Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Gintaras Grušas, nou președinte CCEE

de Benedetta Capelli

Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) are un nou președinte care a fost ales în cursul Adunării Plenare, la Roma, convocate la 50 de ani de la nașterea organismului. Este vorba de Monseniorul Gintaras Linas Grušas, arhiepiscop de Vilnius, care a împlinit 60 de ani, la 23 septembrie. Născut la Washington, în Statele Unite, familia sa lituaniană a emigrat acolo. Apoi mutarea în California. Înainte de a intra în seminar și la Universitatea Franciscană din Steubenville, Monseniorul Gintaras Linas Grušas a obținut licența în matematică și științe ale informației la UCLA, la Los Angeles, și după aceea a lucrat drept consultant tehnic la IBM.

Arhiepiscopul Grušas a continuat studiile sale în Italia la Angelicum din Roma. În 1994 a devenit preot și în același an a fost ales ca secretar general al Conferinței Episcopale Lituaniene, funcție ocupată până în 1997, în timp ce din 2001 până în 2003 a fost rector al seminarului din Vilnius. În 2010, a fost numit ordinariu militar în Lituania și în 2013 i-a urmat cardinalului Andrys Jouzas Baèkis ca arhiepiscop de Vilnius. În 2016 intră în Dicasterul pentru Comunicare. Din 28 octombrie 2014 este președinte al Conferinței Episcopale Lituaniene.

I s-au alăturat în funcțiile de vicepreședinți cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al COMECE, și episcopul László Német, președinte al Conferinței Episcopale a Sfinților Ciril și Metodiu, care cuprinde episcopii din Serbia, Muntenegru, Kosovo și Macedonia de Nord. Monseniorul Gintaras Linas Grušas urmează după cardinalul Angelo Bagnasco, în funcție din 8 octombrie 2016.

În mesajul final al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa se amintește că "misiunea noastră ne stimulează să mergem împreună spre viitorul unui continent care se naște dintr-un destin de frumusețe și de civilizație, de bunătate răspândită și consolidată în inimi, în tradiții, în limbi: în substanță, într-o simțire comună, într-un suflet". "Provocările timpurilor, ca dificultatea de a dialoga, neîncrederea în întâlnirea cu celălalt, cultura materialistă dominantă, presează - scriu episcopii - atât credința creștină cât și religia, și în general civilizația umană. Nu trebuie să ne temem ci să fim uniți, iar noi - ca păstori și cetățeni - să mergem cu voi, fiecare, familii, popoare, națiuni, pentru a fi slujitori ai bucuriei voastre". "Isus este adevărata speranță a Europei pentru că este adevărul, și numai adevărul ne eliberează".

Apoi, amintind invitația papei de a întreprinde un drum sinodal, prelații asigură că vor să asculte popoarele europene. "Nimeni să nu se teamă de Evanghelia lui Isus: ea ne vorbește despre om și despre Dumnezeu, garant al demnității umane, amintește că nimeni nu este singur nici nu trebuie să fie singur, că cei mai slabi trebuie să aibă o privire preferențială. Amintește că nu există libertate fără celălalt, nici progres, pentru că fiecare este un bine pentru toți: persoane, familii și state". "Împreună - este concluzia - se vede mai bine și se merge umili spre orizonturi de lumină și de pace".

(După Vatican News, 25 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat