Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Din nou în pelerinaj alături de Fecioara Maria

La sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) au ajuns și anul acesta numeroși pelerini, în zilele de 14 și 15 august 2021, cu ocazia sărbătorii hramului, Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, la ora 11.00, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, concelebrând PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Antal Majnek, episcop de Muncaci - Ucraina, și pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, înconjurați de mulți alți preoți și credincioși.

Solemnitatea Înălțării cu trupul și sufletul la cer a Preacuratei Fecioare Maria a venit în acest an cu un gust dulce-acrișor și cu toate acestea cu inimile pline de bucurie au sosit copii, tineri și adulți în pelerinaj la sanctuarului nostru iubit din Cacica, îndeosebi în zilele de 14 și 15 august 2021. Într-un context în care tot anul s-a vorbit de distanțare socială, interdicții privind întâlnirile, școli și grădinițe închise, șomaj tehnic, mii de credincioșii au fost doriți să vină în pelerinaj.

Celebrările liturgice făcute cu prilejul pelerinajului, rugăciunile pentru bolnavi, mărturisirea păcatelor și iertarea, rugăciunile și privegherile de noapte, cântările și rugăciunile în grup pe drum spre locurile sfinte și spre casă, cărțile și pliantele, icoanele, obiectele religioase, procesiunile liturgice în aer liber - toate acestea au făcut din pelerinaj o lucrare harică și care exprimă taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni și a iubirii oamenilor față de Dumnezeu.

Chiar dacă străbatem un arc istoric de criză la nivel planetar, această sărbătoare vine cu un mesaj de speranță. Să privim în sus, cerul este deschis, și vom descoperi că pe pragul cerului este o mamă care ne așteaptă și este mama noastră! Ne iubește, ne surâde și ne ajută cu grijă.

Cu aceste simțăminte și cu inima la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, ne-am adunat să redescoperim chipul Maicii Domnului, care iată, de mai bine de două sute de ani, Mama noastră cerească ne cheamă: Veniți la Cacica! Veniți la Isus!

Bucuria noastră a fost mare, deoarece în mijlocul nostru a venit Preasfințitul Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel și episcopul Antal Majnek, din Ucraina, care s-a alăturat celebrărilor noastre frumoase cu ocazia hramului.

Predicator anul acesta a fost părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al provinciei noastre franciscane din România, care ne-a ajutat să înțelegem că Dumnezeu este prezent în viața noastră în orice detaliu și că noi avem de câștigat în viață dacă ne vom încrede în el. Cu referire la Măicuța Domnului ne-a îndreptat atenția la simplitatea și disponibilitate ei.

Preoții care au fost prezenți la celebrările acestui pelerinaj au stat la dispoziția pelerinilor pentru a se împăca cu Dumnezeu în taina Sfintei Spovezi.

La marea noastră sărbătoare au fost prezente și autorități civile: Ghervasen Longher, deputat al Uniunii Polonezilor din România, Petru Todosi, primarul comunei Cacica, Eduard-Rudolf Wendling, primar comunei Păltinoasa, Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova, și Radu-Gheorghe Dârțu, directorul Salinei Cacica.

Pentru buna desfășurare a pelerinajului au fost prezente următoarele departamente: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, echipajul SMURD, Jandarmeria, Poliția, pompierii, cărora le mulțumim pentru sprijin.

Un cuvânt de mulțumire adresez corurilor reunite din Bucovina. În umbra acestor cântări angelice au stat multe repetiții și trudă. Au reușit o perfectă simbioză sub bagheta maestrei, Antonela Târnovan, dirijoarea corului din Suceava, împreună cu organiștii Anton și Daniel, cu instrumentiștii și cu pr. Ciprian Antălucă, paroh și decan de Suceava, care a coordonat aceste repetiții.

În spatele desfășurării acestor evenimente a fost multă muncă și multe brațe întinse spre ajutor. Mulțumesc voluntarilor și studenților din Provincia "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, care, cu inima lor mare, au pus suflet împreună cu pr. Felix Roca și pr. Cristian Pal în organizarea ceremoniilor sanctuarului, și tuturor care într-un fel sau altul ne-au venit în întâmpinare cu ajutorul lor.

Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca aceste frumoase celebrări să ajungă la urechile celor bătrâni și neputincioși prin intermediul ERCIS Media, ERCIS FM, Angelus Tv și Expert Music din Suceava. Deja pe pagina de Facebook a sanctuarului, www.facebook.com/sanctuarcacica.ro puteți găsi deja înregistrările transmisiunilor în direct făcute de ERCIS Media și mai multe fotografii de la momentele importante, iar multe informații, dar și înregistrări din arhivă despre sanctuar găsiți și pe site-ul acestuia, www.sanctuarcacica.ro.

Vă mulțumesc într-un mod cu totul deosebit dumneavoastră, dragi cinstitori ai Preacuratei Fecioare Maria, care ați participat cu evlavie la toate celebrările prilejuite de hramul și pelerinajul Maicii Domnului de la Cacica, pentru tot darul vostru, fie ca Preasfânta Fecioară Maria să vă răsplătească pe toți pentru jertfa pe care ați făcut-o venind la sanctuarul ei drag.

Închei invitându-vă totodată ca și în timpul anului să călcați pragul acestui sanctuar unde Sfânta Fecioară Maria vă așteaptă așa cum o mamă își așteaptă copiii ei preaiubiți să se întoarcă mai des acasă.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Cacica: Din nou în pelerinaj alături de Fecioara Maria. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

Înregistrările video ale celebrărilor de la Cacica, 14-15 august 2021

* * *

Din arhiva ercis.ro:

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală "În jurul lui Isus și al Mamei sale la Cacica"

Comunicat de presă: Pelerinaj la Cacica

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Voluntari la sanctuarul de la Cacica" (16 august)


 

lecturi: 2151.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat