Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Consacrarea altarului și sfințirea Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Duminică, 3 octombrie 2021, începând cu ora 10.45, a avut loc celebrarea consacrării altarului și sfințirea Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești, Liturghie ce a fost prezidată de acela care a sfințit piatra de temelie în urmă cu 16 ani și a condus lucrările de ridicare a actualei biserici până la înființarea canonică a parohiei, în ziua de 1 octombrie 2006, Preasfințitul Iosif Păuleț, care la acea dată era paroh de Onești și decan de Trotuș.

Acest moment solemn a fost pregătit printr-o novenă de rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza a Pruncului Isus și trei zile de predici tematice despre rolul bisericii într-o comunitate și componentele ei.

După primirea marelui păstor, a urmat procesiunea spre intrarea bisericii, unde au avut loc introducerea, sfințirea apei și a sării, după care ministranții, frații capucini și câțiva preoți l-au însoțit pe Preasfințitul Iosif ca să sfințească pereții exteriori ai bisericii.

A urmat cuvântul părintelui paroh Alois Moraru, care pornind de la cuvintele înțeleptului Qohelet: "Pentru orice lucru este un timp potrivit și o vreme pentru orice mișcare de sub cer...; este o vreme să sădești și o vreme să culegi ce ai sădit..." (Eccl 3,1-3), a prezentat câteva detalii despre începuturile acestei parohii și modul în care lucrează Providența divină prin actualul episcop, care a sfințit piatra de temelie, a coordonat lucrările de ridicare a actualei biserici și acum a venit pentru a o sfinți și a-i consacra altarul.

În urmă cu 15 ani, în prima zi a lunii octombrie, la Onești a fost sărbătoare multiplă: inaugurarea oficială a unei comunități - Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", instalarea primului paroh al acestei noi parohii, în persoana părintelui Ioan Anton, celebrarea primului hram la noua parohie, în cinstea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, și sfințirea oratoriului, care era în curs de finalizare. Celebrarea acestor evenimente s-a ținut în cea mai frumoasă catedrală de pe pământ, cerul liber, în fața oratoriului, pe un soare frumos de toamnă, și a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au participat toți preoții din Onești, diecezani și călugări capucini, persoane consacrate și foarte mulți credincioși. Cu acea ocazie, episcopul Iosif Păuleț, pe atunci paroh la Onești, a subliniat cum a reușit să obțină de la Primăria orașului Onești terenul necesar pentru construcție și toate aprobările. A făcut planul pentru întreg complexul parohial, alcătuit din biserică, oratoriu și casă parohială și, după ce a îngrădit locul cu un gard solid, a început prima lucrare, oratoriul, care avea să fie întrebuințat ca biserică și locuință a preotului pentru o perioadă bună de timp. Piatra fundamentală a fost pusă la 1 octombrie 2005, iar la exact un an, 1 octombrie 2006, Preasfințitul Aurel Percă a sfințit oratoriul, deși nu era încă finalizat. Parohul de Onești spunea atunci: "Sperăm să fie finalizat la sfârșitul acestei luni, când activitatea pastorală se va desfășura în plin la noua parohie... Sperăm și ne rugăm Sfintei Tereza să ducem la bun sfârșit toate lucrările". Acestea nu s-au terminat repede, căci scopul clădirii s-a schimbat și după 15 ani de investiții s-a ajuns la acest moment.

Celebrarea a continuat cu ritualul de intrare în biserică, iar la îndemnul episcopului Iosif "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând!", ministranții, preoții, corul, "nașii" și doar o parte dintre credincioșii prezenți au intrat în biserica ce a fost sfințită în acea zi. S-a cântat apoi, în mod solemn, "Gloria in excelsis Deo".

A urmat liturgia cuvântului și omilia ținută de Preasfințitul Iosif Păuleț, în care a menționat locul pe care îl ocupă lăcașul de cult într-o comunitate, diferența dintre alcătuirea bisericii din bucăți de piatră și Biserica alcătuită din pietrele vii care sunt credincioșii și chemarea la adevărata fericire ce se face în biserică. Ca un exemplu demn de urmat ne-a fost oferită mărturia vieții atât de profundă a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, care ne învață și recunoștința pe care trebuie să i-o aducem lui Dumnezeu pentru toate darurile sale.

După mărturisirea credinței, un moment deosebit l-a constituit așezarea sub masa de altar a relicvelor a trei sfinți și patru fericiți: Sfânta Tereza a Pruncului Isus, Sfântul Alois Martin, Sfânta Zelia Guerin, Fericitul Ieremia Valahul, Fericitul Anton Durcovici, Fericitul Vladimir Ghika și Fericita Veronica Antal.

La fel de emoționante au fost trăite, așa cum ne-au mărturisit unii preoți și credincioși, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a 12 stâlpi ai bisericii, vasul cu cărbuni și tămâie care a înmiresmat întreaga biserică, tămâierea altarului și a bisericii, iluminarea lăcașului de cult și aranjarea mesei de altar. Celebrarea a continuat cu liturgia euharistică.

La sfârșitul celebrării s-a dat citire decretului episcopal de consacrare a altarului și de sfințire a Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești, după care părintele paroh Alois Moraru și Preasfințitul Iosif Păuleț au reînnoit mulțumirile aduse lui Dumnezeu, binefăcătorilor și tuturor celor care au participat la acest moment solemn din istoria acestei parohii.

"Fericiți cei care locuiesc în casa ta, Doamne, pentru că te pot lăuda mereu" (Ps 83,5).

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Onești: Consacrarea altarului și sfințirea Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 1971.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat