Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Seminar de formare pentru echipa Secțiunii Pastorație

Între 17 și 19 septembrie 2021 a avut loc la Centrul "Gaudium et spes" din Traian un seminar de formare pentru echipa Secțiunii Pastorație a Diecezei de Iași. Făcând parte din procesul de elaborare și implementare a unui proiect diecezan pastoral unitar, seminarul a oferit directorilor de oficii din această secțiune posibilitatea de a reflecta asupra răspunsurilor primite la chestionarul "Glasul tău în Biserică" și de a stabili următorii pași ai acestui proiect.

Formatorii invitați să însoțească și să faciliteze munca echipei Pastorație au fost: pr. Michal Vojtas SDB, profesor la Universitatea Pontificală Saleziană din Roma, Doina Crângașu, director executiv Caritas România, și Codruța Fernea, președinte Acțiunea Catolică România.

Părintele profesor Vojtas, specialist în proiectarea pastorală, a propus câteva criterii esențiale pentru un proiect pastoral umil și capabil să transforme: importanța unei viziuni inspirate de evanghelie, asumarea unor obiective cu adevărat importante și nu doar a unor strategii pentru un succes rapid și superficial, modalități eficiente de discernământ și proiectare, mentalitatea abundenței evanghelice, instrumentele tehnice necesare unui proiect.

Doina Crângașu ne-a împărtășit rodul muncii de analiză a datelor adunate prin chestionarul "Glasul tău în Biserică" și a însoțit munca echipei de a descoperi și sintetiza elementele de convergență din răspunsurile la cele trei întrebări libere din cadrul chestionarului. De asemenea a ajutat membrii echipei să elaboreze viziunea generală care va anima acțiunea oficiilor în cadrul proiectului pastoral.

Codruța Fernea, care a fost prezentă și la prima sesiune de formare a echipei din aprilie și a însoțit echipa pe întregul parcurs al proiectului, a facilitat activitățile menite să discearnă prioritățile generale ale proiectului, precum și obiectivele sale majore.

Preasfințitul Iosif Păuleț a participat la sesiunea de sâmbătă după-amiază a seminarului și a încurajat munca împreună a oficiilor, precizând că este o ocazie potrivită de a pune în practică îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc de la vizita sa în România: "Să mergem împreună". Apoi a subliniat și faptul că inițiativa chestionarului și a procesului de elaborare a unui proiect diecezan se împletește într-o manieră fericită cu procesul sinodal dorit de Papa Francisc pentru întreaga Biserică începând cu luna octombrie.

Meritul formatorilor acestui seminar a fost acela de a-i ajuta pe responsabilii oficiilor să nu fie doar niște receptori pasivi ai informațiilor oferite, ci să devină adevărații protagoniști ai întâlnirii. Împreună cu pr. Egidiu Condac, moderatorul Curiei diecezane, aceștia au participat în mod activ și eficient la conferințe, ateliere precum și la activitățile desfășurate în grupuri mici.

Toți au dăruit cu generozitate din propria experiență idei și sugestii pentru bunul mers al proiectului. Deși ritmul seminarului a fost foarte intens, momentele de rugăciune și atmosfera deosebit de primitoare a casei, asigurată prin grija pr. Felician Tiba, au făcut ca zilele petrecute împreună să reprezinte o experiență plăcută și îmbogățitoare. Toate acestea sunt mărturisite și prin impresiile împărtășite de unii dintre participanți în continuarea acestui articol.

  • "Timpul petrecut împreună, dincolo de a fi fost unul intens din punct de vedere al muncii, a fost o experiență profundă de comuniune și har. Am simțit prezența Duhului Sfânt în sinergia grupului care s-a format, același Duh Sfânt care ne-a însoțit de-a lungul întâlnirii și care a dat naștere la reflecții rodnice și constructive pentru Biserica noastră locală" (sr. Iuliana Neculai).

  • "Îmi doresc mult ca analizele, reflecțiile și rugăciunile din această sesiune de lucru a Secțiunii Pastorație din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași să dea multe roade spre binele Bisericii noastre locale. Îndemnul Sfântului Părinte din exortația apostolică Evangelii gaudium de a abandona criteriul pastoral «s-a făcut mereu așa» a stat, într-un anumit sens, la baza întregii muncii din aceste zile, în dorința de a plăsmui tot mai mult o Biserică locală care să răspundă chemării lui Dumnezeu" (pr. Felix Roca).

  • "Am fost impresionată de numărul mare de credincioși care au participat la studiul «Glasul tău în Biserică» și de bogăția trăirii credinței pe care am aflat-o în răspunsurile primite. Pornind de la aceasta, munca intensă depusă de participanții la seminar cu responsabilitate, profesionalism și dăruire reprezintă premisa realizării unui plan pastoral care va împlini așteptările credincioșilor printr-o implicare și mai activă a Bisericii în viața societății" (Doina Crângașu).

  • "Întâlnirea Secțiunii Pastorație din cadrul Curiei diecezane de Iași, mi-a dat posibilitatea să fiu în același timp și gazdă, și participant. Ca gazdă, sigur, am încercat să fiu cu un ochi la cele necesare bunei desfășurări a evenimentului, iar ca participant, pe lângă experiența dobândită în cadrul Oficiului pentru Pastorația Familiei, am purtat în aula unde s-a desfășurat evenimentul și «merindele» adunate de-a lungul timpului ca preot vicar, paroh sau formator la Seminar. Un proiect diecezan, un plan unitar cu privire la păstorirea credincioșilor noștri se impunea. Era nevoie de o gândire și de o acțiune unitară, un fel de «a merge împreună» atât de profund propus de către Papa Francisc atunci când ne-a vizitat țara. La Traian, la Centrul «Gaudium et spes», îmbrăcat într-o haină nouă, am încercat să reînnoim modalitatea de a vesti cuvântul lui Dumnezeu, pe Isus Cristos, cel pe care și în numele căruia celebrăm și spre care tindem cu toții ca ideal" (pr. Felician Tiba).

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 septembrie: Traian: Seminar de formare pentru echipa Secțiunii Pastorație


 

lecturi: 1752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat