Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congresul Euharistic Internațional. Cardinalul Erdő: "De la papa încurajarea de a da viață la forme de fraternitate trăită"

de M. Chiara Biagioni

"Lucrăm. Au venit deja primii oaspeți. De la 2 la 5 septembrie 2021, se desfășoară simpozionul teologic. Este un climat de mare așteptare și pentru că acest eveniment a fost pregătit de mulți ani și a fost amânat din cauza pandemiei. Pentru aceasta, mulți așteaptă o sărbătoare frumoasă". Contactat telefonic de agenția SIR, cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapest și primat al Bisericii Catolice din Ungaria, ne descrie climatul care se respiră în oraș în ajunul Congresului Euharistic Internațional care se va ține la Budapesta de la 5 la 12 septembrie 2021. Evenimentul era programat pentru septembrie 2020, însă răspândirea pandemiei i-a constrâns pe organizatori s-o amâne cu un an. Cu diminuarea cazurilor bolii de Coronavirus în regiune și cu creșterea continuă a numărului de vaccinați, sâmbătă, 5 septembrie, congresul va începe în sfârșit și se va deschide solemn în Piața Eroilor, cu o celebrare care va fi prezidată de cardinalul Angelo Bagnasco, în prezența și a oaspeților ecumenici. De la 6 la 10 septembrie - ne spune cardinalul Erdő - locul primar al evenimentelor va fi HungExpo din Pest unde au fost pregătite expoziții și expuneri speciale. "În fiecare dimineață va fi un program bogat cu mărturii, relații, liturghii și după-amiază vor fi propuneri culturale". Sâmbătă, 11 septembrie, în sugestiva "Insula Margareta" pe fluviul Dunărea, se va desfășura "Festivalul familiilor". Apoi după-amiază, în Piața Kossuth, cardinalul Péter Erdő va celebra Sfânta Liturghie urmată de o procesiune cu făclii până în Piața Eroilor. "Va fi prezent ca oaspete ecumenic și patriarhul Bartolomeu care va face și un salut", anticipă cardinalul. "În anul 2000 - explică el - patriarhul a fost cel care l-a canonizat pe primul nostru rege creștin, Sfântul Ștefan, și pentru Biserica Ortodoxă. Sfântul Ștefan a murit în 1038 când Biserica din Orient și Biserica din Occident încă erau unite. De aceea reprezintă un semn ecumenic foarte frumos. Apoi, duminică, 12 septembrie, îl așteptăm pe Sfântul Părinte".

Ce "țară" vor găsi participanții și Papa Francisc?

Țara noastră se trezește după un an și jumătate de epidemie în timpul căruia au trebuit să se oprească multe activități. Acum viața se reia, reîncepe și învățământul în școli și în sfârșit copiii se pot întoarce în clase și își pot întâlni colegii. Așadar, încet ne întoarcem la normalitate, deși mai există preocupări din cauza așa-numitului val al patrulea. O parte destul de mare din populație a fost vaccinată și prin urmare se speră ca acest val să nu fie așa de puternic.

Așadar, în acest moment istoric deosebit și dificil pentru Europa și pentru lume, ce mesaj poate da un Congres Euharistic?

Nu suntem singuri. Dumnezeu a creat lumea și privește la lume cu iubire infinită. Dar tocmai pentru că lumea este așa de prețioasă, omul trebuie să respecte creația. Așa cum spune Sfântul Părinte în enciclica Laudato si', credința cheamă și la responsabilitate față de ambient. Celălalt mesaj care vrea să rezulte din acest congres este că omenirea are un scop, nu trăiește fără sens și fără conținut. Există un proiect al lui Dumnezeu pentru fiecare și pentru toți și acest proiect este binevoitor. Dumnezeu vrea ca să fim fericiți. Am fost creați pentru viața veșnică și pentru fericire. Pe acest drum în istorie, precum și în viața noastră personală, Isus este cu noi. Și acest lucru, pentru noi, catolicii, se manifestă vizibil în adorație și în celebrarea euharistică.

Lumea strigă. Conflicte vechi și noi pun la grea încercare populații întregi. De la Myanmar la Afganistan. Mulți reprezentanți ai Bisericilor din aceste țări rănite vor fi prezente în aceste zile la Budapesta. Ce responsabilitate are bogata Europă față de aceste zone de conflict și de suferință?

Europa este în mod diferit bogată. De la Balcani la Irlanda, există diferențe însemnate. Și totuși, Europa pare în măsură să ajute multe țări unde există conflicte și sărăcie. Și mica Biserică din Ungaria încearcă să ajute Nigeria, țară unde populația luptă împotriva sărăciei și a bolilor, unde minoritatea creștină este amenințată. Am susținut în acești ani o dieceză unde exista pericolul real al unei foamete care făcea foarte dificilă dacă nu imposibilă cultivarea terenurilor. Am trimis ajutoare și răspunsul credincioșilor noștri a fost amplu, imediat, generos. Așadar, cred că există o responsabilitate de dreptate internațională. Însă astăzi există o altă amenințare. Numai 7% din populația nigeriană a primit vaccinul. Este nevoie de o solidaritate internațională și pentru a distribuire egală a vaccinurilor. Și în acest domeniu, Biserica poate ajuta, realizând o nouă generozitate. Specialiștii din economie ne spun că dacă lăsăm în urmă și timp îndelungat țările în curs de dezvoltare în pericolul acestei epidemii, și pentru lumea așa-zis bogată, vor putea fi consecințe de pierderi economice. Așadar, solidaritatea este necesară sub orice aspect.

Papa Francisc va ajunge la 12 septembrie pentru celebrarea Liturghiei de încheiere. Ce "cuvânt" așteaptă lumea de la Sfântul Părinte?

Cu siguranță va vorbi despre Cristos euharistic, despre acest mare mister care este în centrul credinței noastre și al vieții noastre. Va vorbi și despre responsabilitatea de a lucra pentru o renaștere a Bisericii și despre disponibilitatea de a da viață formelor de fraternitate trăită, și în lumina provocărilor despre care am vorbit mai înainte. Sunt convins că Sfântul Părinte poate să aducă în acest sens o mare încurajare.

Dar într-o lume secularizată, care cu greu crede în Dumnezeu, cum se poate ajunge la inimile oamenilor?

Tuturor le este sete și foame de întâlnirea cu Isus. Acest lucru era clar și atunci când, în timpul lockdown-ului, liturgiile nu puteau fi celebrate public. În Isus se poate realiza pe deplin renașterea noastră. Isus este mereu tânăr. El ne face tineri și ca o comunitate, și ca Biserică. Nu trebuie să ne fie frică dacă în anumite perioade ale istoriei, pare că suntem slabi din punct de vedere fizic. În țările ex-comuniste, noi am trăit experiența de slăbiciune extremă, dar prin harul lui Dumnezeu, a venit posibilitatea de renaștere. Așadar, există mereu o posibilitate. Însă posibilitatea cere responsabilitate. Așadar, să cerem forța de a răspunde la provocări.

(După agenția SIR, 3 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 770.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat