Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău și Traian: Zi de formare pentru comitetele parohiale ale Acțiunii Catolice

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, în sărbătoarea Sfinților Îngeri Păzitori, Acțiunea Catolică a reunit comitetele grupurilor parohiale pentru o zi de formare și de introducere în noul an asociativ. Activitatea s-a desfășurat la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bacău, pentru parohiile din zona Bacău și la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, pentru zonele Roman și Iași. Au participat responsabili parohiali din 28 de parohii însoțiți de asistenți spirituali.

Activitatea s-a deschis cu rugăciunea membrului Acțiunii Catolice prin care am invocat ajutorul lui Dumnezeu și al patronilor spirituali pentru noul an asociativ, urmată de salutul păstorilor locurilor de desfășurare și al organizatorilor - membri ai Consiliului Diecezan. Salutul încrezător și plin de speranță al Cristinei Mare, președinte diecezan, a exprimat recunoștința pentru cei 30 de ani de Acțiune Catolică în Dieceza de Iași, dar și îndemnul de a trăi cu bucurie timpul prezent, conștienți că bucuria izvorăște dintr-o slujire simplă, dar plină de dragoste și pasiune.

Momentul formativ susținut de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al AC Iași, și de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Roman, a fost construit pe tema și motoul anului asociativ: "Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!" și "Iată acum este momentul potrivit, iată acum este ziua mântuirii!" (2Cor 6,1). Au fost evidențiate cadrul și direcțiile de orientare în noul an asociativ, cuvântul cheie fiind timpul prezent, ACUM. Dumnezeu continuă să ne cheme, iar răspunsul la chemarea lui nu suferă întârziere. De multe ori motivațiile răspunsului nostru în acceptarea responsabilităților primite sunt intersectate, este necesar să medităm cum putem realiza lucruri bune în comunitățile noastre, abandonând temerile noastre și îmbrățișând încrederea în Dumnezeu. Prezentul, aici și acum, este timpul pentru a face binele. Fiecare responsabil a fost invitat să își asume responsabilitatea primită ca pe o slujire, să ia inițiativa și să facă grupul parohial să fie viu. După o scurtă pauză au urmat grupuri de discuții în care s-au căutat răspunsuri la întrebările: Ce ne împiedică să facem binele imediat, fără să amânăm? Cum poate fi grupul parohial mai prompt în a face binele? Teama de judecata celorlalți, comoditatea, lipsa curajului și a încrederii, descurajarea insuflată de ceilalți, au fost principalele lucruri care împiedică în a face binele fără întârziere, iar comunicarea clară, colaborarea, cunoașterea nevoilor comunității locale, distribuirea sarcinilor, luarea inițiativei, aprofundarea statutului Acțiunii Catolice pentru cunoașterea identității grupului de Acțiune Catolică, pot conduce grupul să fie mai prompt în realizarea binelui.

A urmat Sfânta Liturghie, prilej de a-i aduce lui Dumnezeu mulțumire și laudă pentru carisma Acțiunii Catolice și de a ne ruga pentru fidelitate și reușita activităților propuse. La Bacău au concelebrat: părintele Felix Roca, asistent spiritual general, părintele Iosif Dămătăr, decan de Bacău-Sud, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Bacău, și paroh al comunității din Valea Mare, părintele Claudiu Cocuț, paroh al comunității din Zăpodia, și părintele Pavel Mărtinaș, vicar al Parohiei "Sfânta Cruce" din Bacău. În cuvântul de învățătură, pr. Iosif Dămătăr ne-a invitat să prețuim pe fiecare deoarece "îngerii lor privesc fața Tatălui", să căutăm să fim umili, simpli, fără teamă, asemeni copiilor. La Traian au concelebrat părintele Fărcășel Francisc, paroh al comunității din Sagna, părintele Eduard Cristian David, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, și părintele Gundel Richard Michael, vicar la Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni. Cuvântul de învățătură al pr. Francisc s-a bazat pe legătura dintre "Îngerii păzitori" și responsabilitățile noastre și pe ideea că toți putem fi îngeri păzitori pentru membrii asociației parohiale.

În partea după-amiezii s-au realizat consilii zonale. Fiecare sector a primit informații asupra modalităților de a trăi măreția timpului prezent prin activități concrete specifice sectorului și laturilor Acțiunii Catolice. S-au făcut cunoscute activitățile diecezane unitare și cele naționale, care ne dau posibilitatea de a face din timpul nostru un dar pentru ceilalți și de a ne îmbogăți prin schimbul de experiențe cu membri ai Acțiunii Catolice din alte asociații și de alt rit. Fiecare responsabil a fost invitat să transmită mai departe entuziasmul și informațiile primite în această zi și să continue să fie plini de viață în îndeplinirea slujirii primite, conștienți fiind că "președinții dau tonul", după cum spuneau Cristina Mare și pr. Felix Roca.

Mulțumim gazdelor activității noastre: pr. Farcaș Gabriel, paroh al Parohiei "Înălțarea Sfintei Cruci" Bacău, și pr. Felician Tiba, director al Centrului "Gaudium et Spes" din Traian, pentru ospitalitate, încredințăm lui Dumnezeu întreaga Acțiune Catolică și așteptăm să ne revedem cu bucurie în ziua de 23 octombrie, la deschiderea anului asociativ.

* * *

Impresii ale unora dintre participanți:

  • "Ziua de formare a fost mai mult decât benefică și necesară, din punctul meu de vedere. Am avut nevoie să ne vedem, să ne cunoaștem și să interacționăm fizic unii cu ceilalți, după această perioadă în care ne-am adaptat la mediul online. Mă bucur tare mult că am «capturat» noi idei și sfaturi pe care le voi pune în aplicare și în parohia mea din experiențele celorlalți acționari, și totodată că am putut să îmi exprim liber în aceeași măsură gândurile și trăirile. Am meditat la ideea de a trăi în prezent, de a mă bucura de fiecare clipă și de a menține un grup viu în parohia mea... și plus de toate acestea, am plecat acasă și cu un înger păzitor. Vă mulțumesc pentru această oportunitate și sper din suflet să ne revedem cât mai curând, tot în mod fizic!" (Mădălina Izabela Șarig - președinte parohial, Parohia "Sfântul Marcu" Cleja).

  • "Mi-a plăcut super mult întâlnirea, mai ales pentru faptul că nu am fost deloc obligată să mă deschid și mă bucur că mi-am spus și eu ideile. Am simțit căldura și fericirea fiecărei persoane din grup. Au fost discuții interesante, iar ideea cea mai faină ce mi-a rămas în minte și cu care închei impresia mea este: Nu căuta perfecțiunea. Nu aștepta să fii perfect pentru a face binele. Acționează acum!" (Ana Maria Farțade - responsabil sector copii, Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" Valea Mare)

  • "A fost o zi cu încărcătură spirituală, o zi în care ni se reamintește că prezentul este aici și acum și că acest timp prezent ni-l oferă Dumnezeu pentru a face binele și el nu suferă amânări. A fost o frumoasă reîntâlnire cu o parte dintre membrii Acțiunii Catolice unde s-au schimbat impresii și s-au «copiat» anumite activități care să ne îmbogățească atât pe noi, cât și comunitatea din care facem parte" (Monica Andrei Bolog - președinte parohial, Parohia "Sfântul Anton" Faraoani).

  • "A fost o întâlnire frumoasă. Chiar am învățat multe lucruri despre ce ar trebui sa facă președintele parohial. Mi-a plăcut că am ascultat experiențele altor parohii și modul cum au acționat" (Andreea Bișog - vicepreședinte parohial, Parohia "Sfânta Cruce" Bacău).

  • "Mi-a plăcut destul de mult, adică a fost super că la jocul de cunoaștere nu s-a forțat nota prea tare, adică nu am fost puși să discutăm cine știe ce, doar numele celorlalți a fost suficient și am apreciat asta. Apoi mi-a plăcut faptul că programul a cuprins cam toate activitățile pe care mă așteptam să le facem. Cei din consiliul diecezan au fost toți foarte calzi și primitori și atmosfera chiar a fost una plăcută. Eu nu sunt foarte familiară cu majoritatea activităților și mă bucur că ni s-a oferit sprijin în caz de nevoie, știu la cine să apelez" (Andreea Silvia Mîrț - președinte parohial, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Pildești).

  • "Rezum ziua de sâmbătă la cuvântul «bucurie» pentru prezentarea realizată de pr. Francisc Fărcășel, care m-a făcut să înțeleg mai bine ideea de a trăi în prezent și de a acționa acum, fără amânări, expresia «nu am timp» este doar în capul nostru și putem realiza tot ce ne propunem. Bucurie pentru Sfânta Liturghie la care am participat cu drag. Bucurie pentru activitățile propuse, ideile și disponibilitatea responsabililor de sectoare de a veni în ajutorul grupurilor parohiale. Aici am realizat că nu sunt singur și m-am convins ca pot duce mai departe misiunea Acțiunii Catolice în comunitatea parohială din care fac parte. Așadar, ziua de sâmbătă a fost o ocazie bună de a petrece timp împreună cu alți oameni cu care împărtășesc aceleași gânduri, dar și un moment esențial în începerea anului asociativ. Mai pe scurt, o zi de formare în care m-am simțit foarte bine, plecând de acolo cu multe idei și sfaturi de viitor, dar și cu prieteni noi" (Bogdan Chinez - președinte parohial, Parohia "Sfânta Fecioară Maria Regină" Iugani).

  • "Dacă ar fi să caracterizez întâlnirea de sâmbătă printr-un singur cuvânt, acela ar fi familie. Chiar dacă începusem ziua cu o fărâmă de teamă în suflet, întrucât pornisem pe un nou drum, aceasta a dispărut odată ce inima a înțeles că cea mai importantă oglindă pe care o poate purta este prezentul. El trebuie să fie mereu cu un pas înaintea trecutului, și cu un strop de speranță în fața viitorului. Împreună cu voința lui Dumnezeu, rămân agățată de acea picătură de nădejde, care îmi șoptește că vom mai avea parte de astfel de întâlniri, căci ele devin hrană spirituală pentru sufletele noastre, care ard de nerăbdare să fie din nou împreună cu marea familie a Acțiunii Catolice" (Ioana Antal - președinte parohial, Parohia "Sfânta Fecioară Maria Regină", Tămășeni).

  • "Ziua de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași a fost o experiență nouă pentru mine și una interesantă. Am reușit să cunosc mai îndeaproape familia AC și să iau contact cu tineri și adulți dornici să fie în slujba evanghelizării. Tema anului asociativ mi s-a părut destul de sugestivă și actuală: «Trăiește măreția timpului prezent!» Deseori căutăm să trăim lucruri, experiențe «mărețe», dar ni le proiectăm pe toate în viitor când... (și aici fiecare poate enumera ce situații «ideale» își dorește să trăiască pentru a simți într-adevăr că ceea ce trăiește este măreț). Dar dacă, de fapt, ar trebui doar să ne schimbăm perspectivele și să ne dăm seama că aici și acum este acea clipă de «măreție»? Pentru Acțiunea Catolică, ca pentru orice alt fel de organizație, există pericolul de a face planuri interminabile. Or, acum este momentul ca eu să intervin! Acum este momentul ca eu să pun umărul pentru zidirea Bisericii! Acum este momentul ca eu să fiu alături de fratele sau sora mea! Acum! De aceea am reținut un mesaj al Papei Francisc în acest sens: «Evitați să cădeți în tentația perfecționistă a veșnicei pregătiri pentru misiune și a veșnicelor analize». Un mesaj puternic și în același timp profund. Doresc tuturor membrilor familiei AC să fie deschiși la inspirațiile Duhului Sfânt pentru a putea într-adevăr să răspundă la chemările interioare pe care acesta le adresează tuturor celor care doresc să se pună în slujba Bisericii și a fraților lor!" (pr. Eduard Cristian David - vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Iași)

* * *

Fotografiile de la Roman le puteți vedea aici, iar fotografiile de la Bacău, aici.

Bernadeta Moreanu & Laurențiu Dîncă


 

lecturi: 1139.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat