Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Liturghie de mulțumire celebrată de părintele paroh, Daniel Ghitiu

Duminică, 22 august 2021, pr. Daniel Ghitiu a celebrat ultima Liturghie în comunitatea din Gherăești, în calitate de preot paroh al Parohiei "Trupul și Sângele Domnului", încununând 16 ani de activitate pastorală în acest sat. La eveniment a participat și PS Petru Gherghel, episcop emerit, alături de preoții originari din comunitate și alți invitați cu care părintele a colaborat de-a lungul pastorației sale în această localitate.

Credincioșii s-au adunat într-un număr foarte mare pentru a-și lua rămas bun de la cel care i-a sprijinit spiritual, moral și chiar material. Pentru mulți dintre noi ne-a fost un călăuzitor încă din primele clipe de viață, de la Botez, până în ultimele clipe de viață ajutându-ne să ne împăcăm cu Dumnezeu. Ne-a susținut cu un cuvânt bun, cu răbdare și cu o privire blândă.

În cadrul Sfintei Liturghii de seară părintele Daniel și-a arătat recunoștința față de bunul Dumnezeu pentru anii de slujire în Parohia Gherăești. În frunte cu crucea procesională preoții concelebranți, împreună cu ministranții și seminariștii parohiei, s-au îndreptat spre altar lăsând un val de emoție în incinta bisericii. Corul, acompaniat de copiii instrumentiști din fanfara parohiei, a însuflețit prin cântări Sfânta Liturghie. Pentru început, Preasfințitul Petru a salutat consătenii săi, totodată dorind să evidențieze importanța acestei celebrări.

Liturghia a continuat prin lecturile proclamate de doi tineri ai parohiei, membri ai grupării Acțiunea Catolică, îmbrăcați în straie de sărbătoare, în port tradițional, tineri pe care părintele Daniel a avut ocazia de a-i urmări crescând, punându-și amprenta în dezvoltarea lor. Apoi, am ascultat evanghelia prin vocea părintelui Aurel Iștoc, iar părintele Petru Tamaș prin cuvintele rostite în cadrul omiliei a evidențiat momentele importante desfășurate în comunitate de când părintele Daniel a fost păstorul comunității din Gherăești. Sfinția Sa ne-a adus aminte de învățăturile pe care părintele paroh ni le-a expus atât în momentele de rugăciune, în timpul Sfintelor Liturghii și în alte ocazii. În același timp, părintele predicator a ținut să ne scoată în evidență dorința cea mai mare a părintelui Daniel, și anume, aceea de a nu uita de Isus Cristos și de Biserică odată cu plecarea sa, că e bine să vorbim de Dumnezeu, dar mult mai bine e să vorbim cu el.

După predica încărcată de sensibilitate a părintelui Tamaș, părintele paroh și-a unit enoriașii în rugăciune, fiind invocată puterea Tatălui ceresc în rugăciunea credincioșilor, rostită de un seminarist al comunității în numele tuturor credincioșilor. De la mic la mare, enoriașii au prezentat în fața altarului pâinea și vinul, hrana noastră pământească și sufletească, flori și alte daruri.

Finalul Liturghiei a fost marcat de un moment special, încărcat de emoție în care am fost martori al diferitelor cuvântări și mărturisiri susținute de credincioși, ce cu drag au conlucrat în proiectele comunității sub îndrumarea sau prin cooperarea cu părintele Daniel. În frunte cu părintele vicar, Petru-Clementin Stoica, reprezentanți ai tinerilor și copiilor din grupurile Acțiunea Catolică și Armata Albă, o micuță elevă, delegată de doamna director a Școlii Gimnaziale din comună, cât și domnul primar, Pavel Bereșoaie, au ținut discursuri de mulțumire, apreciere, prețuire pentru tot efortul depus, implicarea, devotamentul, generozitatea prin care părintele paroh s-a evidențiat în acești ani de slujire. A fost prezentat și un mic program artistic din care nu au lipsit poezii special scrise pentru acest moment, cântece și bineînțeles nelipsitul "Mulți ani trăiască!" și ropotele de aplauze animate de corul bisericii și credincioșii prezenți. Buchete de flori, felicitări realizate de copiii comunității au fost daruri neprețuite pentru părintele Daniel. Preasfințitul Petru a completat realizările evidențiate de antevorbitori accentuând munca și dăruirea în cei 16 ani de activitate pastorală în Parohia Gherăești.

Părintele paroh, copleșit de emoții, a mulțumit credincioșilor parohiei pentru sprijinul și colaborarea avută în această perioadă.

16, un număr memorabil: 16 ani de pastorație în comunitatea din Gherăești, 16 tineri din parohie au îmbrăcat haina preoției în acest mandat de paroh, 16 decenii de când s-a pus piatra de temelie a bisericii din Gherăești.

Bunul Dumnezeu să îi călăuzească pașii în noua misiune încredințată! Credincioșii din Gherăești îl vor însoți cu rugăciuni și gânduri bune.

Carla Iștoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Gherăești: Liturghie de mulțumire celebrată de părintele paroh, Daniel Ghitiu


 

lecturi: 4138.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat