Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 septembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi ne relatează un dialog scurt între Isus și apostolul Ioan, care vorbește în numele întregului grup al discipolilor. Ei au văzut un om care alunga diavolii în numele Domnului, dar l-au împiedicat pentru că nu făcea parte din grupul lor. În acest moment, Isus îi invită să nu împiedice pe cel care se străduiește să facă bine, deoarece colaborează la realizarea proiectului lui Dumnezeu (cf. Mc 9,38-41). După aceea avertizează: în loc de a dezbina persoanele în bune și rele, toți suntem chemați să veghem asupra inimii noastre, pentru ca să nu ni se întâmple să fim înfrânți de rău și să dăm scandal celorlalți (cf. v. 42-45.47-48).

Cuvintele lui Isus dezvăluie așadar o inspită și oferă un îndemn. Ispita este aceea a închiderii. Discipolii ar vrea să împiedice o lucrare de binefacere numai pentru că acela care a făcut-o nu aparținea grupului lor. Cred că au "exclusivul asupra lui Isus" și că sunt singurii autorizați să lucreze pentru Împărăția lui Dumnezeu. Însă astfel ajung să se simtă preaiubiți și îi consideră străini pe ceilalți, ajungând să devină ostili față de ei. Frați și surori, de fapt, orice închidere ne face să-l ținem la distanță pe cel care nu gândește ca noi și asta - o știm - este rădăcina atâtor rele ale istoriei: a absolutismului care adesea a generat dictaturi și atâtea violențe față de cel care este diferit.

Însă trebuie să veghem și asupra închiderii în Biserică. Pentru că diavolul, care este dezbinătorul - asta înseamnă cuvântul "diavol", care face dezbinare - inspiră mereu suspiciuni pentru a-i dezbina și a-i exclude pe oameni. Ispitește cu viclenie și se poate întâmpla ca acelor discipoli, care ajung să excludă chiar pe cel care l-a alungat pe diavolul însuși! Uneori și noi, în loc să fim comunități umile și deschise, putem da impresia că suntem "primii din clasă" și să-i ținem la distanță pe ceilalți; în loc de a încerca să mergem cu toți, putem prezenta "permisul de credincioși": "eu sunt credincios", "eu sunt catolic", "eu sunt catolică", "eu aparțin acestei asociații, celeilalte..."; și ceilalți sărăcuți, nu. Acesta este un păcat. A prezenta "permisul de credincioși" pentru a judeca și a exclude. Să cerem harul de a depăși ispita de a judeca și de a cataloga, și ca Dumnezeu să ne ferească de mentalitatea "cuibului", aceea de a ne păzi cu gelozie în micul grup al celui care se consideră bun: preotul cu credincioșii săi cei mai buni, lucrătorii pastorali închiși între ei pentru ca nimeni să nu se infiltreze, mișcările și asociațiile în propria carismă particulară, și așa mai departe. Închiși. Toate aceste riscă să facă din comunitățile creștine locuri de separare și nu de comuniune. Duhul Sfânt nu vrea închideri; vrea deschidere, comunități primitoare unde să fie loc pentru toți.

Și după aceea în Evanghelie este îndemnul lui Isus: în loc de a judeca totul și pe toți, să fim atenți la noi înșine! De fapt, riscul este acela de a fi inflexibili față de ceilalți și indulgenți față de noi. Și Isus ne îndeamnă să nu facem pacte cu răul, cu imagini care lovesc: "Dacă este ceva în tine motiv de scandal, taie-l!" (cf. v. 43-48). Dacă îți face rău ceva, taie-l! Nu spune: "Dacă este ceva motiv de scandal, oprește-te, gândește-te, fii un pic mai bun...". Nu: "Taie-l! Imediat!". Isus este radical în asta, exigent, dar pentru binele nostru, ca un medic bun. Fiecare tăiere, fiecare tundere, este pentru a crește mai bine și a aduce rod în iubire. Așadar să ne întrebăm: ce există în mine care contrastează cu Evanghelia? Concret, ce anume vrea Isus vrea ca eu să tai în viața mea?

Să o rugăm pe Fecioara Neprihănită pentru ca să ne ajute să fim primitori față de alții și vigilenți asupra noastră.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului, care în acest an are ca temă "Spre un noi tot mai mare". Este necesar să mergem împreună, fără prejudecăți și fără frici, stând alături de cel care este mai vulnerabil: migranți, refugiați, evacuați, victime la traficului de persoane și abandonați. Suntem chemați să construim o lume tot mai inclusivă, care să nu excludă pe nimeni.

Mă unesc cu cei care, în diferite părți ale lumii, celebrează această Zi; îi salut pe credincioșii adunați la Loreto prin inițiativa Conferinței Episcopale Italiene în favoarea migranților și refugiaților. Salut și le mulțumesc diferitelor comunități etnice prezente aici în Piață cu steagurile lor; salut reprezentanții proiectului "APRI" al Caritas Italia; precum și Oficiul Migrantes al Diecezei de Roma și Centrul Astalli. Mulțumesc tuturor pentru angajarea voastră generoasă!

Și înainte de a părăsi piața, vă invit să vă apropiați de acel monument acolo - unde este cardinalul Czerny -: corabia cu migranții, și să fă opriți asupra privirii acelor persoane și să percepeți în privirea aceea speranța pe care o are astăzi fiecare migrant de a reîncepe să trăiască. Mergeți acolo, vedeți acel monument. Să nu închidem ușile în fața speranței lor.

Exprim apropiere și solidaritate celor care au fost loviți de erupția vulcanului în Insula La Palma, în Canarii. Mă gândesc în special le cei care au fost constrânși să lase casele lor. Pentru aceste persoane așa de încercate și pentru salvatori să o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, venerată în acea Insulă ca Nuestra Se?ora de las Nieves.

Astăzi, la Bologna, va fi beatificat părintele Giovanni Fornasini, preot și martir. Paroh zelos în caritate, n-a părăsit turma în perioada tragică a celui de-al Doilea Război Mondial, ci l-a apărat până la vărsarea sângelui. Mărturia sa eroică să ne ajute să înfruntăm cu tărie încercările vieții. Aplauze pentru noul fericit!

Și vă salut pe toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut Mișcarea laicală a Operei Don Orione și reprezentanța părinților și copiilor asociați în lupta împotriva tumorilor.

Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 399.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat