Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Funeraliile părintelui Gilbert-Sebastian Iavorschi

Trupul părintelui Gilbert-Sebastian Iavorschi așteaptă învierea în cimitirul din Suceava, unde a fost depus joi, 2 septembrie 2021, după Liturghia de înmormântare prezidată de PS Iosif Păuleț în Biserica "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava. Părintele Iavorschi a trecut la Domnul luni, 30 august 2021, la vârsta de 49 de ani, într-un spital din Vâlcea.

După o rugăciune la Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Brezoi (Vâlcea), marți, 31 august, unde a slujit ca paroh până la sfârșitul vieții sale, trupul neînsuflețit al părintelui Gilbert-Sebastian Iavorschi a fost transportat și depus în Biserica "Sfânta Elisabeta a Ungariei" din Ițcani (Suceava) miercuri, 1 septembrie 2021, la puțin după miezul nopții. Tot la Ițcani, în seara aceleași zile, la ora 19.00, părintele paroh și decan de Suceava, Ciprian Antălucă, a celebrat o Sfântă Liturghie cu requiem pentru odihna veșnică a părintelui Gilbert. La această slujbă au participat numeroși credincioși care au înălțat rugăciuni pentru odihna sa veșnică.

Joi, 2 septembrie, sicriul a fost transferat în Biserica "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava, în jurul orei 9 dimineața. La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie de înmormântare care a fost prezidată de Excelența Sa Mons. Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit fiind de 28 de preoți, printre care colegi de-ai părintelui Gilbert.

Cuvântul de învățătura a fost rostit de părintele Nicolaie Farcaș, parohul Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București. Sfinția Sa s-a adresat familiei îndurerate și tuturor celor de față cu salutul "Cristos a înviat!"

Moartea nu este o intrare în neant, ci o trecere în veșnicia lui Dumnezeu. Părintele Gilbert nu a murit, ci a intrat în viața cu Dumnezeu, unde acum ia parte la Liturghia cerească. Acest gând trebuie să ne mângâie pe toți, spunea părintele Nicolaie. Suntem într-un moment de întărire în credință. Cuvântul lui Dumnezeu ne invită să nu disperăm, chiar dacă suntem profund întristați, ci să ne lăsăm pătrunși de credință și speranță.

Prima lectură, luată din Cartea Înțelepciunii, ne invită să conștientizăm că cel drept, chiar dacă moare prematur, va găsi odihnă. Valoarea vieții unui om nu se măsoară după numărul anilor, ci în baza virtuților. Moartea prematură apare, în viziunea autorului sacru, ca ceva providențial, întrucât cel drept este ferit de pericolele care ne pot pândi într-o lume coruptă și rea. Cei care au trăit în mod sfânt și-au împlinit misiunea lor.

Părintele predicator a corelat conținutul primei lecturi sapiențiale cu viața părintelui Gilbert, scoțând în evidență două virtuți care s-au remarcat în viața părintelui: evlavia și răbdarea în suferință. Părintele Gilbert era un om jovial, un om al rugăciunii. Deși era bolnav, a căutat să nu fie o povară pentru nimeni, nici pentru familia sa, nici pentru Biserică. Nu s-a plâns niciodată, deoarece rugăciunea l-a ajutat să înfrunte toate obstacolele vieții.

Marea provocare de astăzi este aceea de a trăi zorile zilei de Paști. Este riscant să rămânem în Vinerea Mare, uitând de ceea ce urmează, Paștele. Părintele predicator a prezentat imaginea Mariei Magdalena din pericopa evanghelică. Ea a avut curajul să înfrunte realitatea morții. Maria se găsea lângă mormântul lui Isus și plângea. Asemenea ei, dacă ne aflăm în prezența lui Isus trebuie să știm că vom învia împreună cu el.

Este necesar să înțelegem că Dumnezeu ne salvează în suferință, nu de suferință; în cruce, nu de cruce; în lacrimi, nu de lacrimi. Participând la această Sfântă Liturghie, ne întărim credința în viața veșnică.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Iosif Păuleț și-a exprimat gândul de condoleanțe, mulțumind lui Dumnezeu pentru slujirea părintelui Gilbert. De asemenea Excelența Sa a mulțumit familiei pentru că l-a oferit slujirii Bisericii.

Totodată Preasfințitul Iosif a exprimat gândurile de condoleanțe venite din partea Înaltpreasfințitului Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. În cuvântul de omagiu, Înaltpreasfințitul, în numele propriu și al celorlalți doi episcopi, precum și al întregului cler din Arhidieceza de București, și-a manifestat gândul de prețuire față de slujirea părintelui Gilbert în această arhidieceză, mai ales pentru marele său simț uman și preoțesc.

Un gând de condoleanțe a venit și din partea Mons. Ionuț-Paul Strejac. Preasfințitul Iosif a transmis în numele său gândul de mulțumire și recunoștință pentru exemplul și ajutorul părintelui Gilbert. Părintele Ionuț a ținut să amintească importanța ajutorului și a exemplului vocațional pe care părintele Gilbert i le-a insuflat pe când era la Suceava.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Gilbert a fost dus la cimitir și depus în cavoul parohiei romano-catolice, unde se odihnește alături de ceilalți preoți.

Părintele Gilbert va rămâne în amintirea și în inima celor care l-au cunoscut ca un om jovial, un preot optimist, generos și plin de zel pentru slujirea sa preoțească. Dar poate ce l-a caracterizat cel mai mult a fost rugăciunea!

Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut pe acest pământ!

Să se odihnească în pace!

Pr. Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 septembrie: Suceava: Funeraliile părintelui Gilbert-Sebastian Iavorschi

* * *

A trecut la Domnul pr. Gilbert-Sebastian Iavorschi


 

lecturi: 2636.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat