Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul chilian Medina Estévez

Era prefect emerit al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Duminică, 3 octombrie 2021, a murit cardinalul chilian Jorge Arturo Medina Estévez, prefect emerit al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor.

Născut la Santiago de Chile la 23 decembrie 1926, a fost hirotonit preot la 12 iunie 1954. Ales episcop titular de Tibili la 18 decembrie 1984 și, în același timp, numit episcop auxiliar de Rancagua, a primit hirotonirea episcopală de la Sfântul Ioan Paul al II-lea în solemnitatea Epifaniei din 1985, în bazilica vaticană. Numit episcop de Rancagua la 25 noiembrie 1987, a fost transferat după aceea la Dieceza de Valparaíso la 16 aprilie 1993. După aceea, la 21 iunie 1996 a fost numit pro-prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. În aceeași zi a renunțat la conducerea pastorală a Diecezei de Valparaíso. La 19 septembrie în același an a fost promovat arhiepiscop. A fost creat și publicat cardinal în consistoriul din 21 februarie 1998, al diaconiei "San Saba", ridicată pro hac vice la titlu prezbiteral, la 1 martie 2008. La 23 februarie 1998 a devenit, prin urmare, prefect al dicasterului menționat. A renunțat la această funcție la 1 octombrie 2002. Cardinal protodiacon din 24 februarie 2005 până la 23 februarie 2007, a anunțat lumii, din Loja de la "Sfântul Petru", alegerea lui Benedict al XVI-lea, la 19 aprilie 2005. Și i-a impus noului papă pallium la Liturghia de început al pontificatului, la 24 aprilie 2005. Aflându-se știrea despre deces, s-a desfășurat o veghe de rugăciune în Parohia "Schimbarea la Față", la Las Condes (Santiago). Înmormântarea s-a celebrat luni, 4 octombrie, la ora 14.00, în catedrala din Santiago de Chile.

Fiul lui Jorge Medina Valderrama și Sara Estévez Vives, în orașul său natal, Santiago de Chile, a făcut studiile primare și secundare la Liceul Alemán și, înainte de a intra în seminar, a frecventat Facultatea de Drept la Universitatea Pontificală Catolică din Chile. A obținut și titlul de bacalaureat în litere și în biologie.

Intrat în seminarul mare din capitală, a fost hirotonit preot în 1954 de episcopul auxiliar și vicar general de Santiago de Chile, Monseniorul Pio Alberto Fariña Fariña.

A luat licența în teologie în 1955. A predat filozofie în seminar până în 1965 și teologie în Facultatea de Teologie de la Universitatea Pontificală Catolică din Chile până în 1994. A fost, câțiva ani, și decan al Facultății de Teologie; și din 1974 până în 1985 a avut și funcția de pro - mare cancelar. Mulți ani a desfășurat slujirea de canonic penitențiar al catedralei din Santiago și cea de judecător al tribunalului ecleziastic, tot în capitală.

A participat în calitate de expert la Conciliul al II-lea din Vatican, prestând serviciu în câteva comisii, în special în cea teologică. A colaborat cu diferite organisme din Curia Romană: între acestea, Comisia de Pregătire a Codului de Drept Canonic, începând din anii 1964-1965, și Comisia Teologică Internațională din 1969.

La sfârșitul anului 1984 a fost numit episcop auxiliar de Rancagua. A primit hirotonirea episcopală, împreună cu alți șase episcopi noi, în Bazilica "Sfântul Petru", de la Sfântul Ioan Paul al II-lea, în solemnitatea Epifaniei din 1985, fiind împreună-consacratori viitorii cardinali Eduardo Martínez Somalo, substitut pentru problemele generale de la Secretariatul de Stat, și Duraisamy Simon Lourdusamy, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. "Oportet illum crescere" este motoul său episcopal.

În 1986 a fost numit administrator apostolic al diecezei de Rancagua și la 25 noiembrie 1987 a devenit episcop al diecezei. În aprilie 1987 a avut și bucuria de a lua parte la călătoria apostolică a lui Ioan Paul al II-lea în Chile.

Tot din 1987 a colaborat cu Comitetul de redactare a Catehismului Bisericii Catolice. Acestei lucrări s-a dedicat după aceea până la promulgarea Catehismului.

În Dieceza de Rancagua a prestat slujire până în 1993, când a fost numit episcop de Valparaíso.

În 1992, Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a încredințat rolul de secretar general al celei de-a patra Conferințe Generale a Episcopatului Latinoamerican, celebrată între 12 și 28 octombrie la Santo Domingo.

În 1993 a fost chemat să predice exercițiile spirituale de Postul Mare pentru Curia Romană în prezența papei care, la sfârșitul meditațiilor, i-a mulțumit pentru că a adus mărturia Bisericii din America Latină, relansând noua evanghelizare.

În 1996, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit pro-prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. De aceea a renunțat la conducerea pastorală a Diecezei de Valparaíso și puțin după aceea a fost promovat arhiepiscop.

La Adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru America a intervenit, la 25 noiembrie 1997, la a 13-a congregație generală cu o reflecție despre tema: "A trăi în slujirea lui Dumnezeu și a fraților este, în același timp, o provocare și o realitate de har". La 18 ianuarie 1998, la Angelus, papa Wojtyła a anunțat crearea sa drept cardinal în consistoriul din februarie. După care, a asumat titlul de prefect al dicasterului său.

A luat parte la cele două Adunări speciale ale Sinodului Episcopilor pentru Asia și pentru Oceania, în 1998; și la a doua Adunare specială pentru Europa în 1999.

În 2000 a fost trimis special al papei la Congresul euharistic din Mexic; la al 20-lea Congres internațional mariologic-marian; la deschiderea Conciliului plenar din Venezuela, la Caracas.

În 2001 și apoi în 2005 a participat la a 10-a și a 11-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, despre misiunea episcopului respectiv despre Euharistie.

A prezentat, în Sala de Presă a Sfântului Scaun și în "L'Osservatore Romano", câteva documente legate de slujirea sa de prefect. Între acestea, Scrisoarea apostolică Dies Domini despre sfințirea duminicii, noul Ritual al exorcismelor din Rituale Romanum, Decretul care face oficială denumirea "Duminica Milostivirii Divine" pentru a doua duminică a Paștelui, editio typica a Martirologium Romanum, editio typica a Missale Romanum, Directoriul despre evlavia populară și liturgie, Motu proprio Misericordia Dei despre unele aspecte ale celebrării sacramentului Pocăinței. În afară de asta, la 20 aprilie 2002, Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a trimis un mesaj cu referință la traducerile textelor liturgice în engleză.

La 1 octombrie 2002, pontiful a acceptat renunțarea sa la conducerea congregației. La 27 mai 2004 i-a trimis o scrisoare pentru a 50-a aniversare a hirotonirii sacerdotale și a 25-a a hirotonirii episcopale.

La 24 februarie 2005 a devenit cardinal protodiacon, sau cardinalul din ordinul diaconal cel mai vechi creat. La moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea, a prezidat, la 16 aprilie 2005, ultima celebrare euharistică a novendialelor. Apoi a luat parte la conclav. Fiind cardinal protodiacon a avut misiunea de a proclama de la loja centrală a bazilicii vaticane anunțarea alegerii lui Benedict al XVI-lea. Apoi i-a impus noului papă pallium, în timpul Liturghiei de început al pontificatului.

În 2006 a fost din nou trimis special al papei la Caracas, pentru Liturghia de încheiere a Conciliului plenar venezuelean. A luat parte, ca membru desemnat de papa, și la a cincea Conferință a Episcopatului Latinoamerican desfășurată de la 13 la 31 mai 2007 la Aparecida, în Brazilia.

În 2008, trecând un deceniu drept cardinal diacon, în timpul unui consistoriu ordinar public pentru votul despre unele cauze de canonizare, după ce a făcut cererea, a optat pentru ordinul cardinalilor prezbiteri, menținând diaconia "San Saba" ridicată la titlu prezbiteral pro hac vice.

În 2012 a donat propriile arhive Universității Pontificale Catolice din Chile.

A fost consultant al mai multor dicastere din Curia Romană: pentru Doctrina Credinței, pentru Educația Catolică, pentru Episcopi, pentru Cler; precum și al Consiliilor Pontificale: pentru Promovarea Unității Creștinilor, pentru Interpretarea Textelor Legislative, pentru Familie; și al Comisiei Pontificale pentru America Latină.

Activitatea sa de scriitor este documentată de numeroase publicații: cărți, broșuri și articole teologico-pastorale despre teme ecleziologice, de spiritualitate și de drept canonic. Pentru experiența sa la Conciliul al II-lea din Vatican i-a fost conferit, în 1996, titlul de doctor honoris causa al Notre Dame University, în Indiana (Statele Unite ale Americii). Învățătura sa și publicațiile sale sunt la baza conferirii gradului de doctor scientiae et honoris causa al Universității Pontificale Catolice din Chile. A fost numit și capelan ad honorem al Ordinului Militar Suveran de Malta.

(După L'Osservatore Romano, 4 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat