Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost celebrat cu solemnitate duminică, 15 august 2021, începând cu ora 18.00, printr-o Liturghie pontificală prezidată de PS Iosif Păuleț. Au luat parte la sărbătoare preoți din episcopie și din parohiile ieșene, precum și numeroși credincioși. Catedrala, numită veche, sfințită pentru prima oară la 15 august 1789, se află în faza finală a lucrărilor de restaurare care urmează să fie sfințite la 15 septembrie 2021.

"Vrem să trăim această sărbătoare măreață și să cerem mijlocirea Mamei cerești pentru noi, pentru cei dragi ai noștri și pentru cei care s-au încredințat rugăciunilor noastre" au fost cuvintele prin care păstorul Diecezei de Iași i-a salutat pe cei prezenți la sărbătoare, amintind de prezența Preasfinției Sale la Cacica, unde a întâlnit un număr impresionant de pelerini.

La Psalmul responsorial, corul împreună cu credincioșii au repetat în cinstea Mamei cerești Ave Maria, gratia plena, Ave Maria, Dominus tecum, în timp soprana Luiza Torboli intona cuvintele Psalmului 44, rânduit de Biserică pentru această zi de sărbătoare, care interpretează în cheie mariană cuvintele psaltice "Fiice de regi sunt în preajma ta, regina stă la dreapta ta, împodobită cu aur de Ofir; Ascultă, fiică, privește și pleacă-ți urechea, uită de poporul tău și de casa părintelui tău!"

PS Iosif Păuleț a oferit cuvântul de învățătură credincioșilor prezenți în catedrală și celor care urmăreau Sfânta Liturghie prin intermediul ERCIS Media și ERCIS FM, după proclamarea evangheliei de către pr. Paul Budău, paroh al catedralei și decan de Iași. El a ilustrat istoria convertirii unui italian, pe nume Bruno Cornacchiola, care a trăit între anii 1913 și 2001 la Roma. Acesta s-a făcut dușmanul Bisericii, criticând învățătura acesteia, în special dogmele referitoare la Maica Domnului. Văzând în papa un dușman al omenirii, și-a propus să-l ucidă personal. Totul până în ziua de 12 aprilie 1947, când la Roma, în apropiere de Tre Fontane, îi apare Fecioara Maria și-i dezvăluie identitatea sa. Îi spun printre altele: "Trupul meu nu a putrezit și nu putea să putrezească. Fiul meu și îngerii au venit în momentul trecerii mele, ca să mă conducă în cer!" Această declarație anticipează declararea solemnă a dogmei înălțării Mariei cu trupul și sufletul la cer din data de 1 noiembrie 1950.

"Acolo unde este Mama, acolo vor fi și copiii care au iubit-o și care o cheamă în ajutor, care i-au urmat exemplul" a spus mai departe PS Iosif Păuleț, întărind gândul că destinul Mariei este și destinul nostru viitor. "Ce face Maria în cer?" Nu stă departe de pământ, străină de problemele copiilor ei. Ea este neobosită în a-i ajuta pe cei pe care îi vrea mântuiți, căci ea este Mama noastră și nu poate să fie altfel. Mama noastră a ajuns în ceruri și ne așteaptă și pe noi. La finalul predicii, episcopul predicator i-a invitat pe credincioși să se ridice, spre surprinderea lor, pentru a o aplauda pe Fecioara Maria, reprezentată în mozaicul central al catedralei.

Pe lângă darurile euharistice, ostii și vin, la ofertoriu credincioșii au adus spre altar o lumânare cu monograma Mariei și un buchet de flori, în semn de venerare și prețuire a celei ridicate cu trupul și sufletul la cer. Tatăl ceresc a primit în taina Euharistiei jertfa neprețuită a Fiului său pentru mântuirea și sfințirea tuturor.

La finalul celebrării, după binecuvântarea dată de episcop, credincioșii au intonat un ultim cântec marian: "O Marie, o preadulce Mamă!", încredințându-se ocrotirii Fecioarei Maria în nevoile lor materiale și spirituale.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 1359.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat