Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima serie a cursurilor de formare permanentă

La Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași s-a desfășurat în perioada 6-10 septembrie 2021 prima serie de cursuri de formare permanentă pentru un număr de 53 de preoți care slujesc în Dieceza de Iași. Aceștia au ascultat conferințe pe diverse teme pastorale, și-au comunicat impresiile și punctele de vedere în grupurile de discuții și au trăit experiența comuniunii sacerdotale în locul în care majoritatea dintre ei s-au format pentru Sfânta Preoție. Au participat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Formarea permanentă este o datorie a fiecărui preot care slujește comunitatea, chemat să vestească cuvântul în categoriile timpului în care trăiește, ținând cont de exigențele sociale și culturale care sunt caracterizate de dinamism și instabilitate. Această formare permanentă nu este opțională, ci are caracter obligatoriu, pentru ca preotul să fie pregătit să dea cont în modul cel mai adecvat mediului în care trăiește de speranța care este în el (cf. 1Pt 3,15).

În prima zi, pr. prof. Iosif Antili a vorbit pe tema Trecerea de la o pastorație de conservare la una misionară, făcând o prezentare sumară a exortației Evangelii Gaudium din care reiese limpede gândirea Papei Francisc, care propune o nouă etapă de evanghelizare pentru cei botezați, pentru cei botezați și absenți din viața Bisericii și, în sfârșit, pentru cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Este contestată orientarea care are drept principiu "așa s-a făcut până acum" și se propun căi de deschidere spre celălalt, accentuând apropierea față de toți oamenii.

Au urmat discuții pe grupuri dinainte stabilite, în care preoții au putut să-și împărtășească și să-și confrunte părerile cu privire la modul de a pregăti omilia, raportarea la lumea laică, schimbările de paradigmă pe care le înregistrează societatea și pe care le potențează pandemia.

Într-o prezentare sumară, pr. Florin-Petru Sescu a vorbit despre misiune și pastorație misionară, care, pentru a fi eficientă, trebuie să țină cont de trei lucruri: 1) recunoașterea demnității persoanei; 2) dialogul deschis și 3) solidaritatea ca formă de caritate.

În după-amiaza zilei de marți, 7 septembrie, pr. Iosif Ilieș, SDB (preot salezian) a vorbit despre Pastorația tinerilor, așteptările pe care le au aceștia, modalitățile de comunicare cu aceștia, expunând Sistemul preventiv al Sfântului Don Bosco, folosit de preoții salezieni în educarea tinerilor, sistem care se opune celui represiv, bazat pe autoritate și penalizare. Preotul trebuie să vrea "să stea" cu tinerii, să aibă un raport de familiaritate, să fie un exemplu prin viața lui, din care să rezulte că este un om al lui Dumnezeu.

Miercuri, 8 septembrie, pr. prof. Daniel Iacobuț a vorbit pe tema Evanghelizarea și sfințirea poporului lui Dumnezeu, accentuând importanța omiliei, ca loc central de evanghelizare a comunității euharistice. Cristos este prezent în cuvântul Scripturii și în predica Bisericii sale. Contează modul în care este pregătită omilia, limbajul folosit, tonul, astfel încât să rezulte din toate acestea caracterul matern al Bisericii. Și această prezentare a fost urmată de dezbateri și discuții pe grupuri cu privire la criteriile de care trebuie să țină cont preotul atunci când se adresează oamenilor, sursele la care apelează atunci când își pregătește predica, felul cum celebrează Sfânta Liturghie, importanța pe care o au devoțiunile etc.

Despre Comunicarea mesajului evanghelic astăzi a vorbit, tot miercuri, 8 septembrie, Vlad Ropotică, expert în comunicare și realizator de emisiune la Radioul ERCIS FM. Cu o prezentare power-point plină de dinamism, domnia sa a explicat cât de important este limbajul în comunicare, elementele de retorică pe care trebuie să le exploateze preotul, ca să fie înțeles. Preotul este prin excelență un comunicator care ține cont de o triadă: logos, pathos și ethos. Conținutul predicării nu se schimbă, evanghelia rămâne aceeași, dar se schimbă emoția cu care vorbește, sentimentul pe care îl implică în vorbire și efectul pe care îl produce în ascultători. Argumentul autorității contează mai puțin în zilele noastre, impunându-se puterea exemplului.

O dozare bună a timpului, a modulației vocii, a vocabularului folosit sunt criterii care fac din preot un comunicator ascultat. Preotul trebuie să țină cont de "discurs" și de ceea ce reprezintă acest acronim: d - deschidere; i - introducere; s - structură; c - caz concret; u - utilitate; r - recapitulare; s - scop.

Joi, 9 septembrie, pr. prof Ștefan Lupu a oferit o prezentare a Directoriului pentru cateheză, subliniind importanța catehizării credincioșilor în contextul unei culturi tot mai digitale. Cateheza trebuie unită cu evanghelizarea. Inima catehezei rămâne persoana lui Cristos. Atelierele de discuții au vizat interogații legate de felul de a face astăzi catehizare, de prezența (absența în Dieceza de Iași!) a cateheților, instrumentele de care trebuie să dispună catehetul. A fost amintită identitatea Bisericii de mater et magistra (mamă și învățătoare) și de nevoie de a o prezenta astăzi așa, deși Biserica pierde mult pe terenul credibilității în fața oamenilor datorită și scandalurile pe care aceștia le observă în interiorul ei.

În aceeași zi, pr. Romeo Neculai, în calitate de vicar judecătoresc, a indicat asupra câtorva Probleme pastorale concrete, printre care: situația familiilor divorțate și a celor divorțați și căsătoriți în lumina documentelor recente ale Bisericii; problema nașilor (spre o practică unitară); alte situații care se întâlnesc frecvent în pastorația de astăzi cu privire la viața de familie sau la practicile sacramentale. S-a precizat că cei divorțați care nu sunt implicați în alte relații pot primi sacramentele. În lumina exortației Papei Francisc Amorie Laetitia, suferința celor care trăiesc drama divorțului trebuie valorificată (AL 242). Credincioșilor divorțați și recăsătoriți civil le rămâne promisiunea unui conviețuiri frate-soră și primesc cu permisiunea ordinariului locului permisiunea participării la sacramente. În discuțiile care au urmat acestor precizări s-a vorbit despre modalitatea de a-i implica pe cei divorțați și recăsătoriți în viața Bisericii, formele de discernământ pe care trebuie să le aibă preotul în evaluarea cazurilor.

PS Iosif Păuleț a vorbit despre Implicarea pastorală a preotului în contextul actual, expunând valoarea și misiunea preotului prin prisma celor trei funcții ale acestuia: munus docendi (funcția de a învăța, munus sanctificandi (funcția de a sfinți) și munus regendi (funcția de a conduce), oferind preoților participanți impulsuri pastorale și modalități concrete de abordare a persoanelor și situațiilor, așa încât să rezulte noblețea misiunii și slujirii preotului în numele lui Cristos. Așa cum învață Sfânta Tereza, preotul trebuie aibă bucuria de a iubi, respectul față de fiecare persoană, să simtă măreția lucrurilor mărunte și să cultive prietenia cu Dumnezeu.

Păstorul Diecezei de Iași le-a mulțumit preoților pentru participare la cursurile de formare, dorindu-le pastorație rodnică în mijlocul comunităților unde slujesc.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-10 septembrie: Iași: Prima serie a cursurilor de formare permanentă

* * *

Iași: Programul primei serii a cursurilor de formare permanentă pentru preoți la Institutul Teologic Romano-Catolic (6-10 septembrie 2021)


 

lecturi: 1872.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat