Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Iosif Păuleț la festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"

Luni, 27 septembrie 2021, a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. La acest eveniment, care a avut loc în Aula Magna "Mihai Eminescu", începând cu ora 11.00, a participat și PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, alături de alți invitați: prof. univ. dr. Tudorel Toader - rectorul UAIC, Daniel Funeriu - consilier la nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova și fost ministru al Educației în România, Marian Grigoraș - prefectul Județului Iași, Costel Alexe - președinte al Consiliului Județean Iași, Mihai Chirica - primarul Municipiului Iași, Înaltpreasfințitul Teofan - arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prorectorii și decanii Universității, dar și studenți sau reprezentanți ai organizațiilor partenere.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deschis ceremonia cu un mesaj adresat studenților din anul I: "Deschidem anul universitar 2021-2022 sub semnul amenințărilor pandemice, spunând Bun venit la UAIC celor peste 10.000 de tineri care au ales să intre în comunitatea noastră academică, tineri care încep frumosul drum al pregătirii universitare".

Rectorul UAIC a prezentat în continuare Universitatea din perspectiva trecutului, prezentului și viitorului, amintind și recenta decizie a Senatului de a delega facultăților decizia cu privire la scenariul de desfășurare a activităților didactice la început de an universitar, scenariu care va fi revizuit săptămânal: "Această decizie transferă și responsabilitatea față de îndeplinirea misiunii academice, față de așteptările legitime ale studenților. Trebuie să menținem necesarul echilibru între toate componentele vieții academice: activități didactice, cercetare științifică, relații internaționale, strategie universitară, toate acestea prin raportare la studenți".

În continuare, reprezentanții instituțiilor invitate au transmis mesaje adresate comunității academice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

La rândul său, PS Iosif Păuleț și-a exprimat bucuria de a participa la inaugurarea solemnă a anului academic 2021-2022 și a subliniat care este menirea universității:

"De fapt, ce este universitatea? Să fie doar un zid care adăpostește mințile luminate și care lucrează la formarea intelectuală a noilor generații? Să fie oare doar patru pereți în spatele cărora se adună studenții pentru a sorbi, asemenea albinelor, nectarul științei? Cu siguranță nu! Universitatea, mai mult decât clădirea de piatră, este o «casă spirituală» formată din pietre vii - profesori, studenți și personal auxiliar -, este asemenea unui trup, în care fiecare membru are rolul său, nefiind admis ca să fie disprețuit vreunul (cf. 1Cor 12,20-24). Dimpotrivă, așa cum spune Sfântul Paul, «membrele trebuie să se îngrijească la fel unele de altele» (1Cor 12,25), contribuind, fiecare cu talantul său, la edificarea societății prin activitățile didactice, de cercetare, de studiu și de practică.

Avem nevoie de această simbioză Biserică-Universitate, deoarece ambele instituții au menirea nobilă, încredințată lor de Cel Preaînalt, de a cultiva spiritul, de a modela viitorul prin educarea tinerei generații și de a forma buni creștini și buni cetățeni. Din partea mea, ca episcop al Diecezei de Iași, voi întinde mereu mâna spre a strânge bunele legături care ne unesc, însușindu-mi astfel îndemnul Papei Francisc, făcut cu ocazia vizitei sale istorice la Iași: «Să mergem împreună!»"

În continuare a adresat un îndemn studenților:

"Dragi studente și studenți, mă adresez acum vouă, cei care sunteți speranța Bisericii și a societății, îndemnându-vă să folosiți cât mai bine acești frumoși ani ai studenției, dedicându-vă studiului și creșterii voastre ca oameni. Nu îngropați talanții pe care vi i-a încredințat Dumnezeu, ci investiți-i, pentru că mai târziu poate fi prea târziu. Dar, în același timp, nu uitați și de necesitatea de odihnă și de distracție, ținând cont de faptul că est modus in rebus (este o măsură în fiecare lucru). Cuvântul călăuzitor pentru voi să fie respect: respect față de voi, respect față de profesori, respect față de toți cei care vă înconjoară".

Adresându-se apoi profesorilor, le-a spus:

"Stimați membri ai comunității academice, vă îndemn să lucrați cu generozitate la formarea umană, intelectuală și profesională a studenților dumneavoastră, având deplina încredere că Dumnezeu știe să răsplătească, mai mult decât ne așteptăm, orice efort pe care-l depuneți. În același timp, să nu vă întristați de faptul că roadele muncii dumneavoastră întârzie să se vadă, căci unul este cel care seamănă, altul este cel care udă, însă cel care face să crească și să aducă roade este Dumnezeu (cf. 1Cor 3,6-7)".

La final, le-a dorit tuturor "multe realizări în acest nou an academic, sănătate și putere de muncă, iar harul și binecuvântarea atotputernicului Dumnezeu să vă călăuzească spre bucuriile eterne".

Începând cu ora 14.00 festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 a continuat în cadrul celor 15 facultăți ale Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Profesorii și studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică s-au întâlnit în amfiteatrul A14 din corpul A, unde "bobocii" au avut ocazia să-și cunoască noii colegi și profesorii.

Conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Iași: Deschiderea anului universitar 2021-2022 la Universitatea "Al.I. Cuza". Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 841.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat