Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Identitatea preotului în contextul social și eclezial actual. A treia serie de formare pentru preoți

Vineri, 8 octombrie 2021, s-a încheiat la Traian (NT) cea de-a treia serie de formare pentru preoții care slujesc în Dieceza de Iași. Cursurile de formare s-au desfășurat în perioada 4-8 octombrie 2021, iar punctul de coeziune al acestor zile a fost identitatea preotului în contextul social și eclezial actual.

Prima zi a fost deschisă de pr. Marius Taloș, SJ, care a subliniat necesitatea ca preotul să fie și "părinte". Cu toate că societatea actuală pune în criză dimensiunea paternității, plecând de la faptul că omul este imagine și chip al lui Dumnezeu, preotul trebuie să trăiască, asemenea profeților, preoților și patriarhilor din Sfânta Scriptură, o paternitate ne-biologică, dar concretă. Ca exemplu a fost evocată figura Papei Grigore cel Mare, care a fost un adevărat părinte și care, în scrierea sa "Regula pastorală", îi învăța pe păstorii din timpul să, dar și pe cei de astăzi, cum să fie adevărați părinți în relație cu diferitele categorii de credincioși.

A doua parte a zilei a fost dedicată unui pericol care poate cuprinde viața preotului: apatia. Aspectele spirituale și psihologice subliniate de pr. Lucian Horlescu, OFMconv, preot profesor la Institutul Franciscan din Roman, au avut ca obiectiv conștientizarea pericolului apatiei care îi pândește astăzi pe foarte mulți. Preoții au primit criterii de înțelegere ale acestei boli spirituale și psihologice, modalități de a evita acest pericol și au fost conștientizați asupra necesității de a primi ajutor specializat atunci când situația o impune.

Ziua de marți s-a încheiat cu anticiparea unei teme extrem de importante, fraternitatea preoțească, prezentată de pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, OFMConv, și Mons. Petru Sescu. Momentul a fost anticipat, întrucât miercuri, 6 octombrie, la ora 11.00 a avut loc celebrarea înmormântării unui confrate preot, pr. Ieronim Enășoaie, la Buruienești. În cadrul prelegerii, a fost subliniat faptul că de o importanță deosebită este fundamentul uman al fraternității, înscris în fiecare om de către Creator, iar, pentru ca fraternitatea să fie una reală și puternică, în mijloc trebuie să fie mereu Dumnezeu. S-au scos în evidență fundamentele biblice și magisteriale ale fraternității prezbiterale, iar ziua s-a încheiat cu discuții asupra modalităților concrete de trăire a fraternității, dar și despre pericolele care stau în calea unei trăiri autentice ca frați.

Ziua de miercuri a avut ca temă relația preotului cu credincioșii laici. Pr. Lucian Păuleț, de la Institutul Teologic din Iași, și prof. Alois Gherguț, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", s-au făcut voce comună pentru a sublinia legătura extrem de necesară care trebuie să fie între preotul păstor și credincioșii laici. Pentru a răspunde bine noilor provocări, preotul trebuie să înțeleagă schimbările care au loc la nivel social, comunitar și personal și, pentru o pastorație rodnică, să aibă înțelepciunea să împărtășească cu credincioșii laici responsabilitățile pe care ei le pot împlini.

Prima parte a zilei de joi a fost dedicată aspectelor caritativ-sociale și educaționale pe care preotul trebuie să le aibă mereu în atenție, pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, și pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan și responsabil al Oficiului pentru Pastorația Școlară, au trasat reperele pentru o implicare activă a preoților atât la nivel social și caritativ, cât și la nivel educațional. Ziua s-a încheiat cu tratarea unor probleme pastorale concrete, în special de ordin canonic și juridic. Pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc, a condus discuțiile în care s-a dorit conștientizarea necesității unei armonizări în practica pastorală la nivel diecezan.

Vineri dimineață cei 36 de preoți prezenți la aceste zile de formare au avut bucuria de a-l avea în mijloc pe păstorul diecezei, PS Iosif Păuleț. În întâlnirea cu preoții, Preasfințitul Iosif a subliniat în special modul pastoral în care preoții să trăiască și să îndeplinească cele trei slujiri izvorâte atât din preoția baptismală, cât și din hirotonirea prezbiterală: slujirea de a învăța, de a sfinți și de a conduce.

Preoții care au participat la aceste zile de formare s-au întors la locurile lor de pastorație plini de recunoștință, atât față de relatorii care au coordonat diferitele întâlniri, cât și față de Centrul "Gaudium et Spes", condus de pr. Felician Tiba, care i-a găzduit.

Următoarele zile de formare pentru preoții din Dieceza de Iași vor avea loc la mănăstirea fraților carmeliți de la Luncani (Bc).

Pr. Pius-Petru Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-8 octombrie: Traian: Identitatea preotului în contextul social și eclezial actual. A treia serie de formare pentru preoți


 

lecturi: 3118.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat