Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Asociația "Dumitru Mărtinaș" la 20 de ani

Vineri, 17 septembrie 2021, Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" a organizat o amplă manifestare cultural-științifică dedicată omagierii profesorului Dumitru Mărtinaș și aniversării a 20 de ani de la înființarea ei, în martie 2001. Manifestările au avut loc în orașul Bacău și au cuprins trei părți, cu tematici și locații diferite.

Prima dintre ele a avut loc lângă Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, începând cu ora 10.40, unde în ziua de 27 octombrie 2017 a fost amplasat un bust care îl reprezintă pe ilustrul profesor Dumitru Mărtinaș. Acesta s-a născut în ziua de 11 mai 1897, în satul Butea, județul Iași, într-o familie de țărani catolici. După absolvirea școlii elementare din satul natal, a urmat câțiva ani la Seminarul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, după care a absolvit Facultatea de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Fiind apreciat de profesorii săi, după terminarea studiilor a fost numit profesor suplinitor și profesor de limba și literatura română, limba latină și filozofie în mai multe instituții de învățământ din Cernăuți, Cetatea Albă, Arad, Sighișoara, Târgu Mureș (Liceul "Alexandru Papiu Ilarian") și București (Liceul "Sfântul Sava"). Fiind atras și de cercetare, profesorul Dumitru Mărtinaș a redactat mai multe studii și articole, cele despre problema originii românești a ceangăilor din Moldova, fiind tipărită în anul 1985 sub titlul "Originea ceangăilor din Moldova". Împovărat de ani și suferințe, profesorul Dumitru Mărtinaș a murit la 3 februarie 1979.

Întru pomenirea acestuia, un sobor impresionant de episcopi și preoți au oficiat un recviem solemn, fiind însoțiți de corul parohiei dirijat de părintele Eugen Budău. Celebrarea liturgică a fost condusă de episcopul de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț, însoțit de Înaltpreasfințitul Aurel Percă și Preasfințitul Petru Gherghel, care a ținut și un discurs despre personalitatea profesorului omagiat. La celebrare au participat mulți invitați laici: autorități locale și centrale, delegații ale unor comune cu comunități catolice, profesori, muzeografi etc.

Partea a doua a manifestărilor a avut loc la Ateneul din Bacău, unde domnul inginer Gheorghe Bejan a coordonat o emoționantă întâlnire pentru a marca cei 20 de ani de activitate ai Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș", al cărei președinte și sponsor a fost încă de la începutul ființării ei. După alocuțiunea amplă susținută de domnia sa, au urmat intervențiile unor invitați speciali: Preasfințitul Iosif Păuleț - episcop de Iași; Înaltpreasfințitul Aurel Percă - arhiepiscop și mitropolit de București; Preasfințitul Petru Gherghel - episcop emerit de Iași; preotul Petru Ciobanu - delegat al Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău; preotul Ștefan Lupu - rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași; profesorul Ioan Lăcătușu - director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita; părintele ortodox Florin Țuscanu; profesorul Gabriel Leahu; senatorul Sebastian Cernic; domnul Silviu Pravăț - vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău; reprezentantul primarului de Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, și alții.

Un moment așteptat la acest eveniment jubiliar a fost prezentarea a două lucrări științifice tipărite cu această ocazie la Editura "Magic Print" din Onești. Domnul profesor Vilică Munteanu, de la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, a prezentat cartea "Comunități catolice din Moldova: repertoriu enciclopedic ilustrat", scrisă de domnul Anton Coșa - consilier istoric al Asociației "Dumitru Mărtinaș". În peste 500 de pagini, autorul prezintă succint coordonatele geografice, organizarea administrativ-teritorială, denumirile istorice, prima atestare documentară a localității, evoluția demografică, organizarea bisericească, hramul, bisericile, câțiva preoți și câte o fotografie din toate parohiile Diecezei Romano-Catolice de Iași, ale Diecezei Catolice de Chișinău și din nordul fostei Bucovine, precum și unele comunități dispărute din Moldova. În continuare, domnul profesor Daniel Frâncu a prezentat cartea "Asociația Romano-Catolicilor «Dumitru Mărtinaș» la 20 de ani", coordonată de dânsul și de Anton Coșa. Volumul este împărțit în șapte părți: Mesaje și mărturii la ceas aniversar; Cronica activităților Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" (2001-2021); Comunicate ale Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"; Alocuțiuni, comunicări, articole de presă privind Asociația "Dumitru Mărtinaș"; The Roman-Catholics of Moldavia today; Les Romano-Catholiques de Moldavie aujourd hui; Fotografii.

După alte câteva intervenții de elogiere a activității Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", domnul Gheorghe Bejan a înmânat diplome și medalii aniversare episcopilor prezenți, multor preoți și laici, precum și unor persoane juridice care au sprijinit activitatea asociației în cei 20 de ani de funcționare.

Partea a treia a manifestărilor dedicate acestui jubileu a avut loc la sediul Decanatului de Bacău, unde invitații au luat parte la o agapă frățească și au putut dezvolta multe idei și proiecte care au fost conturate în această zi specială pentru Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" din Bacău, dar și pentru Episcopia Romano-Catolică de Iași.

La Mulți Ani Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"!

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 2174.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat