Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înmormântarea părintelui Olivier. Gândul pelerinilor la Lourdes

de Xavier Sartre și Gabriella Ceraso

Bazilica din Saint-Laurent-sur-Sèvre în Vandea găzduiește astăzi, 13 august 2021, la ora locală 14.30 în formă privată funeraliile părintelui Olivier Maire, superiorul provincial al Misionarilor Monfortani, ucis la Saint-Laurent-sur-Sèvre, în Vandea, lunea trecută de un refugiat ruandez, afectat de tulburări psihiatrice și deja responsabil de incendierea catedralei din Nanter în urmă cu un an.

Așa cum explică un comunicat al Diecezei de Luçon, la înmormântare vor lua parte familia, membrii congregației monfortane și unii funcționari, dar se va putea participa și prin canalul catolic de televiziune KTO și platformele digitale. Până acum au fost multe veghile de rugăciune și liturghiile organizate cu emoție de întreaga comunitate la care s-a unit și papa miercuri, în timpul audienței generale. Și către părintele Olivier se îndreaptă simbolic și pelerinajul național în desfășurare la Lourdes, început miercurea trecută cu tema: "Toți chemați la fraternitate".

Procesiuni, liturghii, recitarea rozariului, rugăciuni, conferințe și întâlniri ritmează viața pelerinilor care participă la pelerinajul născut în 1872. După o ediție anulată din cauza Covid-ului anul trecut, bolnavi și credincioși se reunesc, așadar, din nou într-un context încă marcat de pandemie, dar care i-a sensibilizat pe toți cu privire la importanța ajutorului reciproc.

"Maria ne invită să primim un mesaj care duce la Grota din Massabielle și ne cheamă la rugăciune și la pocăință pentru a ne vindeca", scrie părintele Vincent Cabanac, director al pelerinajului, în editorialul său. "În acest timp de pandemie, vedem cât de mult avem nevoie de asta. Primul remediu - continuă el - constă în raportul nostru fratern, despre care Papa Francisc ne dă o exprimare magnifică în enciclica sa Fratelli tutti".

Ce mod mai bun decât Lourdes pentru a trăi și a gândi această fraternitate? "Lourdes este un ținut de fraternitate", afirmă Monseniorul Olivier Ribadeau-Dumas, rector al sanctuarului. Întâlnirea dintre Maria și Bernadeta "demarează o fraternitate care se manifestă în raportul dintre bolnavi și lucrătorii din spitale, dintre persoane care provin din culturi diferite, dintre generații. Toate aceste întâlniri sunt conform principiului respectului și al unei adevărate fraternități în atenția față de cei mai mici și față de cei mai săraci".

Fraternitatea este trăită și în cadrul întregii societăți. Se poate manifesta îndeosebi primindu-i pe străini. Așa a făcut părintele Olivier Maire, ucis lunea trecută în comunitatea sa, iar principalul suspect este un cetățean ruandez care a fost primit acolo. A promova fraternitatea în acest context nu este ușor. Totuși - explică Monseniorul Olivier Ribadeau-Dumas - "fraternitatea este o luptă pentru că evanghelia este o luptă. Putem vedea clar cum societatea franceză și societățile noastre sunt fracturate. Vedem cum lumea este chinuită de țări care sunt în război între ele, cum violența este pretutindeni".

Pentru aceasta, consideră rectorul sanctuarului din Lourdes, "este important ca toți creștinii să aibă această grijă de a fi purtători de pace și de a trăi evanghelia în fapte, iar evanghelia ne vorbește de caritate, de fraternitate și de milostivire". "Avem o responsabilitate deosebită și a veni la Lourdes înseamnă a încărca bateriile cu Fecioara Maria pentru a trăi zilnic valorile evanghelice".

De asemenea, explică Monseniorul Ribadeau-Dumas, trebuie construită zi de zi această fraternitate. "Ne este dată pentru că suntem creați frați de Cristos, pentru că avem același Tată, dar, în același timp, trebuie să întrupăm și să concretizăm asta în multiple moduri". A participa și a trăi acest pelerinaj este unul dintre acestea.

(După Vatican News, 13 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 588.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat