvinte goale, ci să fie cereri insistente pe care le înălțăm pentru binele fraților noștri, împotriva războiului și a morții, în numele Celui care este pace și viață. Mai puține arme și mai multă mâncare, mai puțină ipocrizie și mai multă transparență, mai multe vaccinuri distribuite egal și mai puține puști vândute cu nesăbuință. Timpurile ne cer să devenim glas al atâtor credincioși, persoane simple, dezarmate, sătule de violență, pentru ca acela care deține responsabilitate pentru binele comun să se angajeze nu numai să condamne războaiele și terorismul, ci să creeze condițiile pentru ca ele să nu izbucnească.

Pentru ca popoarele să fie frați, rugăciunea trebuie să se înalțe neîncetat la cer și un cuvânt nu poate înceta să răsune pe pământ: pace. Sfântul Ioan Paul al II-lea a visat un drum comun al celor care cred, ca să se desfășoare de la acel eveniment spre viitor. Dragi prieteni, suntem pe acest drum, fiecare cu propria identitate religioasă, pentru a cultiva pacea în numele lui Dumnezeu, recunoscându-ne frați. Papa Ioan Paul ne-a indicat această misiune, afirmând: "Pacea așteaptă pe profeții săi. Pacea așteaptă pe artizanii săi" (Discurs adresat reprezentanților Bisericilor creștine, ai Comunităților ecleziale și ai Religiilor mondiale adunați la Assisi, 27 octombrie 1986). Unora li s-a părut optimism gol. Însă peste ani a crescut împărtășirea a crescut și s-au format istorii de dialog între lumi religioase diferite, care au inspirat parcursuri de pace. Aceasta este adevărata cale. Dacă există cei care vor să dezbine și să creeze ciocniri, noi credem în importanța de a merge împreună pentru pace: unii cu alții, niciodată unii împotriva altora.

Frați, surori, drumul nostru este unul care cere constant să purificăm inima. Francisc de Assisi, în timp ce cerea de la ai săi să vadă în ceilalți niște "frați, pentru că sunt creați de unicul Creator", făcea această recomandare: "Pacea pe care o vestiți cu gura, s-o aveți și mai copios în inimile voastre" (Legenda celor trei însoțitori, XIV,5: FF 1469). Pacea nu este înainte de toate un acord de negociat sau o valoare despre care să se vorbească, ci îndeosebi o atitudine a inimii. Se naște din dreptate, crește în fraternitate, trăiește din gratuitate. Stimulează la "slujirea adevărului și la declararea fără temeri și prefăcătorii a răului atunci când este rău, precum și mai ales atunci când este comis de cel care se declară adept al crezului nostru" (Mesaj adresat participanților la G20 Interfaith Forum 2021, 7 septembrie 2021). În numele păcii să dezamorsăm, vă rog, în fiecare tradiție religioasă, tentația fundamentalistă, orice insinuare de a face din frate un dușman. În timp ce atâția sunt cuprinși de antagonism, de facțiuni și jocuri de parte, noi facem să răsune acea afirmație a imamului Alin: "Persoanele sunt de două tipuri: ori frați ai tăi în credință ori semeni ai tăi în umanitate". Nu există o altă diviziune.

Popoare frați pentru a visa pacea. Însă visul păcii se conjugă astăzi cu un alt vis, visul pământului viitor. Este angajarea pentru îngrijirea creației, pentru casa comună pe care o vom lăsa tinerilor. Religiile, cultivând o atitudine contemplativă și nu prădătoare, sunt chemate să asculte gemetele mamei pământ, care îndură violență. Dragul frate, patriarhul Bartolomeu, prezent aici, ne-a ajutat să ne formă conștiința că "o crimă împotriva naturii este o crimă împotriva noastră înșine și un păcat împotriva lui Dumnezeu" (Discurs la Sfânta Barbara, 8 noiembrie 1997, citat în Scrisoarea enciclică Laudato si', 8).

Reafirm ceea ce ne-a arătat pandemia, adică nu putem să rămânem mereu sănătoși într-o lume bolnavă. În ultimele timpuri atâția s-au îmbolnăvit de uitare, uitare a lui Dumnezeu și a fraților. Asta a dus la o cursă neînfrânată spre autosuficiența individuală, deraiată într-o aviditate nesătulă, a căror cicatrici le poartă pământul pe care călcăm, în timp ce aerul pe care-l respirăm este plin de substanțe toxice și săracă de solidaritate. Astfel am revărsat asupra creației poluarea inimii noastre. În acest climat deteriorat, consolează gândul că aceleași preocupări și aceeași angajare se formează și devin patrimoniu al atâtor religii. Rugăciunea și acțiunea pot reorienta cursul istoriei. Curaj, frați și surori! Avem, în fața ochilor o viziune, care este aceeași a atâtor tineri și oameni de bunăvoință: pământul drept casă comună, locuită de popoare frați. Da, visăm religii surori și popoare frați! Religii surori, care să ajute popoare să fie frați în pace, păzitori reconciliați ai casei comune a creației. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 338.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat