Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: Dublă sărbătoare - mandat misionar și hram

Duminică, 12 septembrie 2021, comunitatea din Șcheia, județul Iași, a avut un dublu motiv de sărbătoare: mandatul misionar oferit părintelui Paul Roca, preot originar din aceeași localitate, care va pleca în Panama, Prelatura de Bocas del Toro, și celebrarea hramului Bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci".

La invitația părintelui Vincențiu Burlacu, parohul comunității din Șcheia, și la inițiativa Centrului Misionar Diecezan, Preasfințitul Iosif Păuleț a acceptat să îi fie înmânat părintelui Paul Roca mandatul misionar în comunitatea natală, chiar în ziua celebrării hramului bisericii, "Înălțarea Sfintei Cruci". Aici au putut fi aproape de el familia, rudele, prietenii, consătenii, care au simțit mai bine emoția unui astfel de angajament.

La începutul Sfintei Liturghii, părintele decan Petru Blaj a transmis salutul călduros al Preasfințitului Iosif Păuleț care, din cauza altor îndatoriri, nu a putut fi prezent în comunitatea din Șcheia la hramul bisericii și la înmânarea mandatului misionar, dar i-a asigurat, atât pe credincioși, cât și pe părintele Paul Roca, de rugăciunile sale.

Având în vedere sărbătoarea hramului, la predică a fost subliniată importanța îndreptării privirii spre cel răstignit, spre cruce, pentru a vedea nu numai suferința îndurată, dar mai ales iubirea pe care Dumnezeu a avut-o pentru om. Această iubire trebuie să fie un imbold pentru fiecare om de a se apropia mai mult de Dumnezeu, de a-și îndrepta viața, dar lucrul acesta nu poate fi conștientizat decât prin munca misionară a fiecărui discipol.

A urmat momentul emoționant al încredințării mandatului misionar, când părintele Paul a primit însemnele misionare: Biblia - lumină și călăuză în drumul misionarului și hrană pentru viață; Crucea - Cristos cel răstignit este însoțitor de nedespărțit în toate activitățile și motiv de încurajare în toate greutățile.

După oferirea darurilor, prefacere și împărtășanie, a urmat invocarea Duhului Sfânt asupra părintelui misionar, prin impunerea mâinilor tuturor preoților prezenți. Părintele celebrant a rostit: "Doamne, tu care ai zis apostolilor: «Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura», reînnoiește acum mandatul tău și trimite pe Duhul Sfânt asupra acestui frate al nostru care astăzi este trimis în misiune. Fă ca el să fie vestitor curajos al evangheliei tale și martor credibil al învierii tale. Crucea și evanghelia să-l însoțească pe toate căile sale, ca el să devină speranță pentru lume. Amin".

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mulțumirile părintelui paroh și cuvântul de îmbărbătare adresat părintelui misionar.

Părintele Paul Roca va ajunge în Panama pe data de 22 septembrie și va activa în Prelatura de Bocas del Toro, alături de părintele Roberto Vacaru. Va avea în păstorire multe suflete botezate, dar și multe suflete care încă nu au primit Botezul. El va trebui să dea o mărturie concretă a existenței lui Dumnezeu prin viața sa, prin cuvintele și faptele sale.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 septembrie: Șcheia: Dublă sărbătoare - mandat misionar și hram


 

lecturi: 2078.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat