Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Un nou început pentru comunitatea catolică română

Sfânta Liturghie celebrată duminică, 26 septembrie 2021, marchează un nou început pentru românii din diaspora, stabiliți la Torino și în împrejurimi, în deplină continuitate cu drumul parcurs până în acest moment.

Capelania a avut marea bucurie și onoare de a-l primi în mijlocul ei pe Mons. Cesare Nosiglia, arhiepiscop de Torino, care a demonstrat și arătat întotdeauna o afecțiune deosebită comunității noastre și care a avut plăcerea de a participa la prima Sfântă Liturghie concelebrată de părintele Iulian Herciu, în calitate de noul capelan al comunității, împreună cu părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, vice-capelan. De asemenea, au mai fost prezenți: pr. Viorel Adrian Hancu, greco-catolic, pr. Octavian Constantin Enache și pr. Ciprian-Constantin Barticel.

O celebrare pe cât de frumoasă, pe atât de simplă, pentru un moment de sărbătoare sosit ca un cadou: un cadou așteptat, un cadou dorit de o întreagă comunitate care și-a demonstrat bucuria și recunoștința prin organizarea cât mai deosebită a sărbătorii: de la copiii și tinerii îmbrăcați în haine tradiționale până la prezentarea darurilor pentru ofertoriu, de la cântecele deosebite ale corului până la prezența numeroasă a credincioșilor sau împodobirea altarului și citirea lecturilor, toate acestea contribuind la crearea atmosferei atât de dragi nouă, aceea de a ne simți "acasă".

Mons. Cesare Nosiglia l-a amintit pe părintele Gelu Miclăuș care mai bine de două decenii a păstorit comunitatea noastră, mulțumind bunului Dumnezeu pentru munca depusă în interesul acesteia și "a predat ștafeta" părintelui Iulian Herciu care, împreună cu părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, îi va continua îndrumarea pe drumul precedent trasat: al integrării în Dieceza de Torino și al unității continuative, în deplin respect și dragoste profundă pentru limba maternă și pentru originile creștine. O mulțumire deosebită a fost adresată ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care au aprobat numirea a doi preoți români colaboratori ai comunității.

Părintele Iulian Herciu reflectă el însuși într-o mare măsură trăsăturile membrilor comunității românești din diaspora: seminarist fiind, a ajuns la Torino în 1999 împreună cu părinții; a continuat studiile la Seminarul din Torino, crescând în sânul comunității, în direct contact cu realitatea trăită de toți cei care au fost nevoiți să părăsească, pentru un motiv sau altul, țara de origine; a fost sfințit preot în anul 2003 și numit vicar în orașul Torino, urmând a deveni paroh pentru 11 ani la Settimo Torinese, în ultimii ani fiindu-i încredințată Parohia San Carlo Canavese.

În cea de-a 107 aniversare a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului, comunitatea din Torino, regăsindu-se în cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc care îndeamnă "ca Biserica să devină tot mai inclusivă, continuând misiunea încredințată de Isus Cristos apostolilor", va continua să fie o mărturie perpetuă a propriei integrări: în societatea unde trăiește, dar mai ales în Biserica lui Isus Cristos, înspre "un noi tot mai mare".

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 septembrie: Torino: Un nou început pentru comunitatea catolică română. Foto: Mihai Bursuc

* * *

Montaj video de Mihai Bursuc: Grande giornata di festa in comunita cattolica rumena di Torino


 

lecturi: 3113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat