Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Papa indică mișcărilor provocarea slujirii

La 16 septembrie 2021, în urmă cu exact o săptămână, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a organizat, în aula nouă a Sinodului, o întâlnire pentru asociațiile de credincioși, mișcările ecleziale și noile comunități. Tema a fost "Responsabilitatea de conducere în agregările laicale. O slujire eclezială". Evenimentul a culminat cu intervenția Papei Francisc care a cerut mișcărilor să fie tot mai mult "o forță misionară și o prezență de profeție". În afară de asta, pontiful a amintit participanților la întâlnire că "a conduce înseamnă a sluji" și că trebuie să fugă de ispita de "a se eterniza în putere".

Într-un interviu la Vatican News, cardinalul prefect Kevin Joseph Farrell a revenit la semnificația acelei întâlniri, oprindu-se îndeosebi asupra cuvintelor papei și asupra recentului decret care limitează durata și numărul mandatelor la conducere a asociațiilor și a mișcărilor.

Pentru cardinalul Farrell "decretul general are o mare relevanță, și pe planul practic, pentru că pune o limita la durata și la numărul mandatelor de conducere în asociațiile internaționale de credincioși, pentru a favoriza un schimb sănătos în funcțiile de conducere".

De fapt, "după un anumit număr de ani există obligația de a schimba nu numai pe responsabilul general, ci și pe membrii organului central de conducere, care în general se numește consiliu director, pentru a evita ca să fie mereu aceleași persoane care ocupă aceste roluri. În acest mod - a adăugat cardinalul - se vrea evitarea ca una sau puține persoane să monopolizeze nu numai exercitarea autorității, ci însăși carisma unei asociații sau mișcări, ajungând mai mult sau mai puțin conștient să se considere ca unici «depozitari» și «interpreți autentici» ai carismei, care în schimb aparține tuturor".

"În schimb, este diferit cazul fondatorilor" a afirmat cardinalul, "pentru care decretul prevede dispensa cu privire la limita mandatelor de conducere. De fapt, fondatorii, având părerea favorabilă a componenților organului central de conducere, pot continua în funcția lor de moderatori pentru că au misiunea specifică de a consolida realitatea care s-a născut din inițiativa lor, de a face în așa fel încât membrii să asimileze bine carisma care le este proprie și să favorizeze inserarea ei deplină în Biserică".

"Decretul - a continuat el - stabilește și ca membrii acestor asociații să fie reprezentați corespunzător în procesul care duce la alegerea organului central de conducere internațională, în așa fel încât acesta să fie realmente expresie a voinței asociaților și nu alegerea câtorva. Vreau să subliniez că această măsură a fost aprobată în formă specifică de papa Francisc și a intrat în vigoare la trei luni după data promulgării sale, așadar este efectivă începând de la 11 septembrie 2021".

Pentru a depăși orice dubiu, cardinalul Farrell a sugerat să se înțeleagă decretul în optica însoțirii. Competența juridică pe care o are dicasterul asupra asociațiilor și misiunea sa de însoțire se exprimă într-o serie de activități care trebuie văzute ca un tot. În acest sens, dicasterul exercită o adevărată maternitate - sau se poate spune paternitate - față de aceste realități".

Și "această paternitate/maternitate este în acțiune fie atunci când le implică în proiecte și evenimente cu caracter strict pastoral, fie când intervine pentru a le ajuta să depășească conflicte și tensiuni interne care ar putea fi un obstacol grav pentru viața lor și pentru apostolatul lor".

"Uneori - a explicat cardinalul - intervenția dicasterului tinde să favorizeze participarea tuturor membrilor la activitățile mișcării - căsătoriți, celibatari, călugări, clerici - și să armonizeze participarea lor comună la carismă. Alteori această intervenție își propune să indice un drum de rezolvare a problematicilor legate de conducere sau de corecta precizare a vieții comune, pentru a evita posibile situații de abuz. Dar în toate aceste domenii este vorba mereu de aceeași însoțire maternă și paternă".

Cardinalul a informat și "că unele măsuri luate în anii precedenți au fost greu de acceptat la început, ca atunci când dicasterul a cerut să se distingă rolul de conducător sau de responsabil și rolul de duhovnic sau director spiritual în cadrul unor grupuri. Însă la sfârșit toți au recunoscut bunătatea și roadele acestei măsuri și ne-au mulțumit, pentru că viața lor internă, după aceea, s-a îmbunătățit mult".

În afară de asta cardinalul prefect a remarcat că "nu există o dihotomie în modul de a acționa al Dicasterului. Tot ceea ce face dicasterul este expresie a acelei griji pastorale a Bisericii față de asociații și mișcări, care au în ele un potențial evanghelizator de care este mare nevoie, astăzi mai mult ca oricând".

Relatând stilul de slujire al dicasterului, cardinalul a scos în evidență, înainte de toate, angajarea "de a asculta inspirațiile Duhului, împreună cu asociațiile și cu mișcările, tocmai pentru a le păstra prospețimea și rodnicia, așa cum le-a invitat adesea Sfântul Părinte să facă". Dicasterul, a insistat el, "nutrește o privire de stimă și de iubire față de mișcări, nu vrea să limiteze acțiunea lor în Biserică, dimpotrivă, încearcă să le promoveze și să le sprijine misiunea, atât la nivel universal cât și la nivel de Biserici locale".

Și, a afirmat el, "în acest sens trebuie evitată și dihotomia între carismă și instituție. De fapt, ambele au fost co-esențiale încă de la prima apariție a comunității creștine, ambele participă la aceeași viață a Duhului Sfânt și ambele cooperează la același scop și la aceeași misiune a Bisericii. De aceea și modificările la statute sunt menite numai pentru ocrotirea și pentru creșterea asociațiilor de credincioși și a darului specific pe care ele îl constituie pentru Biserică".

Papa a încurajat acest drum și cu prezența la întâlnire și prin cuvântul său: "Am perceput - a afirmat cardinalul - atitudinea sa cu adevărat paternă față de asociații și de mișcări, cărora a voit înainte de toate să le mulțumească pentru mărturia lor creștină și pentru generozitatea lor, în special în ultimele timpuri marcate de pandemie. Sfântul Părinte a spus că dorea să vină pentru a face să se înțeleagă bine, prin cuvintele sale, semnificația pozitivă a decretului, care, în limbajul juridic tipic dreptului canonic, ar putea să pară la o primă lectură prea «rigid». Pentru aceasta a voit să vină el, «pentru a-l explica mai bine» a spus el, și «pentru a explica tentațiile care sunt în spatele» exercitării conducerii, când nu este trăită ca slujire, și care, a adăugat el, «fac atâta rău mișcărilor, precum și institutelor călugărești și laicale»".

"Toate lucrurile pe care le-a spus" Papa Francisc "au fost perceput precum cuvintele unui tată care încearcă să-i ajute pe copii, punându-i în gardă de posibile riscuri și îndreptându-i pe un drum sigur". Papa "a invitat toate agregările laicale să accepte provocarea reînnoirii și a schimbării «în modurile de a face și de a gândi» a spus el, «în metodele de apostolat... în formele de organizare a vieții interne» - și în această optică trebuie văzută alternanța în rolurile de conducere - tocmai pentru a pregăti deja de acum viitorul care le așteaptă și pe care Biserica se bazează mult. A fost un discurs foarte bogat, cu atâtea indicații prețioase și concrete, precum și foarte sincer și direct. Pentru aceasta i-am invitat pe toți să facă în așa fel încât cuvintele papei să devină obiect de reflecție atentă în cadrul fiecărei agregări laicale în lunile următoare".

În sfârșit, pentru cardinal a fost semnificativ că întâlnirea s-a desfășurat chiar în aula nouă a Sinodului: "Am fost în «inima» Sfântului Scaun, alături de Bazilica "Sfântul Petru", aproape de locul unde trăiește Sfântul Părinte. Toate acestea au o valoare de semn foarte elocvent: adunarea noastră nu a fost pur și simplu o «adunare», ci o «întâlnire eclezială» în inima Bisericii.

(După L'Osservatore Romano, 23 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 441.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat