Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Cursuri de formare permanentă pentru preoți

Conștient fiind de importanța formării permanente a clerului, păstorul diecezei noastre PS Iosif Păuleț a organizat și anul acesta cursuri de formare pentru preoți. Astfel, în perioada 20-24 septembrie 2021, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, județul Bacău, a avut loc întâlnirea unui grup de preoți care s-au bucurat de roadele acestor cursuri.

Temele prezentate au fost actuale și variate. În prima zi, dimineața, părintele Marius Taloș ne-a vorbit despre "paternitatea preotului", oferind informații și mijloace prin care putem să ne îndeplinim această frumoasă și nobilă misiune. După-amiază, părintele Cristinel Fodor, având o experiență bogată în domeniu, ne-a vorbit despre "apatia în viața preotului". Părintele ne-a prezentat cauzele apatiei cât și soluțiile depășirii unei astfel de crize.

A doua zi, dimineața, părintele Petru Sescu, împreună cu părintele Damian Patrașcu, ne-au vorbit despre "Fraternitatea sacerdotală". Ambii prezentatori ne-au impresionat prin modul frumos, clar și practic cu care ne-au prezentat această temă atât de importantă din viața preotului. După amiază, părintele Lucian Păuleț și d-nul profesor Alois Gherguț ne-au prezentat tema "relația preot-laici". În expunerea acestui subiect, ambii au subliniat insistența magisteriului Bisericii asupra valorizării prezenței laicilor în Biserică.

A treia zi, dimineața, părintele Egidiu Condac ne-a vorbit despre importanța implicării preotului în viața socială a comunității pe care o păstorește. Părintele Sebastian Tamaș, la rândul său, ne-a vorbit despre rolul școlilor catolice într-o lume în care, adevăratele valori, sunt înlocuite cu paradisurile artificiale ale acestei lumi vremelnice. După amiază, părintele Romeo Neculai, ne-a prezentat concret și practic învățătura sfintei Biserici referitor la o anumită categorie de credincioși, categorie cu care, preoții, se întâlnesc adesea în activitatea lor pastorală.

În ultima zi, PS Iosif Păuleț, ne-a prezentat o temă pe cât de frumoasă pe atât de importantă pentru viața noastră sacerdotală: "Implicarea pastorală a preotului în contextul actual". Având o bogată experiență pastorală, călăuzit de iubirea și grija față de turma încredințată, păstorul diecezei noastre ne-a îndrumat și ne-a încurajat să ne îndeplinim cu spirit de responsabilitate misiunea care ne-a fost încredințată de Cristos, Marele Preot.

Pe lângă toate acestea, un loc important l-au avut momentele de rugăciune: Sfânta Liturghie, Breviarul și Sfântul Rozariu. Totul s-a desfășurat într-un climat în care a predominat fraternitatea preoțească însoțită de bucuria de a fi împreună și de a ne susține în această fascinantă aventură a predicării Cuvântului lui Dumnezeu.

Mulțumim păstorului diecezei noastre pentru grija și iubirea pe care o are față de noi preoții și față de tot poporul lui Dumnezeu. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care, în aceste zile, prin expunerile și îndemnurile date, ne-au făcut să ne întoarcem acasă mai bogați.

Pr. Irinel Iosif Iosub

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-24 septembrie: Luncani: Cursuri de formare permanentă pentru preoți


 

lecturi: 2212.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat