Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 septembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (Mc 9,30-37) relatează că, de-a lungul drumului spre Ierusalim, discipolii lui Isus discutau despre cine "este mai mare între ei" (v. 34). Atunci Isus le-a adresat lor o frază puternică, ce este valabilă și pentru noi astăzi: "Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toți și slujitorul tuturor!" (v. 35). Dacă tu vrei să fii primul, trebuie să mergi la coadă, să fii ultimul și să-i slujești pe toți". Prin această frază lapidară, Domnul inaugurează o răsturnare: răstoarnă criteriile care marchează ce anume contează cu adevărat. Valoarea unei persoane nu mai depinde de rolul pe care-l ocupă, de succesul pe care-l are, de munca pe care o desfășoară, de banii din bancă; nu, nu, nu depinde de acelea; măreția și reușita, în ochii lui Dumnezeu, au un metru diferite: se măsoară după slujire. Nu după ceea ce avem, ci după ceea ce dăm. Vrei să fii primul? Slujește. Acesta este drumul.

Astăzi cuvântul "slujire" apare un pic palid, uzat de folosire. Însă în evanghelie are o semnificație precisă și concretă. A sluji nu este o expresie de curtoazie: înseamnă a face ca Isus, care, rezumând în puține cuvinte viața sa, a spus că a venit "nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji" (Mc 10,45). Așa a spus Domnul. Așadar, dacă vrem să-l urmăm pe Isus, trebuie să parcurgem calea pe care el însuși a trasat-o, calea slujirii. Fidelitatea noastră față de Domnul depinde de disponibilitatea noastră de a sluji. Și asta, știm, costă, pentru că "știe de cruce". Însă, în timp ce cresc grija și disponibilitatea față de alții, devenim mai liberi înăuntru, mai asemănători lui Isus. Cu cât slujim mai mult, cu atât simțim mai mult prezența lui Dumnezeu. Mai ales atunci când îl slujim pe cel care nu are să ne dea înapoi, pe săraci, îmbrățișându-i dificultățile și nevoile cu compătimire duioasă: și acolo descoperim că suntem la rândul nostru iubiți și îmbrățișați de Dumnezeu.

Isus, tocmai pentru a ilustra asta, după ce a vorbit despre primatul slujirii, face un gest. Am văzut că gesturile lui Isus sunt mai puternice decât cuvintele pe care le folosește. Și care este gestul? Ia un copil și îl pune în mijlocul discipolilor, în centru, în locul mai important (cf. v. 36). Copilul, în evanghelie, nu simbolizează atât nevinovăția, cât mai ales micimea. Pentru că cei mici, cum sunt copiii, depind de alții, de cei mari, au nevoie să primească. Isus îmbrățișează pe acel copil și spune că acela care primește pe unul mic, pe un copil, îl primește pe el (cf. v. 37). Iată înainte de toate pe cine să slujim: pe cei care au nevoie să primească și nu au să dea înapoi. Să-i slujim pe cei care au nevoie să primească și nu au să dea înapoi. Primind pe cei care sunt la margini, neglijați, îl primim pe Isus, pentru că el este acolo. Și într-unul mic, într-un sărac pe care-l slujim primim și noi îmbrățișarea duioasă a lui Dumnezeu.

Iubiți frați și surori, interpelați de evanghelie, să ne punem întrebări: eu, care-l urmez pe Isus, mă interesez de cel care este mai neglijat? Sau, ca discipolii în acea zi, merg în căutarea satisfacțiilor personale? Înțeleg viața ca o competiție pentru a-mi face spațiu în dauna celorlalți sau cred că a fi primul înseamnă a sluji? Și, concret: dedic timp vreunuia care este "mic", unei persoanei care nu are mijloacele pentru a da înapoi? Mă ocup de cineva care nu poate să-mi restituie sau numai de rudele și prietenii mei? Sunt întrebări pe care putem să ni le punem.

Fecioara Maria, slujitoare umilă a Domnului, să ne ajute să înțelegem că a sluji nu ne face să scădem, ci ne face să creștem. Și că este mai multă bucurie în a da decât în a primi (cf. Fap 20,35).

________________

După Angelus

Sunt aproape de victimele inundațiilor petrecute în statul Hidalgo, în Mexic, în special de bolnavii decedați în spitalul din Tula și de familiile lor.

Doresc să asigur rugăciunea mea pentru persoanele care sunt reținute pe nedrept în țări străine. Din păcate există diferite cazuri, cu motive diferite și uneori complexe; doresc ca, în îndeplinirea necesară a dreptății, aceste persoane să se poată întoarce cât mai curând în patrie.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări - polonezi, slovaci, din Honduras... Bravo! -: familii, grupuri, asociații și fiecare credincios. Îndeosebi, salut candidații la Mir din Scandicci și Asociația "Allievi del Servo di Dio Padre Gianfranco Maria Chiti" ["Elevii Slujitorului lui Dumnezeu Părintele Gianfranco Maria Chiti"], frate capucin de la a cărui naștere se împlinesc o sută de ani.

Gândul meu se îndreaptă spre cei care sunt adunați la Sanctuarul din La Salette, în Franța, în amintirea aniversării a 175 de ani de la apariția Sfintei Fecioare Maria, care s-a arătat în lacrimi la doi copii. Lacrimile Mariei ne fac să ne gândim la cele ale lui Isus asupra Ierusalimului și la angoasa lui în Ghetsemani. Sunt o reflexie a durerii lui Cristos pentru păcatele noastre și un apel mereu actual să ne încredințăm milostivirii lui Dumnezeu.

Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere! Bravo, tineri ai Neprihănitei!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat