Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

După mesajul papei pentru ZMT 2021

A se ridica pentru a ridica lumea

de João Chagas
responsabil al Oficiului de Tineri din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

Lunea trecută a fost publicat mesajul Papei Francisc adresat tinerilor cu ocazia celei de-a XXXVI-a Zile Mondiale a Tineretului (ZMT), care va fi celebrată pentru prima dată în solemnitatea lui Cristos Rege în Bisericile particulare din toată lumea. "Aș vrea încă o dată să vă iau de mână - scrie Sfântul Părinte - pentru a continua împreună în pelerinajul spiritual care ne conduce spre Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona în 2023".

Pelerinajul intercontinental al ZMT, început în anii '80, a condus mii de tineri în diferite părți ale lumii cu ocazia edițiilor sale internaționale; însă prevede și etape foarte importante, în fiecare an, în diferitele Biserici locale. Este vorba de un parcurs pe care papa îl face împreună cu tinerii, în dialog cu ei. Ioan Paul al II-lea, inițiator al ZMT, spunea că "Biserica are atâtea lucruri de spus tinerilor, dar și tinerii au atâtea lucruri de spus Bisericii" (Exortația apostolică post-sinodală Christifideles laici, 46). Astfel, în fiecare an, succesorul lui Petru "răspunde" printr-un mesaj anume la multele voci ale tinerilor care ajung la el prin numeroasele canale ale pastorației tineretului - între care dicasterul nostru, competent în acest domeniu.

Papa Francisc, contextualizând "discursul" său, subliniază cât este de providențial, în aceste timpuri de pandemie, verbul "a se ridica" - prezent în temele celor trei mesaje care trasează parcursul din Panama la Lisabona. Omenirea are nevoie de a se ridica și va putea face asta numai cu contribuția tinerilor: "Când un tânăr cade, într-un anumit sens cade omenirea. Dar este adevărat și că, atunci când un tânăr se ridică, este ca și cum s-ar ridica întreaga lume [...]. Nu există posibilitate de a reîncepe fără voi, dragi tineri. Pentru a se ridica, lumea are nevoie de forța voastră, de entuziasmul vostru, de pasiunea voastră".

Tema mesajului este luată din Faptele Apostolilor, când Paul, în închisoare, dă mărturie în fața regelui Agripa despre experiența sa cu Cristos. Întâlnirea cu Domnul, lumină "mai strălucitoare decât soarele", și cu iubirea sa necondiționată, îl transformă pe Paul din "persecutor justițiar" în "discipol martor". Această experiență a lui Paul este mediată mereu de Biserică, pentru că trece prin întâlnirea cu comunitatea creștină, cu care Isus se identifică.

Și astăzi, Cristos le pune tinerilor întrebări stringente, ca acelea pe care le-a adresat lui Paul: "Până când vei fugi de mine? De ce nu auzi că te chem? Aștept întoarcerea ta" - se citește în mesaj. Și Sfântul Părinte le amintește tinerilor că și profetul Ieremia a voit să se îndepărteze de Domnul spunând: "Nu mă voi mai gândi la el" (Ier 20,9). Însă în inima noastră arde un foc mai puternic decât noi, pe care noi nu-l putem stăvili.

Tocmai despre foc a vorbit o tânără americană, care la puține ore după publicarea mesajului, a scris pe rețelele sociale: "Tineri, inima mea este în flăcări! Aveam nevoie ca Papa Francisc să ne amintească în mod duios aceste lucruri! Iubirea lui Dumnezeu folosește fragilitățile noastre, darurile și talentele noastre, are încredere în forța noastră, în curajul nostru și în inimile noastre tinere".

Prin mărturii ca aceasta înțelegem că aceste cuvinte ale Sfântului Părinte, simple și directe, reușesc să-i atingă pe tineri în profunzime: "Nu există persoană care să fie irecuperabilă pentru Dumnezeu. Prin întâlnirea personală cu el este mereu posibil să se reînceapă. Niciun tânăr nu este distant de harul și de milostivirea lui Dumnezeu. Pentru nimeni nu se poate spune: este prea departe... este prea târziu...", citim tot în mesaj.

Ca apostol al națiunilor, fiecare tânăr este invitat să nu se teamă de propriile limite și fragilități, de vreme ce este necesar să se descopere mic pentru a deveni mare, să se recunoască orb pentru a începe să vadă. Nu avem nevoie de măști! "Cristos, lumină de la amiază, vine să ne lumineze și să ne redea autenticitatea noastră, eliberându-ne de orice mască. Ne arată cu claritate ceea ce suntem, pentru că ne iubește așa cum suntem", amintește Papa Francisc.

Cultura lui fake news, așa de răspândită în timpul nostru, poate să fie foarte înșelătoare pentru tineri, care aspiră în schimb la adevăr, visează autenticitatea și coerența. Din păcate, mulți, "probabil determinați de propriile convingeri politice sau religioase, ajung să devină instrumente de violență și distrugere în viața multora!"; și "rețeaua" poate deveni un câmp de bătălie pe care să fie demolați proprii adversari. Însă tocmai cum a transformat viața lui Paul, lumina lui Cristos poate intra năvalnic în viața fiecărei persoane. Cristos nu anulează personalitatea noastră, pasiunile noastre, ci le fructifică pentru a ne face discipoli și martori ai săi. De aceea, Papa Francisc amintește invitația lui Isus adresată fiecărui tânăr: "Ridică-te! Nu poți rămâne la pământ pentru «a te plânge», există o misiune care te așteaptă! [...] Ridică-te și dă mărturie despre experiența ta de orb care a întâlnit lumina, a văzut binele și frumusețea lui Dumnezeu în tine însuți, în ceilalți și în comuniunea Bisericii care învinge orice singurătate". După aceea, cu șapte "apeluri", papa îi îndeamnă pe tineri să se ridice și să se angajeze concret în evanghelizarea celor de vârsta lor, să cultive relații sănătoase, să apere dreptatea socială și ecologia integrală, să proclame eliberarea inimilor oprimate, să răspândească bucuria lui Cristos cel viu.

Reafirmând încrederea că Domnul, Biserica și el însuși o au în tineri, Papa Francisc amintește de întâlnirea din 21 noiembrie, când în diecezele și eparhiile din toată lumea se va celebra - la nivel local - Ziua Mondială a Tineretului 2021.

"Invitația papei de a fi pelerini și nu turiști ai credinței este chiar frumoasă și profetică - a comentat tânăra pe care am citat-o deja -, câtă diferență când devenim pelerini și ne recunoaștem cetățeni ai lumii! Prieteni, să ne pregătim pentru ZMT ținând în inimă pe toții frații noștri și surorile noastre răspândiți prin lume. Noi, ca tineri pelerini, putem «deveni profeții unui viitor nou și plin de speranță!». Mulțumim, Papa Francisc!".

(După L'Osservatore Romano, 30 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 456.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat