Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului străbat străzile din Polonia

Pe drum cu Cristos și Maria

de Rosario Capomasi

"Am început marele pelerinaj de douăsprezece zile cu simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului atingând cele douăzeci și trei de dieceze din Polonia. Vrem ca prezența simbolurilor aici, în mijlocul nostru, să fie un moment foarte important pentru ca, unindu-ne cu Crucea și cu icoana Sfintei Fecioare Maria, să putem continua spre Lisabona, în vederea întâlnirii din 2023". Cuvinte pline de entuziasm cele ale părintelui Mariusz Wilk, director al Oficiului Național pentru Organizarea Zilei Mondiale a Tineretului, care exprimă și recunoștința tinerilor polonezi în expunerea simbolurilor ZMT pe străzile din țara natală a Sfântului Ioan Paul al II-lea, creatorul evenimentului care reunește tinerii din toată lumea. Crucea a fost donată de pontiful polonez tinerilor în aprilie 1984, după care a urmat întâlnirea ținută la Roma în 1985 pentru Anul Internațional al Tineretului, pentru a ajunge în anul următor la prima ediție a evenimentului. În schimb, în 2003 Wojtyła le-a încredințat o copie a icoanei Salus populi romani.

Este un nou parcurs, care se desfășoară după începutul de la Luanda, în Angola, unde imaginile sacre au rămas de la 9 iulie la 17 august 2021, un semn tangibil de considerație față de țara africană atât de îndrăgită de papa polonez. Polonia a găzduit deja două ediții internaționale ale acestei întâlniri a tinerilor: în urmă cu cinci ani, la Cracovia, și la Czêstochowa în 1991. Drumul a început de la Zakopane sâmbătă, 21 august, după cum afirmă Comitetul local organizator al ZMT de la Lisabona, și, în arcul de zece zile, va străbate diferite locuri, precum Czêstochowa (26 august), capitala Varșovia (29 august), Danzica (31 august) încheindu-se în zona Westerplatte la 1 septembrie. Crucea și icoana Sfintei Fecioare Maria, a explicat directorul Departamentului național al pastorației tinerilor din Conferința Episcopală Portugheză și coordonator al pelerinajului prin Spania, între 5 septembrie și 29 octombrie, în timp ce între noiembrie 2021 și iulie 2023 va atinge cele douăzeci și unu de dieceze catolice portugheze care le vor găzdui câte o lună fiecare. Tot în Spania, imaginile sacre vor fi prezente cu ocazia întâlnirii europene a tinerilor la Santiago de Compostela, de la 4 la 7 august 2022, în cadrul Anului Sfânt al Sfântului Iacob.

O călătorie care continuă și care în decursul anilor a adunat numere semnificative: Crucea a călătorit în cinci continente și a ajuns în aproape nouăzeci de țări, a fost transportată cu avionul, pe jos, cu barca, pe sănii, excavatoare sau tractoare, a străbătut jungla, a vizitat biserici, centre de detenție pentru minori, închisori, școli, universități, spitale, monumente și centre comerciale. "Este un drum care îi provoacă pe tineri, îi îndeamnă la misiune și la vestire pentru alți tineri pentru ca ei să transforme propriile comunități, cu energie, creativitate și credință", a subliniat Joaquim Mendes, coordonator general al ZMT Lisabona 2023 pentru zona pastorală și președinte al Comisiei episcopale pentru laici și familie. "Marea mea speranță - conclude preotul - este ca acest pelerinaj să poată da o zguduire Bisericii, tinerilor săi, pentru ca să fie semne vii ale lui Isus mai ales pentru cei care trăiesc în periferii".

(După L'Osservatore Romano, 26 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 729.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat