Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Administrarea Mirului

Sâmbătă, 4 septembrie 2021, în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Poiana Micului, 16 adolescenți l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Sfântului Mir, administrat de Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași și de Excelența Sa Wiesław Lechowicz, episcop delegat al Conferinței Episcopale Polone pentru pastorația emigranților polonezi, însoțiți de părintele paroh, Alin-Cătălin Butnaru, preoți din Decanatul de Bucovina, preoți oaspeți din Polonia și de oficialități civile din România și din Polonia.

Emoțiile și bucuria se puteau citi pe chipurile tuturor credincioșilor în momentul în care episcopii Iosif Păuleț și Wiesław Lechowicz au făcut primul pas pe meleagurile noastre. Întâmpinați de părintele paroh, de preoții prezenți la eveniment și de întreaga comunitate, sub cortegiul de flori înălțat de mâinile candidaților, oaspeților de seamă li s-au oferit la intrarea în Casa Domnului tradiționala pâine și sare. După salutul de bun găsit și primirea cordială făcută de glasurile angelice ale corului de tineri, Excelența Sa Iosif Păuleț a împărțit tuturor binecuvântarea sa, invitându-ne să ne îndreptăm spre biserică, devenită în câteva momente neîncăpătoare, pentru a participa la jertfa Sfintei Liturghii.

În această zi specială, în care împărăția cerului și-a deschis larg porțile pentru a-i facilita Duhului Sfânt să coboare cu darurile sale asupra celor 16 candidați ai comunității noastre, întreaga comunitate s-a rugat ca focul Duhului Sfânt să înflăcăreze gândurile și intențiile bune în candidații la Sfântul Mir, devenind astfel creștini autentici ai iubirii și milostivirii lui Dumnezeu.

În cadrul predicii, Preasfințitul Iosif, explicându-le candidaților despre cât de important este acest sacrament, fiind un sacrament care vine să ne confirme și să întărească harul primit la Botez, întrând într-un dialog cu candidații la sacramentul Mirului, a rămas plăcut impresionat de răspunsurile corecte ale adolescenților ce s-au pregătit cu mult zel sub supravegherea și ajutorul părintelui paroh.

Imediat după predică, după ce candidații și-au mărturisit credința simbolizată prin flacăra vie a lumânărilor ce le-au ținut ridicate în văzut tuturor, cei admiși la acest sacrament au fost unși cu untdelemnul iubirii. Înzestrați fiind din acest moment cu cele șapte daruri ale Duhului Sfânt: Înțelepciunea, Înțelegerea, Sfatul, Tăria, Știința, Evlavia și Frica de Dumnezeu, nou-miruiții vor putea mărturisi cu tărie în fața lumii pe parcursul întregilor lor vieți credința creștinească.

La sfârșitul Sfintei Liturghii atât de înălțătoare, reprezentata nou-miruiților a îndreptat mulțumiri bunului Dumnezeu, episcopilor Iosif Păuleț și Wiesław Lechowicz, părintelui paroh și preoților oaspeți și, în special, nașilor și părinților lor, care prin dăruire deplină, îi încurajează să meargă pe drumul credinței lui Dumnezeu.

În încheiere, după ce și părintele paroh a adus mulțumirile cuvenite, Preasfințitul Iosif i-a felicitat pe toți exprimându-și bucuria pentru frumusețea evenimentului, cât și pentru faptul de a fi în mijlocul nostru. Și Preasfințitul Wiesław și-a manifestat bucuria de a participat la această Sfânta Liturghie, felicitând întreaga comunitate pentru menținerea credinței și tradițiilor lăsate de înaintași. De asemenea, a rămas profund impresionat de faptul că acești candidați cunosc foarte bine învățăturile creștine și duc mai departe tradițiile și obiceiurile din mica comunitate din Poiana Micului, dar totuși mare în inima lui Dumnezeu.

Cu siguranță, pentru nou-miruiți, acest eveniment atât de important din viață lor de creștini a semnificat un nou început, pentru o nouă viață trăită în Duhul Sfânt, o viață mărturisită nu numai prin cuvinte, ci mai ales prin fapte.

Fotografii de la eveniment se găsesc pe contul de facebook al parohiei: www.facebook.com/parohia.poianamicului.

Monika-Anelia Marculak


 

lecturi: 1316.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat