Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Catedrala nouă din Iași, închinată Sfintei Fecioare Maria, Regină, și-a sărbătorit hramul duminică, 22 august 2021, printr-o Liturghie solemnă pe care a prezidat-o PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma, originar din Somușca, județul Bacău. Prezenți la altar au fost PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat preoți din Iași și din alte părți ale diecezei. La sărbătoare a fost prezent și primarul orașului Iași, Mihai Chirica, iar în catedrală a fost un mare număr de credincioși.

În acordurile solemne ale cântecului "Tu peste cer Regină ești", interpretat de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximiliam Husaru, a intrat procesiunea solemnă a episcopilor și preoților în catedrală, pentru a-i da cinstire Maicii Preacurate, încoronată ca regină, reprezentată în mozaicul central din altar. Ea, așa cum a spus PS Iosif Păuleț în cuvântul de salut adresat tuturor, este "cea mai sfântă, curată și minunată făptură a pământului". La picioarele ei sunt puse toate "gândurile bune, ca ea să le ducă în fața dumnezeiescului său Fiu, ca el să le împlinească spre binele nostru trupesc și sufletesc".

Invitându-i pe toți la rugăciune, PS Benoni Ambăruș i-a salutat la rândul lui, mulțumind pentru ocazia de a pune la picioarele Mariei toate și "de a putea împărtăși cuvântul și trupul lui Cristos".

La predică, PS Benoni Ambăruș s-a referit la momentul central al Bunei-Vestiri, lăudând disponibilitatea Mariei. Referindu-se la indicația "în luna a șasea", precizată de evanghelistul Luca, Preasfințitul a spus că "în viața fiecăruia dintre noi cuvântul Domnului sosește în luna a șasea, în condiții neprielnice, incomplete", căci încă nu este momentul pentru un copil de a se naște. "În Dumnezeu există luna a șasea, adică faptul neîmplinit, și nouă ne este oferit prezentul. Nu după, nu mâine, nici ieri sau trecutul, ci astăzi, condițiile nefavorabile de astăzi, în luna a șasea". Ca loc al Bunei-Vestiri, Dumnezeu alege Nazaret, un spațiu periferic, nu un sanctuar: "Nu undeva, în altă parte, ci aici, în micimea mea zilnică sunt chemat să spun Da".

Mergând mai departe pe firul evangheliei, PS Benoni a spus că imperativul "Bucură-te!" adresat Mariei ne este adresat și nouă. La fel și cuvântul "Domnul este cu tine". La finalul predicii s-au auzit aceste cuvinte: "Maria, mama și Regina noastră, nu va avea pace până când toată omenirea nu va descoperi aceeași iubire a Fiului ei către toți. Și dacă suntem fiii ei, suntem și colaboratorii principali ai ei".

În timp ce corul intona Ave Maria, de Giulio Caccini, la ofertoriu câțiva credincioși i-au prezentat episcopului darurile euharistice împreună cu o lumânare aprinsă, care avea monograma Mariei, și un buchet de flori. Euharistia este întotdeauna mulțumirea supremă pe care omul o exprimă înaintea lui Dumnezeu și totodată darul mai presus de orice dar pe care același om îl primește din mâinile unui Dumnezeu-Tată, care îl oferă în Pâinea Vieții pe Fiul său tuturor.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce părintele paroh și decan Paul Budău și-a anunțat momentul despărțirii de parohie, a fost felicitat de PS Iosif Păuleț pentru toată slujirea din cei patru ani petrecuți la Parohia Catedralei, primind asigurarea că va fi însoțit "cu rugăciunea noastră pentru a avea un apostolat bun și sfânt în via Domnului".

În cuvântul său de felicitare, PS Petru Gherghel a evocat câteva momente din timpul de formare al seminaristului și preotului Benoni Ambăruș, evidențiind aprecierile pe care le-a auzit din partea superiorilor săi de la Roma în repetate rânduri, aceștia cerând ca activitatea lui sacerdotală să continue în inima creștinătății catolice, fiind în Seminarul Roman formator, apoi paroh și ulterior director al Asociației Caritas din Roma. "Binecuvântat ești, Preasfințite, de Domnul. Domnul așteaptă să împărtășești tuturor bucuria slujirii. Binecuvântat să fii în această muncă și mulțumim cu toții pentru că ai venit să ne înălțăm în rugăciune și să o cinstim astăzi pe Maica Domnului în catedrala noastră. La mulți ani!"

Dându-i-se cuvântul, primarul municipiului Iași și-a exprimat bucuria de a fi prezent la sărbătoarea hramului catedralei. Adresându-se PS Benoni Ambăruș, a spus: "E o deosebită onoare să vorbim despre români de-ai noștri care ne reprezintă cu cinste nu numai în profesiile pe care le practică pentru bunul mers al Europei și al lumii, ci și în cele ale sufletului. Vreau să vă mulțumesc că ne-ați onorat astăzi orașul".

"Niciodată nimeni dintre noi nu reușește să facă ceva singur" a fost gândul pe care a ținut să-l transmită tuturor la final PS Benoni Ambăruș. Pentru acest lucru, a continuat Preasfinția Sa, "există familia, Biserica, comunitățile parohiale și frățietatea între creștini și între oameni. Pe măsură ce reușim să ținem împreună firele comunității, mrejele comunității, ne salvăm împreună. Vă mulțumesc pentru această ocazie, pentru primire și pentru posibilitatea de a celebra împreună".

Domnul să facă rodnică slujirea episcopală a PS Benoni Ambăruș, spre binele tuturor și spre slava lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 22 august: Iași: Hramul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Adrian Cuba

- 22 august: Iași: Hramul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (22 august 2021). Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *


 

lecturi: 1418.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat