Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Sfințirea capelei dedicate Fericitei Veronica Antal

Ziua de sâmbătă, 25 septembrie 2021, nu cu mult de la împlinirea a trei ani de la beatificarea Fericitei Veronica Antal (22 septembrie 2018), va rămâne vie în amintirea sufletească a credincioșilor care o iubesc pe fecioara martiră de la Nisiporești, deoarece, în această zi, cu toții au putut să îi cinstească memoria și să reînsuflețească rugăciunea către ea, prin participarea la pelerinajul în câmp, la locul martiriului ei, acolo unde, cu mare solemnitate, a fost sfințită noua capelă ridicată în cinstea ei - Capela "Fericita Veronica Antal".

Frații comunității din Nisiporești au organizat și pregătit această zi ca o zi de rugăciune și de sărbătoare, la care au fost invitați toți frații, preoții și credincioșii doritori, din Nisiporești și din celelalte parohii. A fost o participare generoasă, adunându-se ușor, ușor, "în câmp la Veronica" numeroși credincioși veniți din mai multe comunități, de aproape și de mai departe (din Luizi Călugăra, Barticești, Hălăucești, Buruienești, Pașcani și Huși), fie în mod organizat, în procesiune, fie pe cont propriu.

La ora 9.00 dimineața, preoții și numeroșii credincioși, ajunși deja la sărbătoare, au pornit în procesiune din fața bustului Fericitei Veronica spre locul martiriului, celebrând pe traseu Calea Sfintei Cruci, cu texte meditative care vorbesc despre suferința lumii de azi și din totdeauna, cu referire la suferințele, sacrificiul și exemplul de viață al Veronicăi.

La ora 10.30, toți pelerinii s-au reunit în câmp la locul martiriului Fericitei Veronica, pentru a participa la Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași, care a binecuvântat și sfințit noua capelă și vechea fântână de lângă aceasta. Alături de Preasfințitul Petru au fost prezenți și pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, ministru provincial, pr. Petrică Dăncuț, decanul de Piatra, numeroși preoți din parohiile învecinate și frați ai Provinciei.

În bucuria, emoția și evlavia care se citeau pe fețele tuturor, sub un cer senin și soarele mănos de septembrie, Preasfințitul Petru a săvârșit taina Sfintei Liturghii și ritualul de sfințire și binecuvântare a acestui nou așezământ de rugăciune ridicat spre cinstirea veșnică a biruinței martiriului Fericitei și spre edificarea în credință și pietate a poporului creștin. În cuvântul său de salut și de felicitare, Preasfințitul a vorbit cu tărie și emoție despre chipul luminos și viața plină de virtute ale Veronicăi Antal care a iradiat un puternic exemplu și mult curaj încă de atunci, de la moartea ei, întru susținerea spirituală a multor tineri, seminariști, persoane consacrate și credincioși; totodată Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele paroh, Anton Bogdănel, a felicitat și apreciat întreaga comunitate a fraților și a credincioșilor pentru efortul în promovarea unor astfel de opere și inițiative atât de benefice pentru poporul lui Dumnezeu.

La rândul său, părintele provincial, Damian-Gheorghe Patrașcu, în cuvântul de învățătură și în celelalte intervenții ale sale, a elogiat importanța acestui loc sfânt al martiriului Fericitei Veronica și a capelei nou construite pe locul deja însemnat și amenajat mai demult, prin grija credincioșilor și inițiativa unui alt preot și frate sfânt, Anton Demeter: importanța profund spirituală a acestui loc sfânt este dată tocmai de sfințenia autentică a fericitei Veronica care și-a luat în serios credința și vocația ei; "credința Veronicăi este un mare act de curaj și încredere în Dumnezeu pe care l-a iubit, iar acest loc devine prin prezența ei vie, prin martiriul și exemplul ei puternic de credință, un loc de fortificare a noastră în credință, căci aici fiecare poate auzi vocea limpede a lui Cristos, întărit de jertfa martirică a Veronicăi. Ea continuă să trăiască și prin noi, prin credința noastră vie". Totodată, părintele provincial i-a felicitat pe frații comunității din Nisiporești, mulțumindu-le pentru munca și implicarea lor, a mulțumit credincioșilor și tuturor binefăcătorilor pentru tot efortul și susținerea lor. O vie mulțumire a fost adresată de părintele paroh tuturor binefăcătorilor care au făcut posibilă înălțarea acestei capele și reamenajarea întregului loc de rugăciune, nominalizându-i pe cei care s-au implicat în mod deosebit.

Fericita Veronica este și rămâne o persoană vie. Vie va rămâne în memoria nu numai a credincioșilor din Nisiporești, dar și a tuturor acelora care vor să poarte cu bucurie numele de creștin și care, privind la ea și la martiriul ei, vor înțelege că trebuie să dea tot ce e mai bun în ei pentru a păstra și a desăvârși în viața lor credința și lucrarea lui Dumnezeu.

Pr. Iosif-Eduard Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Nisiporești: Sfințirea capelei dedicate Fericitei Veronica Antal


 

lecturi: 984.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat