Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare pentru acordarea communio ecclesiastica noului patriarh de Cilicia al armenilor

Preafericirii Sale Raphaël Bedros al XXI-lea Minassian

Patriarh de Cilicia al armenilor

Am primit scrisoarea cu care Preafericirea Voastră m-ați informat că ați fost ales, în data de azi, patriarh de Cilicia al armenilor de Sinodul Episcopilor, cerându-mi acordarea comuniunii ecleziastice.

Doresc să mă unesc la bucuria fiilor și fiicelor acestei Biserici și ai celei universale, care au însoțit mult cu rugăciunea pe episcopii adunați mai întâi în Liban, la începutul verii, și în aceste zile la Roma, la sediul Colegiului Pontifical Armean. Fiecare membru al poporului sfânt al lui Dumnezeu armean catolic aștepta pe păstorul său, pentru a fi cunoscut de el, chemat pe nume și condus cu cuvântul puternic și blând al Evangheliei.

Alegerea Preafericirii Voastre a avut loc într-un moment în care oamenii sunt deosebit de încercați de diferite provocări. Mă gândesc la suferințele Siriei și Libanului - țări unde Biserica de Cilicia a armenilor este prezentă - precum și la pandemie, care încă în multe părți ale lumii este departe de a fi depășită. Toți oamenii de bunăvoință, în special creștinii, sunt chemați să devină aproapele și să se manifeste frați, învingând indiferența și singurătatea. Și sub potopurile istoriei și în deșerturile epocii noastre, putem și trebuie să mergem în întâmpinarea Răstignitului care este Înviat.

Cunoaștem poporul armean ca expert în suferință, din cauza multiplelor încercări de-a lungul celor peste 1700 de ani de istorie creștină, dar și prin capacitatea sa inepuizabilă de a înflori și a aduce rod, prin sfințenia și înțelepciunea sfinților săi și a martirilor săi, cultura învățătorilor și gânditorilor săi, arta care știe să imprime în stâncă semnul crucii ca un pom al vieții, mărturie a victoriei credinței asupra oricărei forțe adverse în lume.

Biserica pe care Preafericirea Voastră ați fost chemat s-o conduceți este pe deplin inserată în evenimentele poporului armean, păstrându-i memoria și tradițiile, și împreună legată profund cu Succesorul apostolului Petru: vă încredințez îngrijirea tinerelor generații, promovarea vocațiilor, armonia înțeleaptă pe care trebuie să fiți în măsură să o găsiți între diferitele instanțe ale comunității voastre, cum sunt Surorile Neprihănitei Zămisliri, Congregația Mechitaristă și Institutul Clerului Patriarhal din Bzommar, în afară de atâția fii și fiice ai voștri care s-au format și trăiesc în cadrul Bisericii latine dar sunt foarte conștienți de apartenența lor armeană.

Să vă fie călăuză, exemplu și mijlocire Toată Sfânta Născătoare de Dumnezeu și sfinții tradiției voastre, îndeosebi Sfântul Grigore de Narek pe care am avut bucuria de a-l proclama învățător al Bisericii: să ne indice mai ales calea fraternității autentice și a dialogului ecumenic cu frații Bisericii Armene Apostolice.

Fie ca Biserica Patriarhală de Cilicia a armenilor, condusă de Preafericirea Voastră împreună cu episcopii din Sinod, să înainteze în larg în aceste prime decenii din al treilea mileniu.

Ca succesor al apostolului Petru, chemat să-i întărească pe frații în credință, cu bunăvoință vă acord comuniunea ecleziastică cerută, conform tradiției și normelor în vigoare, transmițându-Vă îmbrățișarea mea de pace și binecuvântarea apostolică.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 23 septembrie 2021

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 359.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat