Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicare: Episcopul Benoni Ambăruș va celebra în catedrala din Iași

PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, va prezida Sfânta Liturghie în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 22 august 2021, la ora 11.00, cu ocazia hramului acestei catedrale. Alături îi vor fi PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, dar și mulți preoți și credincioși, din Iași și din diferite colțuri ale Diecezei de Iași.

Mons. Benoni Ambăruș, numit la 20 martie 2021 episcop auxiliar al Diecezei de Roma și hirotonit episcop la 2 mai, se află zilele acestea în România pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul episcopatului, prezidând Sfânta Liturghie în catedrala din Iași, duminică, 22 august, de la ora 11.00, cu ocazia hramului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Așa cum a amintit în zilele din preajma hirotonirii sale episcopale, aflându-ne în această perioadă dificilă de pandemie, noul episcop auxiliar de Roma a căutat un moment mai potrivit pentru a veni și în România pentru a celebra Sfânta Liturghie în calitate de episcop în satul său natal și în dieceza din care a plecat la Roma pentru a-și continua formarea spre Sfânta Preoție.

PS Benoni a celebrat prima Liturghie în calitate de episcop în comunitatea natală, Somușca (link: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202108059), în sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, duminică, 15 august, fiind înconjurat de preoții originari din Somușca și de credincioșii din această comunitate.

Cei care nu pot participa la această Sfântă Liturghie de hram al Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași se pot uni în rugăciune prin intermediul transmisiunii audio-video realizate de ERCIS Media și Radio ERCIS FM, transmisiune care va fi preluată și pe TVR Iași.

* * *

Sfântul Părinte Papa Francisc, în ziua de 20 martie 2021, l-a numit episcop auxiliar de Roma (Italia) pe preotul originar din Dieceza de Iași Benoni Ambăruș, care face parte din clerul Diecezei de Roma din anul 2007, până în acel moment paroh al Parohiei "Sfinții Elisabeta și Zaharia" în Valle Muricana și director al Asociației Caritas din Roma. Consacrarea a avut loc pe 2 mai, în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" din Roma.

*

Pr. Benoni Ambăruș s-a născut la 22 septembrie 1974 la Somușca - Bacău. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Somușca în anul 1989, Liceul Seminarial la Iași în anul 1994; în 1996, fiind la Pontificio Seminario Romano Maggiore din Roma, a început cursurile teologice la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, obținând Bacalaureatul în teologie în anul 1999. A fost sfințit preot la 29 iunie 2000 la Iași de către arhiep. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova la acea vreme. A activat ca vicar la Mărgineni (8 august 2000 - 20 septembrie 2000), a fost student la Pontificia Università Gregoriana din 1999, unde a obținut în 2001 licența în teologie dogmatică, asistent formator la Pontificio Seminario Romano Maggiore (1 septembrie 2001 - 30 iunie 2004), student colaborator parohial la Parohia "San Frumenzio" din Roma (1 septembrie 2004 - 21 septembrie 2007). A fost încardinat în Dieceza de Roma la 21 septembrie 2007, fiind numit vicar parohial în aceeași parohie până în 2010, iar din 2010 până în anul 2012 vicar al Parohiei "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Torre Gaia. Din anul 2012 până în 2018, a fost paroh al Parohiei "Sfinții Elisabeta și Zaharia" în Valle Muricana. Prima vizită pastorală a Papei Francisc într-o parohie a diecezei sale a fost tocmai în parohia părintelui Ambăruș, la 26 mai 2013. La 1 septembrie 2018, pr. Benoni a fost numit director al Asociației Caritas din Roma, unde era director adjunct din 2017.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Din arhiva ercis.ro:

ERCIS FM: Interviu cu PS Benoni Ambăruș, noul episcop auxiliar de Roma

ERCIS FM: Ediție specială "Dimineți împreună" despre consacrarea Mons. Benoni Ambăruș ca episcop auxiliar de Roma

ERCIS FM: ÎPS Aurel Percă va fi consacrator pentru Mons. Benoni Ambăruș

Somușca: Primiția Preasfințitului Benoni Ambăruș

Episcopul abia consacrat, șofer

Roma: Vizita Preasfințitului Benoni Ambăruș la "San Vitale"

Stema PS Mons. Benoni Ambăruș, episcop titular de Tronto, auxiliar de Roma, delegat pentru Caritas și Pastorația Migranților

Roma: Liturghie de însoțire pentru consacrarea noului episcop auxiliar de Roma, Mons. Benoni Ambăruș

Roma: Mons. Benoni Ambăruș a fost hirotonit episcop

Interviu cu PS Iosif Păuleț, după hirotonirea episcopală a Mons. Benoni Ambăruș, ca noul episcop auxiliar de Roma

Numirea părintelui Benoni Ambăruș ca episcop auxiliar de Roma (20 martie 2021)

Un preot originar din Dieceza de Iași, numit episcop auxiliar de Roma: pr. Benoni Ambăruș

Român de Roma. Întâlnire cu directorul Caritas diecezan, părintele Benoni Ambăruș

Intervenția directorului Caritas din Roma, pr. Benoni Ambăruș la Adunarea Diecezană (9 mai 2019)

Preotul român Benoni Ambăruș este noul director Caritas în dieceza papei

* * *

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Liturghia va fi transmisă și la Radio ERCIS FM, care poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.

TVR Iași are site-ul http://iasi.tvr.ro și pagina de Facebook www.facebook.com/tvriasi, programele sale pot fi urmărite și prin internet, la adresa: www.tvrplus.ro/live-tvr-iasi sau http://media.tvriasi.ro, iar înregistrări ale unor emisiuni ale TVR Iași sunt publicate și pe contul Youtube TVRIasionline.


 

lecturi: 1799.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat