Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Administrarea Mirului

În biserica catolică din Valea Lupului, în ziua de 25 septembrie 2021, Preasfințitul Iosif Păuleț a dăruit sacramentul Mirului la douăzeci și doi de tineri și adolescenți din Parohia "Sfântul Pius de Pietrelcina". Celebrarea a încununat zilele de sărbătoare ale comunității, pe care le-am trăit și anul acesta, "stăruind împreună" în rugăciune, în "camera de sus", în biserica în care Cristos ne explică Scripturile și ne frânge zilnic pâinea.

După ce au completat parcursul de pregătire, început odată cu Postul Mare, și au susținut "examenul de maturitate" al educației creștine, candidații la Mir s-au alăturat comunității și au luat parte la triduumul festiv, pentru a ne pregăti și a primi împreună darul Duhului Sfânt, care formează Biserica și a o face asemănătoare cu Cristos.

Miercuri, 22 septembrie, după ora de adorație, organizată de către Grupul de Rugăciune "Padre Pio" în onoarea "fericitei treceri a lui Padre Pio" (beato transito di Padre Pio), a urmat Sfânta Liturghie Penitențială, pentru a recunoaște că "noi suntem sclavi; dar Domnul Dumnezeul nostru nu ne-a abandonat în sclavia noastră, ci a îndreptat spre noi milostivirea" (Esdra 9,9). Slujitor al milostivirii în scaunul de spovadă, Sfântul Padre Pio a mijlocit pentru toți o "spovadă bună", prin mâinile preoților prezenți ca să elibereze inimile și să le ridice spre înălțimile bucuriei sărbătorilor așteptate.

Vremea rece și mohorâtă nu ne-a împiedicat să celebrăm cu solemnitate hramul, în biserică și în jurul ei, joi, 23 septembrie, în sărbătoarea Sfântului Padre Pio, patronul și ocrotitorul parohiei noastre. În cadrul Sfintei Liturghii, celebrată de noul rector al Seminarului din Iași, pr. Ștefan Lupu, și la care au luat parte noul părinte decan de Iași, pr. Daniel Iacobuț, preoții din vecinătate și reprezentanți ai autorităților locale, am trăit deosebita bucurie de a sfinți noul tabernacol, inima vie a bisericii noastre. Părintele predicator, Ștefan Ciubotaru, a scos în evidență raportul privilegiat pe care comunitatea noastră îl are cu Padre Pio, de la care trebuie să învățăm "arta discernământului" crucii, pentru a ne salva de conformismul anonimatului urban și a alege, zi de zi, frumusețea răstignită a vieții creștine.

Noul tabernacol, deosebit de frumos și prețios, reprezintă începutul unei "revoluții a frumuseții", prin care vrem să dăm bisericii noastre o nouă strălucire. Ne dorim să o împodobim, în anii care vor veni, cu mozaicuri și vitralii de calitate, care să exprime valoarea credinței unei comunități, care aici găsește și mărturisește frumusețea iubirii lui Dumnezeu.

În vigilia celebrării Mirului, vineri, 24 septembrie, am celebrat Sfânta Liturghie și o oră de veghere, pentru candidații de la Mir, pentru părinții și nașii lor. Într-o biserică având o inimă nouă, ne-am rugat pentru o comunitate cu inimă înnoită și am dorit să exprimăm, cu ajutorul a patru realități simbolice, semnificația profundă a experienței Rusaliilor. Mai mult decât doar să înțelegem, lumina, pâinea, parfumul de nard și crucea ne-au făcut să "pre-simțim" lucrarea minunată, pe care o desăvârșește Duhul Sfânt în inimile credincioșilor.

Astfel, stăruind în rugăciune, ne-a găsit Preasfințitul Iosif Păuleț, când a venit sâmbătă, 25 septembrie, pentru a celebra sacramentul Mirului în parohia noastră. Prezența, cuvintele și predica sa au fost ca vântul din ziua de Rusalii, care a umplut biserica noastră, iar rugăciunea și atingerea au fost flacăra de foc, care a incendiat inimile candidaților la mir și ale tuturor celor prezenți cu iubirea Duhului Sfânt. Plăcut surprins de buna pregătire a tinerilor și a celebrării, Preasfințitul a remarcat și a lăudat "spiritul viu" al comunității noastre tinere și ne-a îndemnat să fim atenți la "șoaptele Duhului", pe care întreaga comunitate l-a primit, împreună cu cei miruiți, în această zi de sărbătoare. I-am mulțumit și noi pentru că a venit în mijlocul nostru și a confirmat, în numele lui Isus Păstorul cel bun, iubirea, pe care Biserica ne-o poartă și ne-o oferă.

Duminică, 26 septembrie, mare parte din tinerii miruiți au fost prezenți și au fost prezentați la Sfânta Liturghie a comunității. Plecând de la evanghelie și de la modul în care a fost decorată biserica, am recitit semnificația acestor zile de sărbătoare pentru parohia noastră. În pieptul lui Isus Înviat, care se ridică deasupra altarului, este reprezentat, în negativ, porumbelul, pentru că Duhul Sfânt este darul pe care Cristos îl face Bisericii după învierea sa. Iubirea Duhului nu este o emoție trecătoare, ci este dătătoare de viață nouă prin cele șapte daruri, care îl reprezintă. De pe altar picură roadele Duhului, care este reprezentat în fața altarului și în care se întrezărește chipul lui Cristos, pentru că Duhul Sfânt este Duhul iubirii lui Cristos și pentru Cristos, pe care noi, creștinii, îl urmăm, pentru a "scoate diavoli" și a vindeca această lume în numele lui.

"Iubirea-ți sfântă pe toți ne-adună, ca împreună mărire să-ți dăm!"

Pr. Bogdan Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Valea Lupului: Administrarea Mirului


 

lecturi: 875.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat