Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC LA BUDAPESTA,
CU OCAZIA SFINTEI LITURGHII DE ÎNCHEIERE
A CELUI DE-AL 52-LEA CONGRES EUHARISTIC INTERNAȚIONAL,
ȘI ÎN SLOVACIA

(12-15 septembrie 2021)

Angelus

Piața Eroilor, Budapesta

Duminică, 12 septembrie 2021

Iubiți frați și surori,

Euharistie înseamnă „aducere de mulțumire” și la sfârșitul acestei celebrări, care încheie Congresul Euharistic și vizita mea la Budapesta, aș vrea să aduc mulțumire din inimă. Mulțumire marii familii creștine ungare, pe care doresc s-o îmbrățișez în riturile sale, în istoria sa, în surorile și frații catolici și de alte confesiuni, toți în drum spre unitatea deplină. În această privință, salut din inimă pe patriarhul Bartolomeu, frate care ne onorează cu prezența sa. Mulțumire, îndeosebi, iubiților mei frați episcopi, preoților, consacraților și consacratelor, și vouă tuturor, iubiți credincioși! O mulțumire mare celor care s-au străduit mult pentru realizarea Congresului Euharistic și a acestei zile.

Reînnoind recunoștința față de autoritățile civile și religioase care m-au primit, aș vrea să spun köszönöm [mulțumesc]: îți mulțumesc ție, popor din Ungaria. Imnul care a însoțit Congresul ți se adresează astfel: „Timp de o mie de ani crucea a fost coloana mântuirii tale, și acum semnul lui Cristos să fie pentru tine promisiunea unui viitor mai bun”. Asta vă urez, crucea să fie puntea voastră între trecut și viitor! Sentimentul religios este limfa acestei națiuni, atât de alipită de rădăcinile sale. Însă crucea, plantată în teren, în afară de a ne invita să ne înrădăcinăm bine, înalță și extinde brațele sale față de toți: îndeamnă să menținem trainice rădăcinile, dar fără închideri; să luăm din izvoare, deschizându-ne față de însetații din timpul nostru. Urarea mea este ca să fiți așa: întemeiați și deschiși, înrădăcinați și respectuoși. Isten éltessen! [Felicitări!] „Crucea misiunii” este simbolul acestui Congres: să vă facă să vestiți cu viața Evanghelia eliberatoare a duioșiei nemărginite a lui Dumnezeu față de fiecare. În foametea de iubire de astăzi este hrana pe care o așteaptă omul.

Astăzi, nu departe de aici, la Varșovia, sunt proclamați fericiți doi martori ai Evangheliei: cardinalul Stefan Wyszyński și Elisabeta Czacka, fondatoare a Surorilor Franciscane Slujitoare ale Crucii. Două figuri care au cunoscut de aproape crucea: primatul Poloniei, arestat și segregat, a fost mereu păstor curajos după inima lui Cristos, mesager al libertății și al demnității omului; sora Elisabeta, care și-a pierdut vederea când era foarte tânără, și-a dedicat toată viața ca să-i ajute pe orbi. Exemplul noilor fericiți să ne stimuleze să transformăm întunericul în lumină cu forța iubirii.

În sfârșit ne rugăm Angelus, în ziua în care venerăm preasfântul nume al Mariei. În vechime, din respect, voi, ungurii, nu rosteați numele Mariei, ci o numeați cu același titlu onorific folosit pentru regină. „Fericita Regină, vechea voastră patroană” să vă însoțească și să vă binecuvânteze! Binecuvântarea mea, din acest mare oraș, vrea să ajungă la toți, îndeosebi la copii și la tineri, la bătrâni și la bolnavi, la săraci și la cei excluși. Cu voi și pentru voi spun: Isten, áldd meg a magyart! [Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 424.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat