Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu pr. Mihai Budău despre consacrarea altarului și redeschiderea Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Dieceza de Iași va trăi în ziua de 15 septembrie un eveniment deosebit de important: finalizarea lucrărilor de restaurare, consolidare și integrare turistică a Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, prin Sfânta Liturghie pontificală de la ora 10.30, prezidată de PS Iosif Păuleț. Despre ce au însemnat lucrările făcute la catedrală în ultimii ani pr. Mihai Budău, coordonatorul lucrărilor, ne-a oferit câteva informații.

De ce a fost nevoie de restaurarea și consolidarea Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași?

Biserica, fiind construită de aproximativ 250 de ani, a devenit vulnerabilă din cauza intemperiilor timpului, referindu-mă în mod deosebit la cutremure, astfel încât structura de rezistență a clădirii a suferit foarte mult. Cel puțin în ultimul timp, fisurile și crăpăturile care începuseră să apară la ziduri au făcut ca biserica să nu mai poată fi utilizată, deoarece era un real pericol pentru toți cei care intrau. De asemenea, picturile din biserică erau într-o stare avansată de degradare, ceea ce făcea ca imaginile să fie greu perceptibile.

Care este rolul unei catedrale într-o dieceză?

În orice Biserică locală, acolo unde există un sediu episcopal, există și o biserică numită catedrală, adică locul unde episcopul care conduce o dieceză își are reședința. Catedrala este semnul unității între episcop și bisericile parohiale, este locul unde există catedra sau tronul episcopului, de unde acesta transmite învățătura sa în mod oficial către cei aflați sub păstorirea lui. Catedrala este locul unde, în mod tradițional, noul episcop preia însemnele episcopale și este înscăunat pentru a conduce dieceza care i-a fost încredințată. Catedrala este locul unde sunt hirotoniți colaboratorii episcopului: diaconii și preoții unei dieceze. În Dieceza de Iași, ținând cont de faptul că biserica aceasta catedrală este mică pentru necesitățile pastorale diecezane (în mod deosebit pentru sfințirile de preoți sau alte mari celebrări), a fost necesară construirea unei noi biserici în imediata apropiere a catedralei, biserică ce a fost numită catedrala nouă. Ținând cont de faptul că într-o dieceză nu pot fi mai multe catedrale, conform normelor canonice, această nouă biserică ar putea fi numită concatedrală, așa cum avem exemple și în alte dieceze.

Care au fost pașii care s-au făcut în vederea implementării acestui proiect?

Încă din perioada comunistă s-au făcut demersuri în vederea consolidării catedralei, însă, așa cum știm, regimul politic de la acea vreme era complet ostil unor astfel de lucrări. După cutremurul din 1977, în urma avariilor apărute, au fost făcute doar câteva lucrări de reparație, dar nu suficiente. După redobândirea libertății în urma evenimentelor din decembrie 1989, s-au ivit și speranțele unor posibilități reale de a consolida catedrala. Aș dori să menționez faptul că aceasta este un monument istoric clasa A, ceea ce presupune costuri ridicate, deoarece orice consolidare și restaurare trebuia să țină cont de rigorile legislative în acest domeniu. Preasfințitul Petru Gherghel, ajutat fiind de episcopul auxiliar Aurel Percă, s-a străduit să obțină fondurile necesare unei astfel de lucrări. Întrucât nu s-au identificat sumele necesare pentru o perioadă mai îndelungată, începând cu intrarea României în Uniunea Europeană au fost deschise noi posibilități prin accesarea fondurilor europene. Astfel, în anul 2017 a fost depus proiectul Restaurare, Consolidare și Integrare Turistică Catedrala Veche Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" - Iași, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR-NE), care a fost aprobat în ziua de 14 decembrie 2017, iar lucrările efective de consolidare și restaurare au început la 14 iunie 2018. În pregătirea acestor lucrări, încă din vara anului 2016 au început lucrările de cercetare arheologică, coordonate de arheol. Stela Cheptea, în interiorul catedralei.

Intrând în circuitul turistic al orașului, ce va putea să vadă vizitatorul catedralei?

Frumusețea și bogăția spirituală a catedralei este un dar pe care trebuie să-l împărtășim și celor din comunitatea în care ne aflăm, credincioși sau nu, dar mai ales celor care iubesc arta, arhitectura și istoria. Iar catedrala nu duce lipsă de astfel de elemente. Printre acestea, putem aminti:

- liniile minunate ale artei arhitecturale baroce, completate cu pictura splendidă a catedralei, care a fost executată în anul 1869 de către călugărul franciscan Giuseppe Carta din Palermo;

- altarul principal vechi și cele două altare secundare, care au fost executate la Padova, cu marmură de Carrara în anul 1874;

- candelabrul din bronz Geriani din cupola centrală, precum și candelabrele mici din navatele laterale, aduse de la Paris în anul 1904;

- orga clasică adusă în anul 1904 de la Jägerndorf - Austria;

- amvonul clasic cu basoreliefuri aurite, realizat în anul 1868;

- icoanele de la Calea Crucii, aduse de la Viena în anul 1873;

- cele două clopote aduse de la Viena și instalate în anul 1777;

- în exterior, pe peretele sudic se află un ceas solar, realizat în anul 1813.

Pe lângă toate aceste bogății arhitecturale, care au fost restaurate și puse în valoare, cu ocazia lucrărilor au fost aduse mai multe îmbunătățiri.

Ca urmare a excavării pământului pentru structura de rezistență, precum și a lucrărilor de cercetare arheologică, a rezultat la subsol un spațiu similar cu zona principală a bisericii. Destinația acestui spațiu va fi următoarea:

- prima parte a subsolului va avea rol de muzeu, unde vor fi expuse obiecte de ceramică, textile, monede etc., rezultate în urma cercetărilor arheologice (secolele XVI-XIX);

- a doua parte a subsolului, cruciera, este destinată zonei de necropolă, deoarece aici se găsesc osemintele ierarhilor și preoților care au fost înhumați în catedrală.

Zona altarului este dedicată Fericitului Anton Durcovici, iar o icoană pictată de către pictorul Salvatore Seme, din Napoli - Italia, reprezintă trecerea la Domnul a episcopului nostru martir.

La nivelul parterului, în vederea completării și adaptării la rigorile liturgice și arhitecturale ale catedralei, au fost realizate un nou altar de jertfă și un amvon nou (pupitru pentru lecturile sacre). Pentru realizarea acestor două elemente, s-a ținut cont de arhitectura vechiului altar, precum și de elementele decorative din picturile catedralei. Arhitectul celor două elemente noi este Ioan Sasu.

O noutate absolută o reprezintă realizarea vitraliilor care vor completa cele 12 ferestre ale catedralei. Fiind vorba de o biserică catedrală, imaginile îi vor reprezenta pe cei 12 apostoli, iar la fereastra rotundă din turnul catedralei este reprezentat Sfântul Paul, Apostolul Neamurilor. La realizarea lor, s-a folosit imaginea apostolilor realizată de către El Greco. Proiectul a fost făcut de către prof. Tereza Sinigalia, iar realizarea vitraliilor de către Victor Săraru la firma Galeria Ancora din București.

La 15 septembrie vom trăi un moment istoric. Care este programul și cine este invitat să participe la acest eveniment?

Da, într-adevăr, va fi un moment istoric, deoarece nu în fiecare zi se consacră un altar de catedrală, dar va reprezenta în același timp momentul când episcopul diecezei va reintra în biserica ce-i este sediu, biserica catedrală ce simbolizează și legătura de credință și de slujire cu toți predecesorii săi. Suntem cu toții invitați să participăm la acest eveniment, în mod special fizic, existând și posibilitatea de a ne uni în rugăciune prin mijloacele de comunicare: ERCIS Media și ERCIS FM. Ziua de 15 septembrie 2021, cu siguranță, va intra în istoria Bisericii locale și va fi marcată prin Sfânta Liturghie de consacrare a altarului și sfințire a lucrărilor de consolidare și restaurare. Iar ca o încununare a acestei munci, în seara zilei de 14 septembrie, corul "Juvenes Ecclesiae", al tinerilor catedralei, va prezenta "Misa Încoronării".

Pr. Adrian Blajuță

("Lumina creștinului", nr. 9/2021, p. 6-7)


 

lecturi: 2478.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat