Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1921 - 10 septembrie - 2021: Anton Bișoc - primul preot de pe teritoriul Moldovei care împlinește un secol de viață

Ad multos felicesque annos! Gratias agimus propter magnam gloriam tuam, Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens...

* rezumat *

Viața este un dar din partea lui Dumnezeu; vocația preoțească este un har din partea Marelui Preot, Cristos; puterea de a sluji, înțelepciunea de a acționa, pietatea de a mijloci... sunt daruri ale Duhului Sfânt, dar a împlini 100 de ani de viață și 73 de ani de preoție este o mare favoare pe care a primit-o părintele Anton Bișoc, primul preot centenar din cei 800 de ani de istorie scrisă a catolicismului din actualul teritoriu al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Fiind decan de vârstă al preoților din Dieceza de Iași, în ultimii ani părintele Anton Bișoc a beneficiat de un loc de cinste la evenimentele importante ale Bisericii locale: 1 iunie 2019 - vizita Papei Francisc în catedrala catolică din Iași, 17 mai 2014 - beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, hirotoniri de preoți, întâlniri ale Consiliului Prezbiteral și ale Consiliului Pastoral Diecezan etc. Prezența Sfinției Sale și unele mărturii pe care le-a dat au fost consemnate deseori în știrile din publicația "Lumina creștinului", dar și în unele articole scrise de dânsul și publicate în revista diecezană și almanahurile "Presa Bună". Fiind un apostol al presei bune, părintele Bișoc a distribuit în ultimii anii, personal sau prin poștă, în țară și străinătate, peste 100.000 de reviste și cărți, având în unele luni aproape 1.500 de abonamente la revista "Lumina creștinului".

Născut în anul 1921, în satul Mogoșești-Siret, din actualul județ Iași, copilul Anton Bișoc a absolvit școala primară din satul natal în anul 1934, după care a urmat clasele V-VIII la Liceul "Roman-Vodă" din orașul Roman, pe care le-a terminat în anul 1939. A urmat apoi clasele liceale IX-XI la Liceul "Ferdinand I" din Bacău și clasa a XII-a la Liceul "Vasile Alecsandri" din Galați. Absolvind liceul în iunie 1943, s-a înscris apoi ca student la Institutul Agronomic din Iași, cursuri pe care a trebuit să le sisteze în primăvara anului 1944, din cauza luptelor ce au avut loc în acest oraș în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În lunile cât a studiat în Iași, studentul Anton Bișoc a vizitat de multe ori Seminarul din Iași, unde a cunoscut mai mulți profesori, studenți și elevi. Simțind chemarea de a deveni preot, în vara anul 1944, s-a interesat de modul în care ar putea urma studiile filozofice și teologice. În luna septembrie 1945, seminaristul Anton Bișoc a fost trimis pentru studii teologice la Academia Teologică din București, unde l-a avut rector și profesor pe părintele Anton Durcovici, până la 16 noiembrie 1947, după ce a fost numit ca episcop de Iași. Misiunea de rector a fost încredințată apoi părintelui Edmund Barciovschi. Întrucât se dezlănțuise persecuția comunistă împotriva Bisericii Catolice din România, care a dus și la închiderea seminariilor teologice, în urma legilor din august 1948, studentul teolog Anton Bișoc a fost nevoit să finalizeze studiile din București și după mai multe zile de pregătire spirituală să fie sfințit preot, chiar în ziua de 17 octombrie 1948, la Gherăești, de către episcopul Marcu Glaser.

Primul loc de apostolat al părintelui Anton Bișoc a fost Parohia Tămășeni, unde a activat ca preot vicar timp de patru luni (octombrie 1948 - februarie 1949), după care a fost trimis în filiala acesteia, comunitatea din Roman, unde a activat timp de trei ani: din februarie 1949 până la 20 decembrie 1951. Misiunea principală pe care a primit-o de la episcopul Anton Durcovici și de la parohii de Tămășeni, Grigore Enariu și Mihai Chelaru, a fost aceea de a pregăti comunitatea din orașul Roman ca să devină parohie de sine stătătoare. Numirea oficială ca paroh de Roman a părintelui Anton Bișoc a fost dată de episcopul de Iași, Mons. Anton Durcovici, în luna octombrie 1949, când Parohiei Roman i-a fost arondată filiala Sagna, care a devenit și ea parohie în ziua de 8 ianuarie 1950. Între 20 decembrie 1951 și august 1952, părintele Anton Bișoc a activat ca paroh de Oțeleni. De aici părintele Anton Bișoc a fost transferat pentru perioade scurte de timp la Pustiana (1952-1953), Luizi-Călugăra (august - octombrie 1953) și Prăjești (1953-1954). A fost transferat apoi la Huși (1955-1956), după care a activat ca profesor și prefect la Seminarul din Iași (1956-1967). Fiind formator pentru multe serii de seminariști, despre anii când a activat în Seminarul din Iași putem culege multe mărturii de preoții care au fost hirotoniți în anii 1963-1975. Între 1967 și 1989, părintele Anton Bișoc a fost paroh la Cotnari. Printre activitățile mai importante pe care le-a desfășurat în această parohie au fost: mărirea bisericii din Cotnari și ridicarea turnului (în anul 1982), întreținerea bisericii din Sprânceana (care a fost ridicată în anii 1956-1964) etc.

În anul 1989, părintele Anton Bișoc s-a pensionat pentru limită de vârstă și s-a stabilit la Voievodeasa, care era filială a Parohiei Rădăuți. De aici a mers deseori la Cacica, la Rădăuți și în alte biserici din Bucovina pentru a ajuta la spovezi, predici și alte servicii liturgice, precum și la Roman, unde era căutat de mulți credincioși de acolo sau din satele dimprejur. La Voievodeasa a desfășurat o activitate pastorală unică și pasionantă: difuzarea revistei "Lumina creștinului" și a altor publicații creștine. Preoții din Dieceza de Iași rămâneau surprinși de numărul enorm de reviste pe care părintele Anton le distribuia către mii de catolici din țară și străinătate. De multe ori, chiar și cu ocazia spovezilor, părintele culegea adrese către care expedia după aceea diferite cărți și reviste. De multe ori, trimitea anumite materiale către toți preoții care activau în Dieceza de Iași și nu numai. Cei care l-au vizitat la Voievodeasa se mirau de munca titanică pe care părintele Anton Bișoc o desfășura acolo, menținând un oficiu poștal în funcțiune până în prezent. Doresc să închei acest periplu prin locurile unde a activat părintele Anton Bișoc cu menționarea unor momente semnificative din ultimii ani ai vieții Sfinției Sale. Am elogiat deja activitatea pe care a desfășurat-o în domeniul răspândirii presei bune, seva care l-a ținut mereu activ, abil și disponibil până în urmă cu puțin timp. De câteva luni, părintele Anton Bișoc și-a schimbat domiciliul, fiind cazat la Căminul pentru Vârstnici din Gherăești, aflat în administrația Asociației "Caritas" din Roman.


Versiunea completă a textului părintelui Alois Moraru

Ad multos felicesque annos! Gratias agimus propter magnam gloriam tuam, Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens...

Viața este un dar din partea lui Dumnezeu; vocația preoțească este un har din partea Marelui Preot, Cristos; puterea de a sluji, înțelepciunea de a acționa, pietatea de a mijloci... sunt daruri ale Duhului Sfânt, dar a împlini 100 de ani de viață și 73 de ani de preoție este o mare favoare pe care a primit-o părintele Anton Bișoc, primul preot centenar din cei 800 de ani de istorie scrisă a catolicismului din actualul teritoriu al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Fiind decan de vârstă al preoților din Dieceza de Iași, în ultimii ani părintele Anton Bișoc a beneficiat de un loc de cinste la evenimentele importante ale Bisericii locale: 1 iunie 2019 - vizita papei Francisc în catedrala catolică din Iași, 17 mai 2014 - beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, hirotoniri de preoți, întâlniri ale Consiliului Prezbiteral și ale Consiliului Pastoral Diecezan etc. Prezența Sfinției sale și unele mărturii pe care le-a dat au fost consemnate deseori în știrile din publicația "Lumina creștinului", dar și în unele articole scrise de dânsul și publicate în revista diecezană și almanahurile "Presa Bună". Fiind un apostol al presei bune, părintele Bișoc a distribuit în ultimii anii, personal sau prin poștă, în țară și străinătate, peste 100.000 de reviste și cărți, având în unele luni aproape 1.500 de abonamente la revista "Lumina creștinului". Voi aminti de această activitate deosebită în ultima parte a studiului de față, dar voi apela la articolele scrise de dânsul pentru a prezenta în continuare câteva aspecte din cei 100 de ani de viață, pe care îi împlinește astăzi.

Născut în anul 1921, în satul Mogoșești-Siret, din actualul județ Iași, copilul Anton Bișoc a absolvit școala primară din satul natal în anul 1934, după care a urmat clasele V-VIII la Liceul "Roman-Vodă" din orașul Roman, pe care le-a terminat în anul 1939. A urmat apoi clasele liceale IX-XI la Liceul "Ferdinand I" din Bacău și clasa a XII-a la Liceul "Vasile Alecsandri" din Galați. Absolvind liceul în iunie 1943, s-a înscris apoi ca student la Institutul Agronomic din Iași, cursuri pe care a trebuit să le sisteze în primăvara anului 1944, din cauza luptelor ce au avut loc în acest oraș în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În lunile cât a studiat în Iași, studentul Anton Bișoc a vizitat de multe ori Seminarul din Iași, unde a cunoscut mai mulți profesori, studenți și elevi. În primăvara anului 1944, Seminarul din Iași a fost evacuat la Beiuș, la 80 km de Oradea, în Liceul "Mihail Pavel". Au fost evacuați un număr de 13 elevi, conform ordinului Nr. 44.444 din martie 1944 al Ministerului Culturii Naționale și al Cultelor, operațiunea 1111. Apoi au sosit și alții. După aceste evenimente, părintele Gaspar Bachmeier cerea conducerii Liceului Român Unit "Samuil Vulcan" din Beiuș ca seminariștii să fie primiți în vederea continuării studiilor liceale.

Simțind chemarea de a deveni preot, în vara anul 1944, s-a interesat de modul în care ar putea urma studiile filozofice și teologice. Despre dezastrele pe care le-a produs războiul a putut afla de la episcopul Marcu Glaser, care a fost numit administrator apostolic al Diecezei de Iași, la 18 octombrie 1944, după moartea episcopului Mihai Robu, survenită la 27 septembrie același an: "Dieceza de Iași a suferit foarte mult de pe urma războiului: Seminarul diecezan a ars complet, gospodăria Episcopiei aproape distrusă, mulți preoți refugiați, iar elevii Seminarului adăpostiți la Beiuș și Timișul de Jos (...)". În luna septembrie 1944, seminariștii care au perseverat în chemare s-au reîntors la Iași, dar întrucât clădirile Seminarului nu puteau fi folosite au fost trimiși să urmeze cursurile filozofice la Timișul de Jos, lângă Brașov, unde funcționa Seminarul "Sfântul Duh" al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, care era condus de părintele rector Anton Durcovici. Aici au fost detașați trei părinți profesori de la Seminarul din Iași: Gaspar Bachmeier, Andrei Asaftei și Leopold Nestmann. Aceștia au reveni în capitala Moldovei în toamna anului 1945, când s-au reluat cursurile Seminarului din Iași, dar în clădirile de lângă Episcopie, deoarece cele de pe Copou, distruse în noaptea de 5/6 iunie 1944 de un bombardament al aviației americane, nu au fost încă reparate. Totalul cheltuielilor au fost estimate, în ziua de 26 ianuarie 1946, la aproximativ 500 milioane lei. Despre aceste evenimente episcopul Marcu Glaser a scris: "Ne era drag Seminarul: oricât de mari au fost greutățile, totuși, am stăruit cu orice preț ca Seminarul să se mențină, fiind gată să vindem toate lucrurile personale, numai să nu înceteze cursurile Seminarului nostru scump. Este o bucurie nespus de mare pentru noi că avem teologi la București și mai mulți la Iași, în total vreo 70 de seminariști... (...) O grijă specială am avut ca să salvăm clădirea Seminarului. Un har neprețuit al lui Dumnezeu a fost că am putut să începem refacerea acestei clădiri mărețe! (...) Câte sacrificii au adus cucernicii preoți și bunii noștri catolici în anul trecut! (1946, n.n.) Acum n-am mai fost în stare să-l refacem, precum s-a făcut".

Anul școlar 1945-1946 a început cu două clase: a IV-a și a VII-a, la începutul anului fiind înscriși 42 de elevi: cinci din orașe și 37 din sate; dintre aceștia doi s-au retras și opt au rămas corigenți. Personalul didactic era compus din cinci preoți, rector fiind părintele Petru Pleșca. Ei au fost ajutați și de tânărul Anton Bișoc, ca profesor suplinitor de limba română și geografie. În lunile când a activat în Seminarul din Iași, profesorii l-au instruit în ale filozofiei și teologiei, orientându-l spre Academia Teologică din București pentru perfecționarea studiilor. La 22 decembrie 1945, rectorul Petru Pleșca îi scria rectorului Anton Durcovici: "Monseniore, sfintele sărbători ne reînnoiesc datoriile ce le avem noi din Iași față de Sfinția Voastră. În încercările ce s-au abătut peste noi, am fost așa de larg și binevoitor ajutați. Vă păstrăm, monseniore, cea mai vie recunoștință. Salvarea seminariștilor noștri la vârsta lor cea mai critică, în timpuri fără sprijin și fără de putere, a fost o mare operă apostolică. Elevii s-au întors de la Timiș cu un spirit ridicat, plin de admirație și recunoștință pentru bunătatea Sfinției voastre și a monseniorului Iovanelli și cu cele mai plăcute amintiri. Școala am început-o la 12 noiembrie și merge totul bine. Câștigând procesul, am evacuat chiriașii, așa că avem local suficient și igienic pentru toți elevii. Monseniore, ne rugăm împreună cu elevii ca sfintele sărbători să vă aducă o alinare a suferințelor pricinuite de încercările din seminarul din Timiș. Să puteți începe cât de curând școala, în acel colțișor de rai pământesc, de care ne simțim și noi legați".

În raiul Seminarului din Timișul de Jos a fost trimis pentru studii teologice, în luna septembrie 1945, și seminaristul Anton Bișoc, avându-l ca rector și profesor pe părintele Anton Durcovici, până la 16 noiembrie 1947, după ce a fost numit ca episcop de Iași. Misiunea de rector a fost încredințată apoi părintelui Edmund Barciovschi. În cei doi ani cât a fost sub coordonarea părintelui Durcovici, teologul Anton Bișoc i-a studiat bine virtuțile pe care le trăia și calitățile didactice și pedagogice pe care le imprima studenților în Accademia Teologică. Despre acestea, părintele Anton Bișoc a scris mai multe rânduri, din care am selectat câteva: "Sfinții sunt acele stele luminoase care apar pe cerul Bisericii lui Cristos și ne arată nouă calea pe care să pășim. Suferințele, umilirile și batjocurile la care au fost supuși episcopii catolici din țara noastră au fost așa de mari, încât au stârnit admirația lumii întregi. Papa Pius al XII-lea spunea atunci: "Îmi plec genunchii ca să sărut cu venerație lanțurile pe care le poartă acești mărturisitori ai credinței catolice". Printre acești martiri ai neamului nostru a fost și Monseniorul Anton Durcovici, fost episcop catolic de Iași. Înainte de a fi numit episcop de Iași a fost rectorul Seminarului teologic din București. Acolo, fiind trimis să-mi fac studiile, am avut ocazia să-l cunosc bine. Figura sa de ascet îți inspira venerație. Lui i se potrivesc de minune cuvintele din Sfânta Carte: "A început a face și a învățat", adică el trăia în viață, prin fapte, ceea ce învăța pe alții. Era un model de pietate fie la sfânta Liturghie, fie când se ruga cu noi la începutul orelor de clasă sau la masă. Era așa de adâncit în rugăciune încât se părea că, într-adevăr, vorbește cu Dumnezeu. El avea în inimă un foc ce nu s-a stins decât odată cu moartea: iubirea sa față de Isus prezent în sfânta Taină. Deseori, seara, l-am surprins în capelă îngenuncheat făcând adorație, vorbind cu Cel "prezent între noi". "Cel drept trăiește din credință", spune Sfânta Carte. L-am întâlnit pe stradă pășind așa de modest și recules de parcă nu vedea pe nimeni. Ce să spun despre orele de morală sau meditațiile pe care ni le ținea zilnic? Dorea să ne întipărească adânc în suflet dragostea față de rugăciune și acel "sentire cum Ecclesia", a fi mereu în gând cu Biserica. Vorbea cu mare respect despre capul văzut al Bisericii și nu-l numea altfel decât "Sfântul Părinte". Când nunțiul papal i-a spus că Sfântul Părinte ar fi dorit ca el să ia o cruce mai grea pentru mântuirea sufletelor, fără a ști despre ce este vorba și-a dat consimțământul. Numai după aceea i s-a spus că e vorba de a fi numit episcop de Iași. El a plecat capul și a primit. Instalat la Iași ca episcop a început îndată a pregăti poporul, făcând vizite canonice, conferind sfântul Mir și întărind pe toți în credință. Persoane necatolice care l-au văzut s-au exprimat: "Acesta este un sfânt!" O mare prigoană se profila la orizont împotriva Bisericii catolice. Legea cultelor din 1948 nu mai admitea niciunui cult să aibă conducerea supremă în afara granițelor țării. Comuniștii doreau să facă o Biserică catolică independentă de papa, ca s-o poată manipula cum voiau ei. Trebuia mai întâi să fie loviți păstorii Bisericii...".

Într-un articol publicat în revista "Lumina creștinului", în luna mai 2014, când a fost beatificat episcopul martir Anton Durcovici, părintele Anton Bișoc a scris: "Am fost la școala unui sfânt" În toamna anului 1945, am fost trimis de către Dieceza de Iași la Seminarul din București, spre a mă pregăti la sfânta Preoție. Acolo l-am întâlnit pe Mons. Durcovici, rector și profesor de teologie, de drept canonic și de filozofie. El este persoana despre care am mai scris și încerc să mai dau unele informații necesare pentru binele sufletelor. El va fi steaua strălucitoare care va avea misiunea de a conduce poporul credincios al Moldovei în perioada uneia dintre cele mai crude prigoane dusă împotriva lui Dumnezeu și a Bisericii sale. Era un om cu o figură blajină, umilă și plină de credință. Totul se va vedea din cele ce vor urma să fie scrise în aceste rânduri. În fiecare dimineață la ora 5.20 intra la noi în dormitor, aprindea lumina și începea "Te Deum", pe care, apoi, noi îl continuam cu glas tare. Treizeci de minute mergeam în capelă și acolo, odată adunați, cel care era de serviciu începea: "Adoro te devote", pe care apoi îl recitam toți cu voce tare. După niște rugăciuni, făcute în limba română, se cânta cu glas tare: "Veni Creator Spiritus". Odată terminate rugăciunile și aceste cântări mergeam în clasă, unde părintele rector ne făcea meditație, luând diferite teme din Evanghelie. Una dintre temele sale preferate, pe care o dezvolta și la lecțiile de morală, era rugăciunea. Ne-a citat mult dintr-o carte a sfântului Alfons Maria de Liguori, despre rugăciune. Mi-a rămas această idee: "Un om, cât de mare păcătos ar fi, dacă îl determini să se roage, este pe calea mântuirii". Insista ca rugăciunea să fie făcută "digne, atente ac devote" (în mod demn, atent și cu pietate). Ne-a pomenit de un mare, pretins teolog, care spunea că el nu are vreme să se roage, dar credea că lucrările sale aduc mai mare folos Bisericii, decât dacă s-ar ruga. Care a fost rezultatul? Până la urmă s-a lepădat de credință. Toate cele spuse de el erau bune și frumoase, dar când îl vedeam cum se roagă, părea că vorbea cu Dumnezeu. Parcă îl văd și acum cum își făcea semnul sfintei cruci atunci când venea la orele de curs și cum făcea rugăciunea înainte de a începe.

Lui i se potrivesc cuvintele din Sfânta Scriptură: "A început a face și a învăța". Ne recomanda studierea psalmilor care ne ajută la rugăciunea, cu folos, a Breviarului. Erau la bibliotecă două volume mari cu un comentariu al psalmilor făcut de sfântul Robert Bellarmin. Timp de un an întreg, în timpul liber, am citit și adâncit, luând notițe din acele cărți. Vorbind despre Euharistie, pomenea, deseori, de "linia euharistică". Când Isus a anunțat ucenicilor că le va da trupul său ca hrană și sângele său ca băutură, mulți au plecat auzind așa ceva. Numai cei doisprezece au rămas și au crezut în cele spuse de Isus. Ei au trecut "linia euharistică" și au ajuns la mare slavă. Preotul trebuie să facă la fel, să treacă și el linia aceasta și să conducă poporul pe același drum. Când îl vedeai cum celebrează sfânta Liturghie sau făcând adorație nu-ți mai trebuia nici un îndemn. Mai spunea că fiecare preot o dată în viață trebuie să-l citească pe Nikolaus Gihr, o carte despre sfânta Liturghie. Eu am citit-o și aș dori să o citească orice preot, chiar dacă acum s-a făcut reforma sfintei Liturghii.

O altă temă asupra căreia a insistat atât la meditație, cât și la orele de teologie morală era porunca iubirii. Ne-a adus diferite cărți din care ne-a citat. Printre altele și cartea Theotim a sfântului Francisc de Sales. Nu l-am auzit criticând pe cineva sau plângându-se de vreo nedreptate suferită din partea cuiva. Era de o delicatețe deosebită în această privință. Tocmai atunci, avusese loc procesul mareșalului Antonescu și a celor care erau socotiți criminali de război. Ne-a cerut să ne rugăm pentru ei. La fel și după ce au fost executați. Avea o mare plăcere să te ajute când observa că dorești ceva mai deosebit. Odată m-a văzut având în mână o carte cu viața parohului de Ars. M-a chemat și mi-a zis: "Vino să îți dau eu alta mai bună. Și mi-a dat-o pe cea scrisă de Tracceu". Odată m-am plâns cu privire la viitor din cauza unor situații ce se puteau ivi la orizontul meu. El mi-a spus simplu de tot: "Iacta super Dominum tuam curam et ipse te enutriet; non dabit in aeternum fluctuationem justo" (Încredințează Domnului grijile tale și el te va hrăni, nu-l va lăsa niciodată pe cel drept să se clatine!). Niște cuvinte pe care le am mereu în minte și după atâția ani. Avea o mare evlavie către sfânta Fecioară Maria. Odată ajuns episcop la Iași, știu că a consacrat dieceza la Inima Neprihănită a Mariei. A dispus ca în toate bisericile, în lunile septembrie și octombrie, să se facă vecernie și zilnic să se repete cu poporul câteva întrebări din catehism. Consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei a avut o așa influență, că am văzut după aceea, multă vreme, în unele sate, icoane ale inimii neprihănite fixate la intrare în casele oamenilor. Mereu insista asupra atașamentului pe care trebuie să-l avem față de sfânta Biserică. Pomenea adesea de acel "sentire cum Ecclesia" (a simți cu Biserica). Când era apoi vorba de capul vizibil al Bisericii, care era în viață, spunea mereu: «Sfântul Părinte». Un lucru cu care n-ar fi rău să se deprindă și lumea de astăzi; cu acel respect datorat papei de la Roma. Am scris aceste lucruri, cu gândul că ar putea fi de folos pentru mulți, în special pentru noi, confrații preoți, dar și pentru cei ce se pregătesc pentru sfânta Preoție".

Rememorând anii petrecuți în Academia Teologică, unde i-a avut ca formatori și profesori pe preoții Anton Durcovici (care a fost rector și profesor de Drept Canonic, Teologie Morală și Ascetică specială), Traian Iovanelli (care a predat Omiletica și Ascetica generală), Ioan Krassovski (care a predat Teologia Dogmatică și Cântul bisericesc), Nicolae Geyer (care a predat Sfânta Scriptură), Ioan Kraus (care a predat Istoria Bisericii și Arheologia), Eloi Ribiere (care a predat Liturgia), Iuliu Hering (care a predat Limba maghiară) și Pavel Tamaș, precum și pe profesorul Ioan Georgescu (care a predat Istoria Românilor), preotul Anton Bișoc a scris "Câteva amintiri despre un episcop martir": "În dimineața zilei de 21 septembrie din anul 1945 am sosit la București, unde la Academia Teologică trebuia să-mi urmez studiile în vederea pregătirii la sfânta preoție. Acolo mi-a fost dat să-l cunosc, să-l ascult și să locuiesc sub același acoperiș cu Mons. Anton Durcovici, rector, profesor de morală, drept canonic și filozofie. El este preotul despre care vreau să scriu anumite amintiri, pe care doresc să le transmit la toți care vor citi aceste rânduri. Atunci când l-am cunoscut, era un bărbat înalt, puțin adus de spate și tras la față; era o figură de ascet, un creștin lăuntric, care-și trăia din plin credința. Mai întâi trebuie să spun că Anton Durcovici era un om al rugăciunii. Am avut diferite ocazii pentru a putea constata acest fapt! Când la morală a trebuit să trateze această temă a rugăciunii, au fost ore întregi când ne-a vorbit, când ne-a explicat și-a insistat foarte mult asupra necesității rugăciunii. Ne-a îndemnat să citim cartea sfântului Alfons de Ligouri, B "De magno orationis medio"... Adesea, el tot repeta: "Un om, oricât de mare păcătos ar fi, va trebui îndemnat să se roage mult, căci ne-a pus în față cuvintele Sfântului Părinte papa Pius al XI-lea: "Este un mare adevăr înfiorător: mântuirea unora depinde de rugăciunile altora!" Aceasta a spus-o cu ocazia îndemnului de-a ne ruga pentru întoarcerea tuturor păcătoșilor! Ne-a mai amintit cazul unui mare teolog din secolul trecut Dumnezeu îi va da până la urmă harul ca să se poată iarăși întoarce și-astfel să se poată mântui!" Și toate acestea tare-au mai fost și bune, și frumoase și-au reușit să capete o mare valoare în propriul meu suflet, mai ales prin faptul că, Monseniorul Anton Durcovici era un om care se ruga; iar tot ceea ce ne învăța prin propriile-i cuvinte, el trăia în viața sa. Era cu totul unit cu Dumnezeu, atunci când îl vedeai la altar celebrând sfânta Liturghie, sau rugându-se în diferite împrejurări! Și mi s-a întâmplat de câteva ori seara,, ca în timp de studiu să merg în capelă spre a lua câte o carte: și l-am surprins îngenuncheat pe un genuflexor, în partea stângă! Iar priveliștea aceasta a lăsat o impresie adâncă în sufletul meu și, totodată a și confirmat cuvintele, pe care Sfânta Carte le spune despre Mântuitorul: "Și-a început a face și-a învăța". Mons. Durcovici ne-a învățat a prețui și-a trăi o viață de permanentă rugăciune, nu numai prin cuvintele, cât mai ales prin propria-i pildă. Mons. Anton Durcovici era un mare, foarte mare adorator al sfintei Euharistii; el celebra sfânta Liturghie, așa cum ne spunea adesea: "Digne, atente ac devote". El părea cu totul pătruns de prezența lui Isus Cristos de pe Altar; am auzit apoi din gura lui aceste cuvinte: "Orice preot, măcar o dată în viață trebuie să meargă la Roma și să citească o carte numită Heilige Messopfer de N. Gihr. Ajungând preot, am căutat apoi și-am rămas încântat de toate cele scrise într-însa! Consacrat apoi episcop de Iași, în toamna anului 1948, el a trimis preoților o scrisoare de câteva pagini, care începea cu aceste cuvinte: "Cucernice părinte, când vei avea puțin timp ia și citește aceste rânduri!" Apoi, ca motto, urmau cuvintele: "Adu-ți aminte și de mine, care zac în această închisoare!" B era o meditație euharistică, pe care-o trimitea la preoți, și prin care, îi îndemna astfel să-l adore pe Dumnezeu, rămas între noi! La Iași, a continuat cu adorația euharistică; a fost văzut petrecându-și noaptea în fața Sfântului Sacrament! Mons. Anton Durcovici insista mereu asupra atașamentului, pe care trebuie să-L aveam pentru BISERIC{! Și acel: "sentire cum Eclessia" era deseori pe buzele sale! A asculta sfânta Liturghie, a asculta de sfânta Biserică și-a ne supune hotărârilor sale, chiar dacă va trebui să renunțăm la ale noastre, proprii! Acest îndemn era parcă o temeinică pregătire pentru vremurile de mare încercare, care aveau să vină peste Biserica de la noi, când, trebuia să rămânem supuși și ascultători față de autoritatea legitimă bisericească. Un lucru asupra căruia a insistat a fost porunca cea mare a iubirii. Exact ca și atunci când a fost vorba de rugăciune. Iar aici și-a extins programul său, spre a ne putea face să pătrundem cât mai adânc cu putință importanța acestei porunci a Mântuitorului nostru. În acest scop, ne-a adus mai multe cărți, din care mai apoi ne-a citi, ne-a recomandat cu multă insistență să citim: "Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu", a sfântului Francisc de Sales. Era de o delicatețe deosebită, atunci când vorbea cu alții, și nu pomenea niciodată nimic despre greșelile altora, ferindu-se întotdeauna de-a jigni pe cineva. Tocmai pe atunci, a avut loc procesul Mareșalului Antonescu și-a celor din echipa sa. Auzind c-a fost condamnat la moarte, ne-a pus să ne rugăm pentru dânșii. La fel, a trebuit s-o facem și după ce-au fost executați. Ajuns mai apoi episcop de Iași, și izbucnind furtuna contra Bisericii Catolice, cu ocazia naționalizării Seminarului, părintele rector Anton Trifaș a fost arestat. Dus apoi la tribunal sub escortă, spre B a fi judecat, episcopul Anton Durcovici este prezent și el în sală, apoi merge la preot, îl îmbrățișează și-l încurajează, să poată suferi cu multă răbdare pentru cauza Bisericii. Și toți cei care erau de față atunci, au rămas uimiți, văzând cum un episcop catolic vine să-l întâlnească în acel loc pe un preot arestat...".

Într-un alt articol, părintele Anton Bișoc a relatat alte aspecte din viața rectorului pe care l-a avut la Academia Teologică din București: "În toamna anului 1992 eram în societatea unor preoți, fiind prezent și episcopul greco-catolic de Baia-Mare. Vorbind despre prigoana cea mare pe care a îndurat-o Biserica Catolică în perioada comunistă de la noi din țară, le-am spus că am avut prilejul să-l cunosc personal pe episcopul Anton Durcovici. Atunci, de pe buzele acelui nobil prelat au ieșit aceste cuvinte: "Ce fericit sunteți că ați avut ocazia să-l cunoașteți pe episcopul Anton Durcovici!" O spun acum în fața oricui că-s foarte fericit de-a fi avut de la bunul Dumnezeu acest har: am stat în aceeași casă, am fost în preajma lui în anii de seminar și nu pot mărturisi altceva decât că am cunoscut un sfânt. În episcopul Durcovici se adeveresc cuvintele din Sfânta Carte: "Cel drept trăiește din credință". Iar sfântul Ioan Gură de Aur zicea: "Mărturisirea credinței se face nu numai cu gura, dar și cu faptele". La episcopul Anton Durcovici faptele sale zilnice, chiar cele mai mici, au trădat mereu un mare spirit de credință și o râvnă spre sfințenie. Parcă-l văd și acum îngenuncheat în capelă, adorându-l pe Isus din sfânta Euharistie. Îl văd celebrând sfânta Liturghie cu același duh de credință, parcă lumea din jur nu mai exista pentru dânsul. Îl văd cu ce evlavie își făcea semnul sfintei cruci și cum se ruga când venea la orele de curs. Odată când, apăsat de teama unor încercări ce prevedeam că ar veni asupra mea, m-am dus la dânsul și m-am plâns, el mi-a răspuns cu același duh de credință: "Jacta super Dominum curam tuam et ipse te enutriet, non dabit in aeternum fluctuationem justo" - "Aruncă asupra Domnului grija ta și el te va hrăni, nu va îngădui nicicând să se clatine cel drept". Cuvintele acestea mi-au rămas ca un dicton pentru toată viața. L-am văzut mergând pe stradă, parcă era cu totul străin de ceea ce exista în jurul său. Persoane necatolice numai cât l-au văzut, au declarat: "acesta este un sfânt". Pe vremea evenimentelor petrecute în unele sate catolice din județul Bacău din luna martie 1949, a venit la Iași un general de la București ca să ancheteze marele complot organizat de catolicii din Moldova în frunte cu episcopul Anton Durcovici. Episcopul a fost chemat de către autorități, dar el a cerut ca domnul general să vină la episcopie. După mărturia pr. Iacob Ferenț, secretarul episcopului, generalul a venit foarte furios și pornit, dar când s-a văzut în fața acelei figuri de sfânt, a rămas uluit, parcă nici nu mai putea vorbi. Tigrul a fost doborât de chipul sfântului...".

Fiind la București, teologul Anton Bișoc a reținut unele detalii și despre jurământul pe care episcopul Anton Durcovici trebuia să-l depună în fața regelui Mihai: "În legătură cu venirea episcopului Durcovici la Iași, țin să precizez anumite amănunte care mi se par cam puțin cunoscute cu precizie. Într-o seară pr. Tamaș, profesor, ne-a șoptit că Mons. Durcovici a fost numit episcop de Iași și a plecat la Timiș la maici spre a face exerciții spirituale. A urmat apoi la catedrală o ceremonie cu participarea poporului spre a-și lua rămas bun de la Arhidieceză. El s-a pregătit apoi spre a merge la rege ca să depună jurământul cerut de lege înainte de consacrare. I s-a spus că trebuie să aștepte și că va fi chemat când regele va fi liber ca să-i ia jurământul. Între timp știu că nunțiul l-a trimis într-o delegație nu știu unde și nici pentru ce. Faptul e că el a lipsit din casă o zi sau chiar două. Tocmai atunci a venit telefonul de la palatul regal ca să se prezinte pentru jurământ. Or episcopul lipsea. Când s-a întors și s-a anunțat, regele a fost alungat și treburile au rămas baltă. A urmat apoi o perioadă de așteptare cam lungă. Li se spunea de la Minister că nu este fixat cine să preia acest jurământ care se făcea în fața regelui. Prin luna martie vine de la Iași ep. Glaser și îmi spune: «Toți episcopii trebuie să facă un jurământ față de noua stăpânire. Pentru Dieceza de Iași îl vom băga pe ep. Durcovici. În caz că îl primește pe el treaba este bună. În caz contrar mă voi prezenta eu pentru Dieceza de Iași». Or Durcovici s-a prezentat la jurământ ca episcop de Iași. A fost primit și ca atare a fost îndată consacrat ca nu cumva să mai apară iar anumite încurcături. Consacrarea a avut loc în ziua de Buna-Vestire care a fost transferată luni după Duminica Albă. Eu am fost prezent la acest mare eveniment". Din "Liber Missarum 1943-1949", în care Mons. Anton Durcovici nota unde și când a celebrat Liturghia în această perioadă (22 martie 1943 - 9 iunie 1949), rezultă că în zilele de 22 și 23 decembrie 1947 a fost la Timișoara, trimis, așa cum notează părintele Anton Bișoc, de nunțiul apostolic. Faptul este confirmat și de un raport pe care Mons. Anton Durcovici îl face la întoarcerea de la Timișoara către nunțiul apostolic.

Întrucât se dezlănțuise persecuția comunistă împotriva Bisericii Catolice din România, care a dus și la închiderea seminariilor teologice, în urma legilor din august 1948, studentul teolog Anton Bișoc a fost nevoit să finalizeze studiile din București și după mai multe zile de pregătire spirituală să fie sfințit preot, chiar în ziua de 17 octombrie 1948, la Gherăești, de către episcopul Marcu Glaser. Despre ierarhul care l-a consacrat, părintele Anton Bișoc a scris câteva "Amintiri despre episcopul Marcu Glaser": "Cu ani în urmă, pe când eram prefect la Seminarul din Iași, mă găseam într-o toamnă, cu ocazia Zilei Morților, în cimitirul "Eternitatea" din Iași. Unii tineri teologi s-au oprit în fața unei cruci de mozaic negru, pe care erau scrise cuvintele: episcop Marcu Glaser. Și pe când contemplau crucea tăcută și inscripția de pe dânsa, ce nu le spunea prea multe lucruri, unul din ei mi-a zis: "Spune-ți-ne ceva despre cel ce zace îngropat aici". Ca răspuns, am schițat câteva lucruri referitoare la cel ce se odihnea în acel mormânt și pe care am avut ocazia de a-l cunoaște personal. Dar pentru că vremurile s-au schimbat și se poate vorbi deschis, voi încerca să spun mai pe larg unele lucruri despre acest episcop, de care mă leagă atâtea amintiri pioase. Nu am de gând a face o biografie, căci ar trebui să consult mai multe documente, dar voi prezenta anumite fapte pe care le cunosc prea bine și din care oricine își va putea face o idee clară despre cel ce a fost episcopul Marcu Glaser. S-a născut în anul 1880 în Rusia țaristă în una din acele familii din diaspora germană. A primit o educație adânc creștină în familie, deoarece, după mărturia sa, mai avea încă un nepot după soră - preot. Tânăr fiind, a fost primit în Seminarul catolic din Saratov de pe Volga. Fiind un element foarte capabil, a fost trimis mai apoi la Roma, în Italia, la colegiul german, unde a luat doctoratul în teologie dogmatică. Ajuns preot, e numit profesor de dogmatică la Seminarul din Saratov. Aici își desfășoară activitatea cu un mare elan, dar deodată se îmbolnăvește și e trimis pentru un timp de refacere la parohia din Chișinău în Basarabia, care pe acea vreme aparținea de imperiul țarist. Aici se ocupă cu pastorația unei numeroase comunități poloneze și germane. La Chișinău e surprins de primul război mondial (1914-1918), în urma căruia Basarabia revine la patria mamă, la România, iar toate parohiile au fost trecute ulterior la Dieceza de Iași. Părintele Glaser lucrează mai departe cu multă râvnă; e numit decan de Chișinău, dar și de aici trebuie să plece pe alte meleaguri. La sfârșitul lunii iunie 1940 armatele lui Stalin s-au năpustit asupra Basarabiei și Bucovinei de Nord, iar pr. Glaser abia are timp să fugă la Iași. Dacă rămânea pe loc, îl aștepta exilul în Siberia, așa cum s-a întâmplat cu pr. Hondru de la Ismail, pe care apoi nimeni nu l-a mai văzut. Refugiat la Iași, a fost numit rector al Seminarului catolic și profesor de Biologie. Dar nici aici n-a rămas decât un an. Când în anul 1941 România a pornit alături de Germania războiul contra Rusiei spre a-și dezrobi pământul cotropit, îndată ce frontul s-a deplasat spre Răsărit, pr. Glaser a trecut și el Prutul, dar nu s-a oprit la Nistru, ci a mers mai departe, în Transnistria, spre a reface comunitățile catolice sfărâmate de comunismul ateu. Negreșit că această misiune o primise de la părintele papa de la Roma. Și-a stabilit sediul la Odessa și, ajutat de preoți din Germania și România, a căutat să reînvie credința în vechile comunități. Pretutindeni poporul primea pe preoți cu bucurie, lăcașurile erau curățate și redate cultului divin.

Pentru a-i da mai mare autoritate, părintele papa a dispus ca pr. Glaser să fie consacrat episcop, cu titlu de Caesaropolis. Ceremonia a avut loc în catedrala din București, fiind săvârșită chiar de nunțiul papal. Dar bucuria n-a durat prea multă vreme. Armatele rusești reorganizate și primind ajutor din America s-au reîntors și s-au năpustit asupra Europei. Episcopul Glaser se retrage iarăși, de data aceasta la București, căci dușmanul năvălise chiar în Moldova. La sfârșitul lunii septembrie 1944, moare în refugiu la Beiuș episcopul catolic de Iași Mihai Robu. Atunci părintele papa l-a numit pe episcopul Marcu Glaser ca administrator apostolic de Iași. El trebuia s-o cârmuiască până la numirea unui episcop de drept. Moldova era răvășită de foamete și de război. Pentru început episcopul se stabilește la Focșani, iar la Iași sosește de abia a doua zi de Paști. Între timp ține cum poate legătura cu preoții. Trimite pe seminariștii mai mari la Seminarul de la Timiș al Arhidiecezei de București, iar clasa celor mici a fost adunată la Iași, unde au început cursurile în luna martie în fosta școală primară parohială. Populația Moldovei era în mare mizerie. Episcopul intervine la nunțiul papal și așa a venit de peste ocean "ajutor catolic american". Se ocupă de reorganizarea Diecezei; orânduiește ca preoții să facă exerciții spirituale la Iași. Între timp războiul se termină, dar începe un altul, mai greu și mai periculos. Comunismul se instalează la cârma țării și deschide lupta contra credinței, în special împotriva Bisericii Catolice. Episcopul Glaser a fost chemat de mai multe ori la comandamentul rus din Iași în legătură cu activitatea sa din Transnistria. În toamna anului 1947 papa îl numește episcop de Iași pe Mons. Anton Durcovici, rectorul Seminarului din București. Consacrarea are loc de abia în luna aprilie 1948, la București. Cu această ocazie, noul episcop îl numește pe Mons. Glaser vicar general. Tot atunci nunțiul papal a anunțat că Sfântul Părinte l-a numit pe episcopul Glaser "asistent la tronul pontifical" - o funcție onorifică. Episcopul Anton Durcovici primește în curând să administreze și Arhidieceza de București. În iunie 1949 Anton Durcovici este arestat și episcopul Marcu Glaser rămâne iar singur la conducerea Diecezei de Iași. Lupta împotriva bisericii se întețește, arestările preoților continuă. O mare teroare se așterne asupra țării întregi. Se exercitau mari presiuni din partea autorităților asupra preoților și a episcopilor catolici ca să se despartă de papa și să formeze o Biserică catolică fără papă. Episcopii nu cedează. Marcu Glaser merge pe această linie. În august 1949 este "scandalul de la Butea". Armata umple satul. Li se cere oamenilor să predea armele, dar aceștia ridică sus rozariile și strigă: "Acestea-s armele noastre. Dați-ne pe episcop, de ce l-ați arestat?" Glaser e adus la Butea cu avionul, ca oamenii să vadă că nu e arestat. Regimul ateu de atunci, sub masca păcii, începe o mare propagandă în țară și în lume pentru pace. El susține un apel de pace la Stockholm. Nu se știe ce se urmărea prin acel apel, așa încât preoții și episcopul erau tare rezervați în a-l semna. Se fac presiuni asupra preoților, deoarece nici poporul nu voia să semneze un apel la pace făcut de comuniști. Episcopul Glaser, împreună cu vicarul general Boga, de la Alba Iulia, trimite Ministerului Cultelor o scrisoare în care protestau zicând: "Ce fel de pace este aceasta cu preoți și episcopi arestați?" Spre a nu se arăta că este împotriva păcii, episcopul face și el un apel pentru pace care să fie semnat de preoți. Agenții stăpânirii au venit, i-au smuls din mâini acele hârtii pe care voia să le arate lor, au plecat și au dus în eroare pe preoți spunând: "Iată, episcopul ne-a dat nouă misiunea și cere ca să semnați apelul pentru pace de la Stockholm". În parte le-a reușit... Tocmai când lupta era în toi, auzind de toate aceste mârșăvii, Glaser moare subit.

În luna octombrie 1948, am fost sfințit preot în biserica din Gherăești - Roman. În ajun, seara, pe când eram la masă, episcopul Glaser ne-a spus: "Eu am fost sfințit preot la Minsk, în Rusia țaristă, în 1907. Acolo, în acel oraș, nu călcase nici un episcop catolic de peste 70 ani. Erau oameni bătrâni care nu știau cum arată un episcop. În ziua sfințirii mele, când episcopul a intrat în biserică în mod solemn, îmbrăcat în hainele sale, lumea plângea de emoție, alții s-au repezit și cu foarfecele au tăiat bucăți din hainele lui ca să aibă ca amintire (ne putem da seama de aici de câtă libertate se bucura Biserica Catolică în Rusia țaristă). În Rusia nu era voie să-ți schimbi religia. Tocmai atunci țarul dăduse un caz (decret) prin care oricine era liber să-și schimbe religia. Cei vreo opt preoți care au fost la sfințirea mea au înscris atunci peste 16.000 de persoane care treceau de la biserica ortodoxă la cea romano-catolică. Populația fusese pregătită în clandestinitate de părinții iezuiți, iar acum au prins momentul potrivit. Dar, nu la multă vreme, țarul a retras acest caz". Nu trebuie uitată activitatea clandestină a acestui episcop catolic. Fiind paroh de Chișinău, în perioada în care în Rusia era o mare foamete, căci lumea nu voia să treacă la colectiv, el a trecut de mai multe ori și a adus ajutoare la cei înfometați. Fiind un mare și iscusit teolog, a făcut o analiză asupra comunismului din Rusia bolșevică și a lucrat activ la redactarea enciclicei "Împotriva comunismului ateu" a lui Pius al XI-lea. Episcopul Glaser era și un bun diplomat, cunoștea unele lucruri politice pe care din nefericire nu le-au priceput cei care aveau datoria să le cunoască. Având diferite probleme parohiale, am mers la dânsul, la Iași, spre a-i cere sfatul. Era normal ca în acea vreme de frământare să atingem și situația politică, mai ales că lucrurile erau uneori tare încordate. Odată el mi-a spus: "Așa cum îi cunosc eu pe ruși, ei fac mare gălăgie, dar dacă va fi cazul de a începe un război cu americanii, ei nu vor avea curajul și vor ceda". Am reținut lucrul acesta și, mai târziu, când Hrușciov a dus arme atomice în Cuba, în coasta americanilor, și președintele Americii, Kennedy, s-a pregătit de război, rușii și-au retras armele atomice din Cuba. Cuvintele episcopului Glaser se adevereau.

Eram în parohia Roman când, într-o joi seara, înainte de Rusalii, am primit o telegramă: "Episcopul Glaser mort. Înmormântarea sâmbătă dimineață". A fost ca un trăsnet venit din cer ce m-a lovit din greu. Am adunat câțiva credincioși și am mers la Iași. Era sâmbătă. Episcopul era așezat pe catafalc, în catedrală. Fața frumoasă îi era liniștită. Parcă dormea. Era figura apostolului căzut la datorie pentru a-și apăra Biserica și credința. A fost cea mai simplă înmormântare pe care am văzut-o. sfânta Liturghie a fost celebrată de preotul cel mai bătrân, Wilhelm Clofanda, parohul de Botoșani. Nu s-a ținut nici o predică. La sfârșit s-au cântat patru libere în cele patru colțuri ale catafalcului de către preoții Clofanda, Alois Herciu, superiorul părinților franciscani din Moldova, Petru Pleșca, paroh de Oituz și Bachmeier, parohul catedralei. În tăcere, cu inimile îndurerate, ne-am îndreptat spre cimitirul "Eternitate". Conduceam pe ultimul drum pe acela care, pentru puțină vreme, ne fusese ca un adevărat tată și păstor. Deodată un glas de clopot a răsunat în văzduh. Era clopotul de la biserica ortodoxă din apropiere. Parcă anunța că și frații ortodocși deplângeau moartea unui episcop catolic. Se părea că nu îngropam un episcop, dar o Dieceză. Într-adevăr, pentru mulți ani, în Dieceza de Iași nu a mai răsunat acel cântec solemn "Ecce sacerdos magnus" ("Iată marele preot") care se cântă la intrarea episcopului în biserică. Reîntorși de la cimitir, m-am întâlnit cu părintele Baltheiser, care venise de la București. El mi-a șoptit: "Părintele Gheorghe Peț e numit vicar general. La el să apelați în toate problemele religioase". Sărmanul părintele Peț! Nu era prezent la Iași. Primind vestea, el și-a pregătit o mică valiză cu cele necesare, pe care o arăta oricui îl vizita, zicând: "Eu sunt gata! Pot să vină oricând să mă ia. Sfânta Biserică ne-a pus în posturi mari, nu numai pentru onoare, dar și pentru suferință". După șase luni de luptă pe câmpul Bisericii, a fost arestat. L-a urmat bătrânul paroh de Botoșani, părintele Clofanda. Dar și el a fost tracasat, i s-a dat domiciliu forțat și apoi, după alte șase luni, a ajuns la închisoare. Am adăugat aceste lucruri pentru a arăta ce însemna pe acea vreme a fi la cârma unei Dieceze catolice.

Episcopul Glaser era un om de o credință vie. Se vedea că trăiește ceea ce predica. La predica pe care a făcut-o cu ocazia sfințirii mele, părea înflăcărat vorbind despre puterea și răspunderea preotului. Țin minte c-a pomenit de un preot tânăr din Rusia, care, după sfințire, a plecat spre satul natal, ca acolo să celebreze prima Liturghie. Pe drum a răcit, s-a îmbolnăvit și a murit. Episcopul a încheiat omilia cu aceste cuvinte, pe care nu le voi uita: "Tinere levit, astăzi, inima ta e aprinsă de un mare foc. Ferice de tine dacă acest foc va arde mereu. Dar vai și amar de tine dacă el se va stinge vreodată!" Sunt cuvinte mari și grele, pe care vreau să le cunoască și confrații mei de azi. Acestea sunt unele amintiri pe care le am despre acest martir al credinței catolice. Ultimii zece ani ai vieții sale constituie o pagină din istoria plină de suferințe a Diecezei de Iași din perioada comunismului ateu".

Părintele Anton Bișoc a scris mai multe articole despre darul preoției, pe care el l-a primit în urmă cu 73 de ani, evocând în acestea numeroasele haruri pe care le-a primit de la Cristos, Marele Preot. Într-un articol publicat în anul 2006, "Gândurile despre preoție" pornesc de la evenimentul important consemnat în luna iunie a acelui an: "hirotonirea întru preoție a 39 de diaconi: 21 franciscani și 18 diecezani": "În urmă cu vreo 50 de ani m-am întâlnit cu o persoană venită din Rusia comunistă și din una în alta am întrebat-o unele lucruri cu privire la credință. Ea mi-a spus: "La noi în sat biserica a rămas fără preot; cineva are cheile. În anumite zile de sărbătoare ne ducem la biserică și acolo pregătim altarul cu flori, cu lumânări pe care le aprindem și aranjăm veșmintele preoțești ca pentru serviciul divin. Apoi ne rugăm, cântăm cântece religioase și plângem... Nu avem un preot care să celebreze sfânta Liturghie...". Aceste cuvinte nu le pot uita, ele mi-au sfâșiat inima gândindu-mă că acele suflete nu pot avea sfânta Liturghie. Isus Cristos, venind în lume să mântuiască omenirea, a predicat noua sa învățătură, a adus jertfa de pe Calvar, a orânduit o nouă împărăție care este sfânta Biserică. El a avut grijă ca toți oamenii care vor primi învățătura sa să aibă păstori care să fie înzestrați cu puterea de a învăța pe oameni, de a le administra sfintele sacramente, spre a putea să ajungă la mântuire. Aceste persoane sunt episcopii în calitate de succesori ai apostolilor și preoții. Ei continuă lucrarea lui Isus Cristos. Sfânta Carte notează: "Orice preot e luat dintre oameni și este pus pentru oameni în slujba celor privitoare la Dumnezeu, ca să aducă daruri și jertfe pentru păcate" (Ev 5,6). Sfântul Paul scria creștinilor din Corint: "Oricine să ne vadă ca slujitori ai lui Cristos și administratori ai tainelor lui Dumnezeu" (1Cor 4,1). Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Preotul stă între Dumnezeu și oameni: el aduce binecuvântările divine pe pământ și duce sus la Dumnezeu rugăciunile noastre". Sfântul Ambrozie îl numește pe preot "administratorul iubirii lui Cristos". "Preotul nu este preot pentru sine, spune sfântul Ioan Vianney, el nu-și poate da sieși dezlegarea, el nu-și administrează sieși sacramentele, el nu este pentru sine, dar pentru voi. Dacă am avea credință, l-am vedea pe Dumnezeu ascuns în preot, ca o lumină după un geam de sticlă. Dacă preotul ar ști ce este, el ar muri de groază". Preotul este ambasadorul lui Cristos. El este o lumină ce învață cuvântul lui Dumnezeu, ne împacă cu Dumnezeu, ni-l dă pe Isus Cristos la sfânta Liturghie în sfânta Împărtășanie. Cu ani în urmă am fost chemat la un om grav bolnav. Se zbătea între viață și moarte. Imediat după ce l-am îngrijit, împăcându-l cu Dumnezeu, omul s-a liniștit și a spus: "Acum pot să mor, căci sunt împăcat cu Dumnezeu". Biserica lui Cristos a avut mereu preoți care să poarte de grijă celor ce cred și să conducă pe oameni pe calea mântuirii. Dar după război a venit un val de necredință sau mai bine zis de preocupare exagerată de cele materiale. Chemările au scăzut în mod simțitor, familiile au câte un copil, cel mult doi și în felul acesta nu mai sunt preoți în unele regiuni ale pământului, mai ales în Europa. Citeam într-o revistă că în Franța s-au închis multe seminarii; în urmă cu câțiva ani îmi spunea un preot venit cu un grup de turiști din Franța că el are în administrație șapte parohii. Lumea aleargă nebună numai după cele pământești, uitând de viața viitoare și de bunul Dumnezeu. Sfântul Augustin are o vorbă cam tare când spune: "Mulți au ajuns nebuni deoarece s-au socotit înțelepți". Isus a spus așa de limpede: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate celelalte vi se vor da vouă". A nu ține cont de acest mare adevăr, este o mare rătăcire. Într-o zi îmi spunea cineva: "Valul acesta va ajunge și pe la noi cel mult în 30-40 de ani. Desigur că valul relelor va veni, dar depinde dacă el va găsi teren spre a se extinde sau se va izbi de un zid puternic care este credința în Isus Cristos și atunci se va sfărâma. Totul depinde de harul Domnului și de tăria noastră în credință. Ioan Paul al II-lea, de fericită pomenire, într-o scrisoare numită "Vă voi da vouă păstori", spunea clar: "Chemarea la preoție este un dar al lui Dumnezeu, dar el este și un dar pentru Biserica întreagă. De aceea Biserica e chemată să păzească acest dar, să-l prețuiască și să-l iubească: ea este responsabilă de apariția și dezvoltarea vocațiilor preoțești. Astăzi mai mult ca oricând este necesară răspândirea și înrădăcinarea convingerii că toți membrii Bisericii au harul și responsabilitatea de a se îngriji de vocații". În continuare, scrisoarea papei vorbește despre răspunderea pe care o au episcopii și "responsabilitatea cu totul specială pe care o are familia creștină în promovarea și încurajarea chemărilor la viața preoțească". "Lipsa preoților este cu siguranță tristețea oricărei Biserici. Pastorația vocațională a Bisericii trebuie să tindă la reconstruirea "mentalității creștine" care este generată și susținută de credință. Ea este mai necesară ca oricând". "O stea strălucește deasupra casei de unde vine un preot, spunea cardinalul Faulhaber. O stea strălucește deasupra capului aceluia care a ajutat la educarea unui preot". O familie cu adevărat creștină și care își trăiește din plin credința este ca o pepinieră unde seva dezvoltă o chemare sau mai multe la viața preoțească sau la viața consacrată. O familie creștină este ca un mic seminar unde se vor naște și crește acei copii care într-o zi își vor lua zborul spre adevăratele școli de formare a viitorilor preoți. O familie care trăiește cu un adevărat spirit de credință nu se va lăsa agitată de curentele lumii moderne. Cu o încredere deplină în providența divină, nu se va speria nici de sărăcie și nici de alte greutăți ce se vor abate asupra ei. O familie este primul seminar în care copiii pot dobândi încă de la început sensul evlaviei și al rugăciunii precum și iubirea față de Biserica lui Cristos pentru care doresc să se facă preoți. Fericitul Henric Suzone era copil mic și o însoțea pe mama sa la sfânta Liturghie. El a observat că deseori în timpul serviciului divin ochii mamei erau plini de lacrimi. Într-o zi a întrebat-o: "Mamă, de ce plângi la sfânta Liturghie?" Acea mamă a dat un răspuns demn de un mare teolog: "De ce să nu plâng când îl văd pe Isus Cristos răstignit pe cruce, cu trupul însângerat cum suferă și moare pentru noi". Ce impresie au făcut aceste cuvinte și gestul mamei, nu mai e nevoie să o spun...

Am relatat acest fapt ca să arăt rolul cel mare pe care îl are o mamă în cultivarea și dezvoltarea chemărilor asupra copiilor. Într-o familie mama este ca un spiritual în seminar; din credința pe care o trăiește ea va revărsa și în sufletul copiilor, iar aceștia vor păși și cu mai mult avânt spre altarul Bisericii. Chemarea la starea preoțească este un mare dar, însă acesta nu se poate cumpăra cu bani, nici nu se dobândește prin știință, ci prin rugăciune și pocăință și prin săvârșirea de fapte bune, printr-o credință trăită în viața de fiecare zi...".

În anul Sfintei Preoții (2009 - 2010), părintele Anton Bișoc a trimis mai multe "ecouri" despre marele har pe care l-a primit și dânsul în octombrie 1948: "În lumea pretinsă modernă din zilele noastre, care aleargă ahtiată după bani și plăceri, pentru care poruncile lui Dumnezeu sunt ceva învechit și cu totul depășit, preotul este ambasadorul lui Isus Cristos, al acelui rege care a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața. Eu sunt lumina lumii, cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții". La întrebarea: "Cine este preotul?", sfântul Ioan Maria Vianney, paroh de Ars, a răspuns: "Un om care ține locul lui Dumnezeu". "Mergeți, spune Domnul nostru preoților, precum m-a trimis pe mine Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi". La prefacere, preotul nu spune: "Acesta este trupul Domnului nostru". El zice: "Acesta este trupul meu". Aceasta este puterea preotului. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Preotul este între Dumnezeu și oameni, el coboară din cer binefacerile divine și duce la Dumnezeu cererile noastre. Fără preoție, nu ar fi cine să o predice evanghelia; Biserica nu ar avea Euharistie; păcătoșii nu ar avea mângâierea extraordinară de a auzi spunându-li-se în numele lui Cristos: «Curaj, fiule. Păcatele îți sunt iertate»; pe tineri n-ar avea cine să-i binecuvânteze în numele lui Dumnezeu, muribunzii ar fi lipsiți de ultimele sacramente care să-i întărească. Într-un cuvânt, omenirea ar fi cufundată în mizerie, fără a avea pe cineva care să lucreze spre a o conduce la Dumnezeu". Cardinalul Manning, care din anglican a devenit catolic, a scris o carte despre preoție din care cităm aceste frumoase cuvinte: "Preoții sunt ambasadorii lui Dumnezeu în ogorul lumii și în via Bisericii. Ei sunt plugari, semănători și secerători. Preoția are ca misiune de a desțeleni pământul părăginit al popoarelor și de a distruge rădăcinile necredinței care împiedică opera plugului". Același cardinal mai spune: "După cum nici un act nu poate să întreacă în măreție pe acela care constă în a consacra trupul lui Cristos, tot așa nici o demnitate nu este așa de înaltă ca preoția". Nu putem trece cu vederea cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea: "Preotul trebuie să fie unul care veghează. Trebuie să stea de pază în fața puterilor insistente ale răului. Trebuie să țină lumea trează pentru Dumnezeu. Trebuie să fie unul care să stea în picioare, drept în fața curentelor timpului, drept întru adevăr, drept în efortul pentru bine". Isus Cristos, unicul mijlocitor între Dumnezeu și oameni, a rânduit preoția pentru a continua în lume în mod vizibil lucrarea sa de mijlocire, de mântuire și de sfințire. Adesea, această lucrare e ascunsă în umbră, ba chiar necunoscută, dar niciodată așa de prețioasă și necesară ca în zilele noastre. De aceea Isus spune: "Secerișul este într-adevăr mare, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați-l, așadar, pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său" (Mt 9,37-38). Dar la rugăciunea plină de fervoare să nu uităm a adăuga o viață cu adevărat creștină și plină de fapte bune și de pocăință. Datoria de a spori numărul de chemări la preoție privește întreaga comunitate creștină. Binecuvântate sunt familiile care au harul de a oferi un preot Bisericii lui Isus Cristos. Binecuvântate sunt acele persoane care prin munca, jertfele și rugăciunile lor contribuie la formarea de preoți sfinți...".

Primul loc de apostolat al părintelui Anton Bișoc a fost Parohia Tămășeni, unde a activat ca preot vicar timp de patru luni (octombrie 1948 - februarie 1949), după care a fost trimis în filiala acesteia, comunitatea din Roman, unde a activat timp de trei ani: din februarie 1949 până la 20 decembrie 1951. Misiunea principală pe care a primit-o de la episcopul Anton Durcovici și de la parohii de Tămășeni, Grigore Enariu și Mihai Chelaru, a fost aceea de a pregăti comunitatea din orașul Roman ca să devină parohie de sine stătătoare. La 15 februarie 1948, episcopul ales de Iași, Mons. Anton Durcovici, a trimis o scrisoare părintelui paroh la Tămășeni prin care dispunea ca vicarul Anton Bișoc să locuiască câteva zile pe săptămână în casa parohială din Roman, "pentru o păstorire mai eficace și intensivă a catolicilor de acolo".

Numirea oficială ca paroh de Roman a părintelui Anton Bișoc a fost dată de episcopul de Iași, Mons. Anton Durcovici, în ziua de 17 octombrie 1948, când Parohiei Roman i-a fost arondată filiala Sagna, care a devenit și ea parohie în ziua de 8 ianuarie 1950. După moartea părintelui Enariu, în ziua de 4 iunie 1948, a fost numit ca paroh de Tămășeni părintele Mihai Chelaru. După arestarea episcopului Anton Durcovici, parohul de Roman a avut un schimb intens de corespondență cu administratorul apostolic Marcu Glaser (26 iunie 1949 - 25 mai 1950) și cu ordinarii substituti Gheorghe Peț (25 mai 1950 - 30 octombrie 1950), Wilhelm Clofanda (30 octombrie 1950 - 10 martie 1951) și Petru Pleșca (11 martie 1951 - 16 decembrie 1965). În paragrafele de mai sus am relatat unele amintiri pe care părintele Anton Bișoc ni le-a transmis despre episcopii Anton Durcovici și Marcu Glaser, precum și despre părintele Gheorghe Peț. În continuare prezint câteva amintiri despre părintele Wilhelm Clofanda: "În anul 1951 mă găseam la parohia Roman. În Sâmbăta Sfântă, seara, am celebrat ceremoniile obișnuite. În dimineața Sfintelor Paști, la orele 4 am plecat cu trenul accelerat spre nordul Moldovei, ca să duc bucuria și mângâierea învierii Domnului la o comunitate rămasă fără preot. Am ajuns la Botoșani, unde poporul adunat în biserică mă aștepta. Am fost întâmpinat de fețe întristate care cu lacrimi în ochi mi-au spus: "Călăii ni l-au ridicat pe părintele!" Bătrânul și venerabilul paroh Wilhelm Clofanda fusese arestat nu cu mult timp în urmă. Oare ce crimă săvârșise acest slujitor al Bisericii lui Cristos? În urma ultimelor alegeri pe care le falsificaseră, un regim comunist și ateu se instalase la putere în țara noastră. Acesta voia cu orice preț ca toate instituțiile din țară să colaboreze la instalarea noului socialism. Dar s-a lovit de rezistența Bisericii Catolice. Spre a o îngenunchea și a o rupe de capul suprem, papa de la Roma, oamenii regimului s-au gândit a forma o biserică catolică independentă de papa. Ba chiar și ochiseră un preot pe care să-l facă episcop: părintele Martin Pârțac, paroh de Barticești; dar acesta i-a respins cu violență. Îmi aduc aminte că acest preot spunea: "Decât să fii un an cioară, mai bine o zi șoim. De vom cădea, să cădem cu zgomot, dar de credință nu ne lepădăm". Așa cum am mai spus, regimul a trimis doi inspectori, două lepădături, care să-i lămurească pe preoți, dat totul a fost în zadar. Episcopii toți fuseseră arestați, la fel ca și succesorii lor. Părintele Gheorghe Peț care conducea Dieceza de Iași, a fost alungat de la Iași și acum stătea la parohia sa, Butea. Când, în noaptea de Cristos Rege, în toamna anului 1950, părintele Peț a fost arestat, un curier special a mers la Botoșani la părintele Wilhelm Clofanda să-i ducă vestea cea tristă și să preia conducerea Diecezei de Iași. Parcă-l văd pe sărmanul bătrân cu ce emoție a celebrat sfânta Liturghie de înmormântare a ultimului episcop de Iași, Marcu Glaser, în ajun de Rusalii din același an! Oare se gândea el atunci că nu va trece anul și că el va avea de dus o cruce grea în Biserica lui Cristos? El fusese pus pe lista de succesiune la conducerea diecezei de către episcopul martir Anton Durcovici, iar acum cu duh de credință, cu această povară pe umerii săi gârboviți, a început a urca cu anevoie Calvarul. Părintele Clofanda, știind că este păstorul diecezei, a început a merge pe la preoți, a se interesa de problemele lor și, mai ales, îi încuraja în acele zile de furtună ce se abătuseră asupra Bisericii Catolice. Dar tocmai acest lucru n-a fost pe placul celor fără Dumnezeu. Nu la multă vreme i s-a impus domiciliu obligatoriu la Botoșani. Nu mai avea voie să părăsească localitatea fără o aprobare specială. În acest caz preoții au început a veni la dânsul, căci aveau nevoie de îndrumările păstorului lor. În luna ianuarie 1951 am mers și eu la Botoșani. Cu acea ocazie părintele mi-a spus c-a fost la dânsul un trimis al stăpânirii, o lepădătură, care să-l lămurească. Dar el i-a zis: "Mă, ne-a pus Roma și Biserica ca să apărăm credința, iar tu vrei s-o distrugi!" Acesta a fost începutul unei aspre și tăioase dojane în urma căreia inima celui trimis s-a înmuiat și a început a plânge. El a replicat: "Dacă acum eu dau înapoi, înseamnă să-mi pun capul pe tăietor!" La care părintele Clofanda i-a răspuns: "Pune-l tu și eu îl pun alături de tine pentru credința lui Cristos! Uite mă, niște copile ca Agata, Agnesa, Cecilia cum și-au dat viața pentru credința lui Cristos, iar noi să ne lepădăm de ea?" Trimisul a plecat și cred c-a raportat ce a pățit la Botoșani. La vreo lună de zile am trimis pe o doamnă din Roman, care avea rude la Botoșani și am rugat-o să treacă și pe la părintele Clofanda. El i-a spus ei: "Sunt informat că mă vor ridica". Când am mers eu pe la începutul lui martie, părintele nu mai era. Fusese dus la închisoare. Puținele persoane care m-au întâlnit m-au rugat să nu le las măcar de Paște fără sfânta Liturghie, ceea ce am și făcut. În toamna anului 1955, târziu, părintele Clofanda a fost eliberat. A stat închis fără a fi fost judecat. L-am vizitat și l-am găsit internat în spital la Botoșani. L-am salutat cu aceste cuvinte: "Te martirum candidatus laudat exercitus" (Pe tine, Doamne, te laudă ceata strălucită a martirilor). A zâmbit și a făcut un semn cu mâna, un semn de refuz a oricărei laude. Mi-a povestit cum a fost la Sighetu Marmației în celulă cu episcopul Anton Durcovici care în ultima vreme nu se mai putea ține pe picioare. "Într-o dimineață toți din celulă am cerut ca acest bolnav să fie dus la infirmerie și îngrijit. L-au scos și l-au dus într-o celulă singur unde a murit de frig și de foame". Mi-a mai spus că în brațele lui a murit un preot de la Alba Iulia, numit Boga, ce fusese vicar general. Acestuia părintele i-a zis: "De-acum scapi de orice suferință și mergi într-o lume mai bună". Părintele Clofanda a mai activat câțiva ani la Botoșani, iar acum se odihnește în același cimitir cu mulți dintre foștii săi "copii" pe care i-a îndrumat mereu pe calea mântuirii. Numele acestui preot se înscrie în acel șir destul de lung al atâtor persoane care au suferit pentru credință și care au plătit un preț destul de mare apărând drepturile și libertatea Bisericii Catolice. Nu trebuie date uitării acele cuvinte ale credincioșilor din Botoșani: "Călăii ni l-au ridicat pe părintele". Cred că este expresia cea mai nimerită pentru a indica pe aceia care în numele libertății au dus atâtea persoane la suferință și la moarte...".

Așadar, părintele Anton Bișoc a fost primul paroh de Roman, o comunitate catolică veche, cu mai multe biserici, cea actuală, în care a slujit de multe ori fiind construită în stil oriental între anii 1927 și 1942. La această dată, în oraș erau circa 400 de familii, din care majoritatea erau angajații fabricii de zahăr printre care și directorul fabricii, olandezul Wanlen. În anii care au urmat, comunitatea s-a mărit datorită numărului mare de catolici din satele din împrejurimi care aveau serviciul la Roman și din care foarte mulți și-au întemeiat aici familiile. Până în anul 2019, părintele Anton venea sau era adus de multe ori la Roman, mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun, Paște și hram, pentru a ajuta la spovezi. Cu acele ocazii, el a putut vedea cum timpul, intemperiile vremii, infiltrările de apă și cutremurele de pământ au afectat grav rezistența bisericii, apărând fisuri la fundație, pereți și turnuri. Era necesară o consolidare generală, la care s-a lucrat timp de șase ani (1998-2004), când s-au făcut subzidiri la fundație și au fost cămășuite, împreună cu turnurile, cu plase de fier și beton. Au fost ridicați patru stâlpi pe exterior încrustați în pereți, câte doi pe fiecare parte; aceștia au fost legați de trei grinzi longitudinale și trei transversale. Au fost reparați pereții exteriori și finisați cu var lavabil de o singură culoare, alb-închis, care scoate în relief arhitectura exterioară.

Între 20 decembrie 1951 și august 1952, părintele Anton Bișoc a activat ca paroh de Oțeleni. A fost o perioadă scurtă, cu etape de persecuție a parohului Carol Söhn și a unor enoriași din comunitate. Datorită creșterii rapide a numărului catolicilor din Oțeleni, în anul 1948, sub conducerea preotului Söhn, au încep lucrările la biserica actuală care s-a construit cu mari greutăți. Împreună cu credincioșii din Oțeleni s-au făcut cărămizile necesare, care s-au ars în hornuri la marginea satului. Varul necesar s-a adus cu trenul până la gara Sagna și de acolo s-a cărat cu căruțele până la Oțeleni. De asemenea, fierul beton și celelalte materiale necesare s-au adus tot cu căruțele tocmai de la Roman, dar cu mari greutăți, după cum mărturisesc cei mai în vârstă din parohie; numai o dată li s-au confiscat șapte care de cereale la Roma, fără să li se dea nicio explicație, doar atât "descărcați și plecați acasă". Atunci materialele de construcție nu se dădeau dacă nu se ducea și o bună parte de cereale, care erau adunate de la credincioșii din sat. Dar cum toate lucrările mari se fac cu jertfe, la fel s-a făcut și actuala biserică din Oțeleni. Majoritatea cheltuielilor au fost suportate de credincioșii din Oțeleni care au renunțat și la strictul necesar, familiile lor având un singur gând: să-și vadă biserica terminată. Jertfele și dorința nu le-a fost zadarnică căci muncind zi de zi și an de an, și-au văzut visul împlinit. Biserica care se construia cât timp a slujit acolo părintele Anton Bișoc are 44 m lungime, 18 m lățime și 16 m înălțime.

De la Oțeleni, părintele Anton Bișoc a fost transferat pentru perioade scurte de timp la Pustiana (1952-1953), Luizi-Călugăra (august - octombrie 1953) și Prăjești (1953-1954). Despre o întâmplare trăită în acea perioadă, părintele Bișoc a scris în revista diecezană: "În 1954 eram vicar la parohia Prăjești și făceam sfânta Liturghie în diferite filiale. În ziua de Crăciun, în una din filiale, la începutul sfintei Liturghii am spus poporului: «Oferim sfânta Liturghie de astăzi pentru episcopul nostru, ca bunul Dumnezeu să-l ajute acolo unde este». Când am ajuns cu sfânta Liturghie la ofertoriu, deodată a început a se cânta un cântec care circula pe acea vreme, potrivit cu împrejurările: «Asupra noastră o, Marie / întindeți mantia cerească / și brațul tău de sus din ceruri, / mereu, mereu ne ocrotească». Au urmat alte strofe în care se pomenea de părintele papa, de episcop și de preoți. În acea atmosferă, într-o biserică unde toată lumea cânta, deodată parcă ceva m-a oprit. N-am mai putut continua. Cu greu mi-am revenit. În acea cântare din ziua de Crăciun, amestecată cu lacrimile unui popor ce-și plângea episcopul arestat, am văzut o jertfă plăcută lui Dumnezeu pentru cel ce suferea. Dar episcopul era deja în ceruri la acea dată, după cum aveam să aflu mai târziu...".

De la Prăjești, părintele Bișoc a fost transferat la Huși (1955-1956), după care a activat ca profesor și prefect la Seminarul din Iași (1956-1967). O fotografie din luna noiembrie 1956, publicată de părintele Petru Mareș într-o broșură ocazionată de împlinirea a 40 de ani de preoție, redă superiorii adunați cu ocazia începerii cursurilor. Sunt cei care au contribuit la formarea seriei Monseniorului Petru Gherghel: pr. Leopold Nestmann, pr. Carolus Pakocs, pr. Anton Trifaș, Mons. Petru Pleșca, pr. Petru Andrei, pr. Rafael Friedrich, pr. Carmil Tocănel, pr. Anton Bișoc, pr. Carmil Gherghel, pr. Gaspar Bachmeier, pr. Anton Despinescu. Mai târziu avea să se adauge și pr. Ioan Jicmon. Fiind formator pentru multe serii de seminariști, despre anii când a activat în Seminarul din Iași putem culege multe mărturii de preoții care au fost hirotoniți în anii 1963-1975.

Între 1967 și 1989, părintele Anton Bișoc a fost paroh la Cotnari. Printre activitățile mai importante pe care le-a desfășurat în această parohie au fost: mărirea bisericii din Cotnari și ridicarea turnului (în anul 1982), întreținerea bisericii din Sprânceana (care a fost ridicată în anii 1956-1964) etc.

În anul 1989, părintele Anton Bișoc s-a pensionat pentru limită de vârstă și s-a stabilit la Voievodeasa, care era filială a Parohiei Rădăuți, alături de comunitățile din Putna (Coborârea Duhului Sfânt), Falcău (Preasfânta Inimă a lui Isus), Tibeni, Brodina, Clit (Înălțarea Sfintei Cruci), Gura Putnei și Satu Mare. De aici a mers deseori la Cacica sau în alte biserici din Bucovina pentru a ajuta la spovezi, predici și alte servicii liturgice, precum și la Roman, unde era căutat de mulți credincioși de acolo sau din satele dimprejur.

La Voievodeasa a desfășurat o activitate pastorală unică și pasionantă: difuzarea revistei "Lumina creștinului" și a altor publicații creștine. Preoții din Dieceza de Iași rămâneau surprinși de numărul enorm de reviste pe care părintele Anton le distribuia către mii de catolici din țară și străinătate. De multe ori, chiar și cu ocazia spovezilor, părintele culegea adrese către care expedia după aceea diferite cărți și reviste. De multe ori, trimitea anumite materiale către toți preoții care activau în Dieceza de Iași și nu numai. Cei care l-au vizitat la Voievodeasa se mirau de munca titanică pe care părintele Anton Bișoc o desfășura acolo, menținând un oficiu poștal în funcțiune până în prezent. Discutând de multe ori și evocându-i activitatea de mesager al presei bune, părintele Cornel Cadar a ținut să se menționeze în paginile revistei diecezane numărul de abonamente pe care îl avea părintele Bișoc (unoeri peste 1.500), precum și unele aspecte din acest apostolat. De exemplu, în anul 2011 părintele Anton Bișoc solicita tipărirea unei broșuri: "Nu cu prea mult timp în urmă v-am rugat să retipăriți cartea «Lourdes». Treaba a mers și eu am cumpărat peste 750 de exemplare pe care le-am trimis în toată lumea. (...) Acum doresc tare mult să mai apară ceva în cinstea sfintei Fecioare. E vorba de cartea «Fatima» tradusă de mine cu ani în urmă și nu mai există nici un exemplar. Este o carte foarte bună și actuală; este vorba de evlavia la Inima Neprihănită a Mariei. Eu mă angajez, dacă o am, să distribui cât mai multe în lumea de astăzi care orbecăie în întuneric". Redacția răspunde: "Vom încerca s-o retipărim. Vă mulțumim pentru interes și pentru munca de răspândire a cărților și revistelor".

În paginile revistei "Lumina creștinului" au fost menționate deseori mulțumiri adresate părintelui Anton Bișoc pentru expedierea acestei reviste la diverse adrese din țară și străinătate: "Mulțumiri celor care promovează și susțin revista... Într-un mod cu totul deosebit se cuvine a fi scoși în evidență: pr. Anton Bișoc de la Voievodeasa pentru cele mai multe abonamente, 1.480, pe care le distribuie în țară și peste hotare...". / "Vă scriu din dorința de a aduce mulțumiri prin intermediul rubricii "Poșta redacției" părintelui Anton Bișoc (Voievodeasa), care de mai bine de trei ani trimite lună de lună revista "Lumina creștinului" la fiica mea din Timișoara. Cred din tot sufletul că modul părintelui de a face apostolat în acest fel a dat roade... Am spus lucrul acesta pentru că în viața fiicei mele s-au întâmplat lucruri frumoase și nu am cuvinte să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările". / "Îi mulțumesc preotului Anton Bișoc (Voievodeasa) pentru revistele pe care mi le-a trimis aici, în Israel. Prin această revistă intru direct în contact cu tot ceea ce se întâmplă în lumea creștină. Aici, în Israel, avem mereu nevoie de această revistă". / "Soțul meu și locuitorii din sat sunt ortodocși. Până acum trei ani eram o femeie mai mult disperată, deoarece nu puteam merge atât de des la biserică ca înainte. Dar acum trei ani era la Vaslui sfântul Mir. Erau mai mulți preoți. Eu m-am spovedit la pr. Anton Bișoc de la Voievodeasa. Acest preot a devenit de atunci îngerul meu păzitor. Eram supărată că nu puteam merge la biserică atunci când voiam, dar el mi-a dat diferite sfaturi și mi-a trimis mai multe cărți. Printre altele, mi-a spus să încerc să ajut unele persoane necăjite. Am simțit o mare bucurie... Mi-a schimbat total viața. Îi mulțumesc din suflet". / "Vreau să mulțumesc părintelui Anton Bișoc de la Voievodeasa pentru revistele «Lumina creștinului» trimise, pentru învățăturile și îndemnurile frumoase pe care mi le-a dat. Îmi place foarte mult această revistă pentru că mă ține la curent cu tot ceea ce se întâmplă în țară și în lume. Când o citesc mă simt în România, mă văd la noi la Iași și mă face fericită. Bunul Dumnezeu să-i dea multă sănătate și alinare în toate. Aștept și în continuare această minunată revistă". / "Prin intermediul acestei mici scrisori vreau să mulțumesc pr. Anton Bișoc din Voievodeasa, jud. Suceava, pentru cărțile și revistele pe care mi le-a trimis, pentru mine înseamnă bucurie și bogăție sufletească". / "Mulțumesc și pr. Anton Bișoc din Voievodeasa pentru revista "Lumina creștinului", pe care Sfinția sa mi-o trimite". / "Vă rog dacă puteți să-i transmiteți mulțumiri din partea mea părintelui Anton Bișoc. Aș face asta eu, dar nu știu cum să-l contactez. Dacă puteți personal sau dacă nu, prin intermediul revistei «Lumina creștinului». Va mulțumesc!".

Din articolele despre răspândirea presei bune putem desluși și câteva din motivațiile pentru care părintele Anton Bișoc desfășura un asemenea apostolat. În numărul din aprilie 1993, i s-a publicat articolul "O foaie dintr-un ziar", în care arătată importanța presei creștine: "În cartea sa Ambasadorul lui Cristos cardinalul Gibbons povestește un caz care ar trebui să ne dea mult de gândit, mai ales în zilele noastre. În Statele Unite ale Americii, în secolul trecut, într-un oraș, un om s-a dus să cumpere ceva de la un magazin. Negustorul i-a dat tot ce a cerut, împachetându-i marfa într-o foaie de ziar vechi. Metoda de a împacheta marfa în ziar vechi era și la noi înainte de ultimul război mondial. Omul a plătit, și-a luat pachetul și ajuns acasă îl desfăcu, dar ochii săi s-au oprit asupra ambalajului. Se uită lung, citi și parcă tot mai mult, articolul respectiv îl atrase. Găsise pe acea foaie o lectură minunată cu spirit creștin, dar nu înțelegea niște cuvinte: Biserica Catolică, credința catolică, cuvintele ce apăreau tot mai des. Se întrebă: "Oare ce este "catolic? În acel oraș nu exista cineva catolic care să-l lămurească, să-i poată da vreo explicație. Pe cine să întrebe? Îi veni o idee; la vreo 70 km. se afla un oraș mare; poate acolo va găsi pe cineva care să-l lămurească. Scrise o scrisoare în acest scop iar pe plic puse ca adresă: către preotul catolic. Dedesubt, numele orașului. Plicul ajunse în mâna episcopului catolic din acea localitate, care l-a trimis îndată la un preot. Omul căpătă lămuririle cerute. S-a convertit nu numai el, dar și unii prieteni și cunoscuți. Acesta a fost începutul comunității catolice din acea localitate. Ea a devenit apoi una înfloritoare. Totul a pornit de la o foaie dintr-un ziar catolic. A fost desigur la bază harul lui Dumnezeu, care s-a folosit de presa catolică pentru a deschide acestui om, și prin el și altora, calea spre adevăr. În lumea modernă în care trăim, presa are un mare rol. Ea trebuie să fie mijlocul prin care să se ducă mai departe mesajul lui Isus Cristos, ca toți să afle că numai el "este calea, adevărul și viața".

Am trecut nu de multă vreme prin gara Pașcani și m-a lovit faptul că în holul mic al gării, acolo unde se dau bilete, erau trei tarabe mari: două la ieșirea spre peron și una spre oraș; toate erau pline de tot felul de tipărituri: cărți, ziare, reviste ilustrate, pornografice... Lumea trecea, privea îndelung și apoi cumpăra, dând banii pe marfa ce avea apoi să le otrăvească sufletul: lecturilor rele. Am dat crezare la scrierile celor fără Dumnezeu, dar am văzut că fără credință nu mergi decât spre închisoare. Eu sunt sigur că descrierea căderii mele prin ziare va îmboldi pe alții să facă la fel ca și mine. Așa de tare a tulburat presa cea rea fericirea vieții mele. Când mă gândesc la nenorocirea mea, atunci văd cum literele devin uriașe, se târâie, se încolăcesc unele cu altele și din acest haos neobișnuit mă privește în față, ca o pocitanie ce rânjește, un diavol". Astăzi crimele, violurile și multe alte rele cresc la număr; oare nu e de vină și presa care le face atâta publicitate? Lumea s-a îndepărtat de Dumnezeu și de unde pleacă duhul evangheliei lui Isus Cristos, intră Satana cu toate relele sale. Marele om de stat englez Gladstone spunea: "Oamenii vorbesc mereu despre problemele arzătoare ale zilei. Dar există numai o singură problemă arzătoare: Evanghelia lui Isus Cristos. "Și această evanghelie trebuie făcută cunoscută prin toate mijloacele moderne, mai ales prin presă. Episcopul francez Ruch de Strasbourg scria odată într-o publicație: "Când voi fi bătrân și nu voi mai putea munci, îmi voi folosi puterile care mi-au rămas spre a străbate Franța în lung și în lat, ca pretutindeni să vestesc adevărul: presa e mai trebuincioasă decât școala, căci ea formează opinia publică și este școala oamenilor maturi". Conciliul II Vatican îndeamnă pe creștini să citească și să răspândească presa catolică, pentru a-și putea forma o idee creștină asupra tuturor evenimentelor.

Presa catolică, periodicele, cărțile bune, chiar dacă nu-s prea multe trebuie recomandate, răspândite cu orice ocazie; e bine a profita de orice moment spre a le face cunoscute la cât mai mulți. Cuvântul lui Dumnezeu se predică la Biserică, dar poate unii nu vin să-l asculte. Având în casă o revistă, sau o carte bună, într-o clipă de răgaz unul sau altul va avea poate curiozitatea de a o lua în mână, iar harul lui Dumnezeu nu va întârzia să-și facă efectul.

Orice tipăritură creștină este o sămânță de grâu aruncată în ogorul Bisericii. Cine știe când și în ce împrejurare ea va cădea în mâna unui suflet întristat, însetat de adevăr și va aduce părintele Arthofer, care a fost capelan la mai multe închisori din Germania, la o întrebare pusă unui pușcăriaș "Ce influență a avut asupra ta presa?", a primit acest răspuns: "Eu nu știu dacă Gutemberg când a inventat tiparul a ascultat de o inspirație divină sau o șoaptă a Satanei. Cel puțin eu m-am nenorocit din cauza roade pe care poate noi nu le vom cunoaște niciodată pe acest pământ. Poetul german Hermann Haessel spunea: «Procură-ți cărți bune în casa ta; ele vor răspândi forța proprie și vor continua să fie un izvor de binecuvântare pentru copiii și nepoții tăi»".

Unele din aceste idei sunt preluate în articolul "Gânduri de Ziua Presei": "Părintele Arthofer, un preot german care a lucrat ani de zile prin diferite închisori, a pus o întrebare la mai mulți deținuți și i-a rugat să răspundă în mod sincer la ea. Iată întrebarea: "Cum a influențat presa viața mea?" A primit diferite răspunsuri: 1) Eu nu știu dacă Gutemberg, atunci când a descoperit tiparul, a ascultat de o inspirație a lui Dumnezeu sau de o șoaptă a Satanei. Eu am naufragiat datorită cărților rele; 2) Eu am dat crezare cărților nelegiuite, însă am văzut că fără credință nu se merge mai departe decât cel mult la pușcărie; 3) Eu știu că descrierea exactă a căderii mele din ziar a stimulat și pe un altul la aceeași faptă. El are acum de suportat aceeași soartă ca și mine. Eu socot că asta nu e un lucru bun; crimele descrise într-un anumit mod în ziare sunt un stimulent pentru alții; 4) Presa cea rea a tulburat fericirea vieții mele...

Cred că și alte lucruri s-ar putea spune despre ce au de ispășit cei care au citit și răspândit literatură otrăvită. Proal spunea: "Cărțile sunt cei mai mari binefăcători, dar și cei mai mari răufăcători ai omenirii". Iată pentru ce mama lui Windthorst, om politic german din secolul trecut, când acesta a plecat de acasă, i-a dăruit călimara și tocul, spunându-i: "Aici ai călimara și tocul tatălui tău mort. Vai de tine dacă tu le vei folosi pentru ceea ce nu este adevărat, nobil și creștinesc". Dacă atâta lume se nenorocește citind presa cea rea, noi creștinii avem datoria de a face un bun apostolat citind și răspândind numai ceea ce este spre binele nostru și spre slava lui Dumnezeu. Trebuie să fim cuprinși de o sfântă râvnă pentru lumina adevărului ce se revarsă din învățătura lui Isus Cristos. Dacă predica din biserică este obligația preoților pregătiți pentru așa ceva, atunci fiecare creștin e dator a lucra la răspândirea împărăției lui Cristos și prin alte mijloace pe care le poate avea; unul dintre acestea este presa catolică: a da cuiva o carte bună, a-l îndemna s-o citească sau să-și procure o revistă catolică etc. Lady Fullerton (18121885) povestește: "Când eram de zece ani mi-a căzut în mână cartea lui Chateaubriand Geniul creștinismului. Cartea aceasta a însemnat o schimbare mare în viața mea. O lume nouă se deschidea în fața mea. Pentru prima dată aflam ceva despre credința catolică. Poezia care se manifesta în gânduri și frumusețea stilului m-a vrăjit". În anul 1848 ea s-a convertit și a devenit catolică.

Episcopul Ruch de Strasbourg scria odată într-o revistă: «Când eu voi fi bătrân și nu voi mai putea face ceva, îmi voi folosi ultimele puteri ce mi-au mai rămas ca să străbat întreaga Franță și să vestesc pretutindeni: presa este încă mai necesară decât școala, căci ea formează opinia publică și este școala celor maturi». Conciliul Vatican II insistă asupra presei catolice pentru ca publicul să aibă idei concrete asupra vieții Bisericii. Credincioșii sunt îndemnați la citirea și răspândirea presei catolice spre a putea să-și formeze o judecată creștină asupra tuturor evenimentelor. În fiecare familie ar trebui să se găsească anumite cărți, cum ar fi: Noul Testament, Imitațiunea lui Cristos, catehismul, o revistă catolică cel puțin și alte cărți pentru copii, din care momentan avem, nu ne putem plânge că ducem lipsă. Ce frumos și nobil ar fi ca la formarea unei familii noi, așa cum se obișnuiește ca tinerii soți să primească diferite cadouri formate din obiecte de gospodărie, să li se ofere un mic pachet care să conțină: Noul Testament, Imitațiunea lui Cristos, o revistă catolică și alte cărți bune...

«Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini». Fiecare creștin se poate înrola în această muncă de apostolat prin citirea și răspândirea presei bune. A da cuiva o carte bună, a-l îndemna s-o citească sau să-și procure o revistă catolică B iată munca de apostolat în care se poate înrola fiecare creștin".

În articolul "Mărturia unui preot despre presa catolică", părintele Anton Bișoc ne-a transmis și alte motivații pentru a citi și răspândi publicațiile creștine, evocând și marele apostol al presei din Dieceza de Iași, părintele Anton Gabor: "Biserica a primit de la Isus Cristos misiunea de a vesti evanghelia mântuirii la toate popoarele. "Mergeți așadar, faceți ucenici din toate națiunile. Învățați-i să păzească toate cele ce vi le-am poruncit eu. Iată eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (Mt 28,19-20). Potrivit acestei porunci, Biserica a trimis misionari în toată lumea, a format laici în același scop și s-a folosit de toate mijloacele moderne de comunicare spre a vesti cuvântul lui Dumnezeu. Apostolii lui Isus nu s-au mulțumit numai să-l anunțe prin viu grai, dar unii l-au scris, ca să ajungă cât mai departe și să poată fi păstrate aceste comori ale învățăturii aducătoare de mântuire. Așa au apărut Noul Testament, apoi scrierile Sfinților Părinți. Mijloacele moderne de comunicare sunt folosite astăzi spre a vesti învățătura lui Isus; printre acestea se numără și presa. La noi în țară, înainte de război se formase o presă catolică. Într-o anumită măsură satisfăcea cerințele acelor timpuri. Dar a venit puhoiul comunismului când totul a fost distrus. După ani de așteptare și speranțe a venit și libertatea presei. Biserica are publicațiile ei, care merită a fi citite și sprijinite, căci au menirea de a lupta împotriva răului și a vesti cuvântul adevărului. Poate nu toți înțeleg îndeajuns rolul presei catolice astăzi. tocmai spre a scoate puțin în lumină acest lucru, scriu aceste rânduri. Episcopul german Ketteler spunea: "Un catolic care nu sprijină după puterile sale presa catolică, n-are dreptul să se numească un fiu bun al Bisericii". Când Iosif Sarto, viitorul sfânt papă Pius al X-lea, a ajuns patriarh de Veneția, era hotărât, ca un adevărat păstor, să ducă la înflorire viața catolică și, în acest sens, a avut o atenție deosebită pentru presa catolică. Deseori obișnuia să spună: "Chiar de-ar trebui să-mi vând crucea pectorală, veșmintele bisericești, mobila mea, ca să asigur existența unei singure publicații catolice, aș face-o bucuros". Un om de stat francez, Combes zicea: "Dacă trei pătrimi, sau chiar patru cincimi dintre catolicii din Franța s-au îndepărtat de Biserică, aceasta e opera presei". Negreșit nu a celei bune, dar a aceleia care răspândește împărăția Satanei.

Iată pentru ce Biserica prin Conciliul Vatican II ne învață: "credincioșii să fie îndemnați asupra necesității de a citi și răspândi presa catolică pentru a putea să-și formeze asupra tuturor evenimentelor o idee creștină". Într-o publicație catolică ni se expun diferite evenimente din viața bisericii, care desigur ne interesează.

Am citit cu ani în urmă despre un mare apostol al presei catolice, un fochist de pe locomotiva unui tren. Se numea David Daze. Trăia în America. De-a lungul căii ferate pe care o străbătea adesea locuiau familii catolice, care nu aveau biserică decât la capătul de linie, la mare distanță. Vedeau rara un preot. David era abonat la diferite reviste și ziare catolice. Lua cu sine din cele citite, le făcea pachet, iar când trecea pe lângă o fermă fluiera locomotiva și arunca pachetul cu tipărituri. A ajuns să adune 600 de reviste pe care le colecta de la prieteni și cunoscuți. Când i s-a interzis să facă aceasta în timpul serviciului, le trimitea la pușcării, spitale... Nu era plătit pentru aceasta. Dar a fost răsplătit de Dumnezeu: pe patul de moarte a fost înconjurat de copiii săi, dintre care unul era preot iezuit, iar altul dominican. E important să ai în casă o publicație catolică. Poporul nostru credincios dă cu bucurie un ban pentru a zidi o biserică, pentru un clopot nou, pentru vreo operă de binefacere. Presa catolice, pot spune, este o operă de mare valoare pentru răspândirea învățăturii creștine. O revistă catolică, un ziar, sunt ca o sămânță de grâu aruncată într-un ogor; mai curând sau mai târziu va încolți și va aduce rod.

Voi încheia aceste gânduri cu o amintire din copilărie. Au trecut 60 de ani de atunci. Tatăl meu, un țăran cu trei clase primare, era abonat la diferite reviste catolice, ba chiar era un fel de mandatar; le primea, le distribuia și trimitea bani la redacție. Era cunoscut cu mons. Anton Gabor, marele apostol al presei catolice de la Iași. Tocmai era la studii în Italia și se pregătea la Preoție răposatul meu frate, părintele Bernard. Îmi aduc aminte cum tata și cu un frate mai mare i-a scris o scrisoare cam lungă, dându-i anumite îndrumări pentru viitor. Îi cerea cu insistență a se pregăti în mod deosebit la trei lucruri: predica, presa și catehismul. Îi cerea să se pregătească să predice bine și frumos, să se ocupe de catehizarea copiilor și a tinerilor și să răspândească presa catolică. Úin minte că i-a scris aceste cuvinte: "Ai auzit un preot spunând de pe altar: "Oameni buni, avem aici în Moldova două reviste catolice: "Viața" la Săboani și "Lumina creștinului" la Iași. Abonați-vă la ele, căci sunt scrise pentru folosul vostru!" Știu că scrisoarea se încheia și cu aceste cuvinte mai tari: "Dacă n-ai de gând a te ocupa de cele trei lucruri, poți să te duci și să nu mai vii la țară!" Iată pentru ce ni se cere să sprijinim cu toate puterile presa catolică: este o armă puternică pentru răspândirea adevărului în lumea de astăzi...".

În articolul "La ce folosesc cărțile bune?", părintele Anton Bișoc dorește să ne transmită câteva răspunsuri interesante: "Scriitorul belgian Maurice Maeterlinck (1862-1949), în cartea sa "Viața termitelor", descrie o întâmplare interesantă și tare curioasă. Odată, un colonist din Africa a plecat mai mult timp de acasă. Când s-a întors nu i s-a părut nimic deosebit, dar când a intrat în casă și a vrut să se așeze pe un scaun, acesta s-a prăbușit cu tot cu dânsul la pământ; masa de care a vrut să se prindă a căzut și ea foarte repede; ușorii interiori de la ușa casei, de care s-a rezemat, s-au prăbușit deodată și au ridicat nori de praf, iar acoperișul a căzut și el. Ce se întâmpla? În lipsa lui, termitele au pătruns în locuință și au ros totul, iar acum s-au văzut roadele a ceea ce au putut să facă aceste animale mici. Istoria aceasta este una care se repetă și astăzi în lumea în care trăim. Este ceva care roade sufletele oamenilor, le macină pe nesimțite tot ce au mai nobil și sfânt, iar oamenii se prăbușesc fără a-și da seama de unde vine pierzarea lor. Ce este acest cancer care roade sufletele multor oameni, mai ales al celor tineri? Este presa cea rea care le otrăvește sufletul și ajung să spună: "Eu nu mai cred! Cine știe dacă mai este ceva după moarte! Să bem și să ne distrăm, căci poate mâine vom muri!". E bine să ne reamintim aici lupta pe care a dus-o la noi regimul comunist împotriva credinței, folosindu-se de presă. Regimul tipărea cărți foarte multe și ieftine. Erai obligat să faci abonament la anumite ziare sau reviste. A fost chiar o vreme când, înainte de începerea serviciului, în instituții trebuia să se citească articolul de fond din "Scânteia", ziarul oficial al partidului. Chiar dacă oamenii nu credeau tot ce se scria, totuși de la o vreme rămâneau anumite idei în capul lor.

Noi avem harul cel mare de a fi creștini, de a-l cunoaște pe Isus Cristos, de a face parte din Biserica care este clădită pe temelia adevărului. Noi avem acea credință pe care atâția martiri au apărat-o cu prețul sângelui lor. Pentru a păstra această făclie aprinsă în sufletele noastre, credința, pe lângă alte mijloace, noi avem presa. Sunt cărțile și toate tipăriturile de orice fel care ne aduc în fața ochilor învățătura lui Isus Cristos. Episcopul german Ketteler spunea: "Un catolic care după puterile sale nu sprijină presa catolică, nu are dreptul să se numească un bun copil al acestei Biserici".

Ce avem de făcut? Avem din mila Domnului libertate de a tipări și de a putea să ne procurăm tot felul de cărți bune, să facem abonamente la diferite reviste catolice. Să nu neglijăm acest lucru. În fiecare casă ar trebui să fie Noul Testament, un catehism și alte cărți bune pe care Biserica ni le pune la îndemână. O carte bună, nu trebui să ne mulțumim numai să o citim, dar să o recitim adesea, căci ea este o hrană binecuvântată pentru sufletul nostru.

O persoană căreia un preot i-a dat câteva cărți bune îi scrie astfel: "Mă străduiesc să-mi însușesc continuu conținutul acestor cărți și, pe cât posibil, să împărtășesc și altora aceste minunate învățături. Vă mărturisesc cu sinceritate că, deja, simt o mare schimbare în felul meu de a trăi și de a mă comporta cu cei din jur. Și aceasta numai după ce am citit o parte din cărțile respective...". Cărțile bune au rolul de a ne întări în credință, de a ne hrăni sufletul, de a ne lumina și încuraja pe calea vieții. Ferice de creștinul care va da de gustul cărților bune: sufletul său va fi mereu plin de dorinți sfinte, de gânduri bune și va râvni mereu să facă numai binele. Lucrul acesta îi va asigura o mângâiere în ceasul morții...".

Ca o încununare a activității pastorale pe care a desfășurat-o în comunitatea din Voievodeasa, alături de părintele Eduard Ferenț, preotul Anton Bișoc a redactat un articol despre "sfințirea și dedicarea altarului" bisericii de acolo, eveniment care a avut loc în ziua de 3 iulie 2005: "După ce au fost terminate toate lucrările de renovare și refacere a bisericii din comunitatea Voievodeasa, din Parohia Rădăuți, la cererea parohului, pr. Iosif Doboș, a consiliului parohial și a credincioșilor, duminică, 3 iulie, PS Petru Gherghel, în prezența unui mare număr de credincioși și preoți, a sfințit și dedicat altarul principal și biserica în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul. În pastorația acestei comunități sunt implicați pr. Anton Bișoc și pr. dr. Eduard Ferenț. Conform unor statistici recente, aici trăiesc 22 de familii și 50 de credincioși. Orice biserică este un lăcaș sfânt plăcut lui Dumnezeu. Orice biserică este casa lui Dumnezeu și poarta cerului. Sfântul Ioan Gură de aur spunea: "Dumnezeu a orânduit bisericile ca niște porturi așezate la mare, pentru ca noi, copleșiți de grijile pământești, să avem un loc de scăpare și de liniște sufletească". Iar marele predicator Lacordaire zicea: "Lăcașurile sfinte sunt în lumea aceasta ceea ce sunt stelele pe firmament: un izvor de lumină, de căldură și de viață". Biserica are o istorie ce a rămas scrisă pentru toate generațiile într-un monument ce se află chiar în fața ei, aproape de intrare.

"Monumentum Altaris Ecclesiae veteris ligneae aedificatae anno 1822, abolitae anno 1865" ("Monumentul altarului vechii biserici din lemn clădită în 1822 și desființată la 1865"). Acesta este anul când a intrat în funcție biserica actuală: are deci 140 de ani. În anul 1775 Imperiul Habsburgic a smuls din trupul Moldovei, care era supusă turcilor, partea de nord, numită Bucovina. Fiind o regiune cu păduri întinse și cu minereuri au venit din toate părțile diferiți coloniști ca să lucreze. Ei s-au așezat pe o vale numită "Furstental". Aici și-au înălțat o biserică din lemn. A venit apoi și un preot și s-a format o parohie. Peste câteva zeci de ani au ridicat biserica actuală și o școală. Totul a mers bine până la al Doilea Război când populația de origine germană s-a repatriat. Au rămas numai câțiva. Printr-o eroare administrativă biserica a fost trecută în proprietatea statului care a dat-o în funcție cultului ortodox.

După evenimentele din anul 1989, pr. Iosif Doboș, printr-un proces, a reușit să recapete biserica și să fie redată cultului catolic. Lăcașul era într-o stare dezolantă. Era absolut nevoie de o reparație capitală. Dar cine s-o facă și cu ce mijloace? Pe când pr. Eduard Ferenț era paroh de Rădăuți, familia Zaremba Ionel cu soția sa Lenuța din Voievodeasa s-a oferit să susțină lucrările. Cheltuielile au fost mari, dar oamenii au făcut cu multă bunăvoință acest lucru pentru slava lui Dumnezeu.

Biserica a devenit de nerecunoscut. Chiar de la intrare, în curte, te întâmpină o alee cu dale colorate și cu diferite flori deoparte și de alta. La intrarea în biserică este decretul episcopal în care se spune: "Am sfințit și dedicat cu solemnitate altarul principal și biserica în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul. Prin acest act și prin această celebrare vrem să aducem slavă lui Dumnezeu Tatăl prin Fiul său, să arătăm tuturor credincioșilor noștri vii și răposați un semn de recunoștință și respect mai ales față de binefăcători". Aici se va celebra sfânta Liturghie; aici va rămâne Cristos prezent în sfânta taină a altarului; aici creștinii își vor găsi pacea și liniștea sufletească, atunci când îl vor căuta pe Dumnezeu. Ferice de cei care își vor găsi timpul pentru a vizita acest lăcaș".

Doresc să închei acest periplu prin locurile unde a activat părintele Anton Bișoc cu menționarea unor momente semnificative din ultimii ani ai vieții Sfinției sale. Am elogiat deja activitatea pe care a desfășurat-o în domeniul răspândirii presei bune, seva care l-a ținut mereu activ, abil și disponibil până în urmă cu puțin timp.

Jubileul de aur al hirotonirii sacerdotale l-a celebrat sâmbătă, 17 octombrie 1998, în biserica "Trupul Domnului" din Gherăești, unde a avut loc o concelebrare solemnă la care au participat Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, Mons. Aurel Percă, vicar general, un mare număr de preoți și credincioși. Părintele Anton Bișoc și-a exprimat dorința de a concelebra în această biserică pentru că în ziua de 17 octombrie 1948 a fost hirotonit preot la Gherăești de către episcopul Marcu Glaser. Sărbătoritul a adus mulțumiri bunului Dumnezeu pentru marea taină a Preoției pe care Cristos a lăsat-o Bisericii sale și a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor preoților, a persoanelor consacrate și a poporului nostru credincios.

După 10 ani, în biserica din Rădăuți, în cadrul unei Liturghii din ziua de duminică, 19 octombrie, părintele Anton Bișoc a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de când a fost hirotonit preot la Gherăești, la 17 octombrie 1948, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a episcopului Marcu Glaser. S-a evidențiat și atunci că părintele Anton colaborează cu Editura "Presa Bună" prin traduceri, dar și distribuind lunar câte 1.350 de reviste "Lumina creștinului" pe adresa multor persoane atât din țară, cât și din străinătate.

În ziua de 17 mai 2014, printre preoții prezenți la Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a fost și părintele Anton Bișoc. Pentru Sfinția sa evenimentul beatificării a avut o încărcătură emoțională maximă, întrucât episcopul i-a fost rector și profesor, așa cum am menționat pe larg în prima parte a acestui studiu.

În ziua de 17 octombrie 2018, când a împlinit 70 de ani de preoție, părintele era internat pentru recuperare la Centrul Medical din Barticești, unde a celebrat Liturghia în capela spitalului. A doua zi (18 brumărel) a fost invitat la Consiliul Pastoral Diecezan de la Traian. Preasfințitul Petru Gherghel a elogiat activitatea părintelui și i-a oferit un ornat. Jubilantul a vorbit din scaunul cu rotile, fiind recunoscător lui Dumnezeu pentru darul Preoției și pentru tot ce a primit în cei 70 de ani. A enumerat câteva principii care au făcută posibilă o așa îndelungată pastorație: ocupația continuă, rugăciunea, adorația euharistică, răspândirea publicațiilor creștine. În paginile revistei "Lumina creștinului" s-a scris: "Părintele, la vârsta pe care o are, merge în fiecare duminică la Rădăuți pentru a sta la dispoziția celor ce vor să se spovedească. Cu privire la publicațiile creștine, a mărturisit că pasiunea aceasta o are de la tatăl său care a fost prieten cu un seminarist, Petru Baciu (mort în Primul Război Mondial). Seminaristul l-a ajutat mult pe Mons. Anton Gabor în distribuirea publicațiilor creștine. Sărbătoritul, care expediază lunar în cele mai îndepărtate colțuri și la cei mai izolați creștini 1.500 de exemplare ale revistei "Lumina creștinului", pe lângă alte cărți, a vorbit despre importanța publicațiilor creștine, mai ales în zilele noastre. În final a recomandat tuturor să citească și să mediteze cartea Preoția veșnică de card. Henry Esward Manning. Cei prezenți l-au aplaudat îndelung și i-au urat mulți și fericiți ani!"

În primul paragraf am menționat întâlnirea dintre papa Francisc și părintele Anton Bișoc, eveniment ce a avut loc în ziua de 1 iunie 2019. În catedrala din Iași, peste 800 de persoane în vârstă și bolnavi îl așteptau. Suveranul pontif a dat jos cordonul separator, i-a îmbrățișat și a dat mâna cu ei. După ce a primit o lumânare aprinsă de la cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași, Anton Bișoc, de 98 de ani, și de la un tânăr ce urmează să devină preot, a depus-o la icoana fericitului Anton Durcovici, s-a rugat Bucură-te, Marie cu cei din biserică și i-a binecuvântat pe bolnavi. "Vreau să vă dau tuturor binecuvântarea mea cu mulțumirea că sunteți aici. Vă mulțumesc că ați venit, că sunteți cu bolnavii și vă mulțumesc vouă, care purtați înainte boala oferind-o Domnului... Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine", le-a spus papa bolnavilor.

De câteva luni, părintele Anton Bișoc și-a schimbat domiciliul, fiind cazat la Căminul pentru Vârstnici din Gherăești, aflat în administrația Asociației "Caritas" din Roman. Aici, părintele va fi vizitat și felicitat de episcopii Iosif Păuleț și Petru Gherghel, precum și de numeroși preoți, persoane consacrate și laici.

La mulți și sănătoși ani, părinte Anton!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1921 - 10 septembrie - 2021: ANTON BIȘOC - primul preot de pe teritoriul Moldovei care împlinește un secol de viață


 

lecturi: 4729.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat