Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Centrul "Gaudium et spes" în haine noi

Terminat de construit în anul 1998, așa cum găsim scris din pavele în curtea din fața casei, Centrul "Gaudium et spes" de la Traian, cunoscut ca fiind "Casa verbiților de la Traian", administrat cu dibăcie și sacrificii timp de opt ani de către pr. Adrian Faraoanu, începând cu 1 septembrie 2021, dincolo de faptul că a rămas și va rămâne cu titulatura de Centrul "Gaudium et spes", a devenit printre altele și "casa familiei", a marii familii care este Dieceza de Iași. Aici găsesc o ușă deschisă familiile din dieceză, preoții și persoanele consacrate, toți cei de bunăvoință.

Noutatea pe care o aduce Centrul "Gaudium et spes" din Traian este că vrea să spună o poveste... conform zicalei: "Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic..."

Încă de la intrare oaspetele va fi întâmpinat de icoana Sfintei Familii. Înseamnă că centrul este dedicat Sfintei Familii de la Nazaret: Isus, Maria și Iosif, realitate confirmată și de grupul statuar din capelă, care la rândul ei este dedicată Sfintei Familii. Ca atare, va avea hramul în ultima duminică din an, ultimul hram din dieceză.

În partea stângă la intrare se află Recepția și Librăria, este locul în care cei care calcă pragul casei, la nevoie, se vor înscrie pentru a prelua o cameră sau pur și simplu pentru a-și achiziționa o carte de rugăciuni sau de literatură religioasă.

Pe holul principal, în partea dreaptă se află capela, un loc unde predomină culoarea verde, culoarea speranței, locul unde Isus ne așteaptă pe toți în Preasfântul Sacrament.

Tot holul principal a devenit o galerie de artă. În partea dreaptă avem imaginile tuturor fericiților din România, ca și ale celor în curs de beatificare, iar pe partea stângă îi avem pe toți păstorii diecezei de la fondarea ei până astăzi.

Prima sală pe partea dreaptă este Aula magna, o sală dotată cu tot ceea ce este necesar desfășurării în condiții optime a oricărui tip de conferință sau întâlnire, fie și de rang înalt. De la televizorul care înlocuiește videoproiectorul până la stația încorporată în perete și prezidiu cu pupitru, până la scaunele frumos tapițate, toate te îmbie la ascultarea cu atenție a tot ceea ce se va propune.

Aula magna are trei "sateliți", respectiv Aula albastră sau Muzeul Bibliei, Aula bej sau Muzeul familiei și Aula roșie sau Muzeul vieții, toate pentru a veni în întâmpinarea oricărui tip de conferință, simpozion, discuții pe grupuri sau grupuri cu program separat.

La capătul tuturor acestor aule se află camera de socializare, un loc unde în pauzele dintre conferințe se poate servi o cafea, se pot continua discuțiile începute în aule sau se pot lega noi prietenii.

O altă noutate pe care o propune Centrul "Gaudium et spes" este servirea mesei la tavă, o formă civilizată, care implică respectarea rândului, un efort în plus în alegerea miniului dorit și un respect deosebit față de personalul care se ocupă de tot ceea ce înseamnă această zonă a casei. Centrul oferă și posibilitatea achiziționării de obiecte sacre. În același timp, tuturor celor care doresc, le oferă posibilitatea de a juca fotbal pe un teren sintetic modern, dotat cu nocturnă, dar și cu fileu pentru tenis de câmp. Oaspeții au la dispoziție un parc frumos, cu bănci și pomi de tot felul, o mică livadă, grădina bine îngrijită, o paletă largă de flori, dar și o cameră tradițională în care sunt expuse multe obiecte vechi.

Pentru că este o casă dedicată și familiilor, la subsol sunt două camere dotate cu cele necesare pentru copiii de până la șapte ani și peste șapte ani, aceasta pentru ca părinții să poată participa nestingheriți la conferințele dedicate lor.

Așadar, Centrul "Gaudium et spes" este deschis tuturor. Este o casă a Bisericii, a Diecezei de Iași și este dedicată în exclusivitate formării, mai ales religioase. Aici au loc cursuri de formare sau exerciții spirituale pentru preoți și persoane consacrate, diferite cursuri pentru logodnici, întâlniri cu foștii logodnici, cu familiile, cu familia rănită, dar și cu persoanele văduve. Pe lângă exercițiile spirituale sau zilele de formare preoții pot organiza aici întâlniri decanale, întâlniri de serie sau diferite aniversarii.

Casa se menține din ofertele dumneavoastră, ale celor care ne călcați pragul. În ceea ce ne privește, echipa care se îngrijește de casă își dă toată silința să vă fie bine.

Vă așteptăm cu drag să vă avem ca oaspeți.

În numele echipei coordonatoare,

Pr. Felician Tiba,
director Centrul "Gaudium et spes" Traian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Traian: Centrul "Gaudium et spes" în haine noi


 

lecturi: 4829.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat