Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-a stins din viață Monseniorul Hoser, vizitator apostolic la Medjugorje

A murit vineri, 13 august 2021, la Spitalul Ministerului de Interne din Varșovia, arhiepiscopul polonez Henryk Hoser, din 2018 vizitator apostolic pentru parohia din Medjugorje: avea 78 de ani. A difuzat asta Conferința Episcopală Poloneză. Lovit de Covid-19, se restabilea, când a contractat o infecție care a compromis progresiv funcționalitatea unor organe, până la internarea de urgență din ultimele zile. Funeraliile se vor desfășura vineri, 20 august, în catedrala din Varșovia-Praga.

La Medjugorje cu o misiune pastorală

Papa Francisc i-a încredințat funcția de a însoți în mod "stabil și continuu" comunitatea parohială din această mică localitate din Bosnia-Herțegovina și pe credincioșii mulți care merg acolo în pelerinaj, "ale căror exigențe - explica o notă vaticană - cer o atenție deosebită". Este vorba de un semn de atenție a papei față de pelerini, așa cum sublinia directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun: Monseniorul Hoser a fost trimis la Medjugorje cu o misiune strict pastorală, fără a intra în problema aparițiilor mariane.

Trimis acolo unde au nevoie oamenii

Papa - a spus prelatul - "ne trimite acolo, unde trăiesc oamenii, unde credincioșii se adună căutând lumina mântuirii" și la Medjugorje vin pelerini din toată lumea "pentru a întâlni pe cineva: pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, pentru a-l întâlni pe Cristos, pentru a o întâlni pe Mama sa". "Calea mariană - spunea Hoser - este cea mai certă și sigură" deoarece conduce la Isus și aici credincioșii au "în centru Sfânta Liturghie, adorația Preasfântului Sacrament, o frecvență masivă a sacramentului Pocăinței". Este vorba de un adevărat cult "cristocentric". "Medjugorje - afirma vizitatorul apostolic - ne oferă timpul și spațiul harului divin prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu și Mama Bisericii, venerată aici cu apelativul de «Regina Păcii». Acest apelativ este foarte cunoscut prin Litaniile Lauretane". Și "lumea - sublinia el - are atâta nevoie de pace".

Medic și misionar în Rwanda

Monseniorul Hoser s-a născut la Varșovia la 27 noiembrie 1942, a studiat medicina înainte de a intra, în 1969, în Societatea Apostolatului Catolic (Pallottini). Hirotonit preot în 1974, pleacă misionar în Rwanda, unde rămâne până în 1955. La Kigali întemeiază Centrul Medico-Social, conducându-l timp de 17 ani și Centrul de Formare Familială (Action Familiale). Câțiva ani a fost secretar al Comisiei Episcopale pentru Sănătate și după aceea și al Comisiei Episcopale pentru Familie, președinte al Asociației Centrelor de Medici Asociați la Kigali (BUFMAR), responsabil al unui centru de monitorizare epidemiologică SIDA și de program de asistență psihico-medicală și socială a bolnavilor. În 1994 este numit expert în domeniul familiei și al dezvoltării la Sinodul Special pentru Africa. Tot în 1994, în lipsa nunțiului apostolic din Rwanda, este numit vizitator apostolic în această țară, funcție pe care o ocupă timp de peste doi ani. Hoser, în lunile masacrelor, nu era în Rwanda. În câteva interviuri a amintit angajarea Bisericii Catolice pentru reconciliere și împotriva violenței în țară: îndeosebi, a subliniat că în acel genocid și-au pierdut viața patru episcopi, 150 de preoți, circa un sfert din clerul local, și 140 de surori, peste o sută de mii de credincioși laici, atât hutu cât și tutsi.

Misiunea în Europa

Din 1996 până în 2003 este superior regional al Pallottinilor și membru al Consiliului Misionar al Conferinței Superiorilor Majori din Franța. În 2004 este rector al Procuraturi misionare pallottine, la Bruxelles, în Belgia, și este angajat în pastorație în cadrul Comunității Europene. În 2005 Ioan Paul al II-lea îl numește secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și președinte al Operelor Misionare Pontificale cu demnitate de arhiepiscop. În 2008, cu Benedict al XVI-lea, devine arhiepiscop-episcop al Diecezei de Varșovia-Praga. În februarie 2017 Papa Francisc îl trimite la Medjugorje ca trimis special al Sfântului Scaun. În decembrie același an devine episcop emerit de Varșovia-Praga. La 31 mai 2018, papa îl numește vizitatorul apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat și ad nutum Sanctae Sedis. Monseniorul Hoser trece la cele veșnice chiar la 40 de ani de când a început totul la Medjugorje, de când câțiva tineri, la 2 iunie 1981, spun că au văzut-o pe Fecioara Maria.

(După Vatican News, 14 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 935.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat