Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Franța: Vandea, ucis un preot. Episcopii francezi, "tristețe imensă și consternare"

de Maria Chiara Biagioni

Biserica Catolică din Franța din nou sub șoc și zbuciumată din cauza uciderii luni, 9 august 2021, a preotului Olivier Maire, 60 de ani. Conform mass-media franceze, corpul victimei a fost descoperit luni la Saint-Laurent-sur-Sèvre, la circa 20 km de Cholet. Presupusul asasin, un bărbat de origini ruandeze, s-ar fi predat orele trecute la jandarmeria din Mortagne-sur-Sèvre, la 10 km de locul în care a fost găsit preotul, pentru a mărturisi asasinatul. Bărbatul fusese pus sub control judiciar în cadrul investigațiilor cu privire la incendiul la catedrala din Nantes din iulie 2020. Preotul îl primise în așteptarea procesului. "Aflând despre asasinarea părintelui Olivier Maire, superior provincial al Misionarilor monfortani, Conferința Episcopală din Franța și Conferința Călugărilor și Călugărițelor din Franța exprimă tristețea lor imensă și teama lor", se citește într-o notă difuzată în aceste ore de CEF. Episcopii și călugării din Franța confirmă că "autorul acestui asasinat se afla la părintele Olivier Maire" și că "s-a prezentat în această dimineață la jandarmi". "Pe moment - adaugă ei -, circumstanțele acestei tragedii nu sunt cunoscute". CEF și CORREF asigură rugăciunea lor pentru preotul ucis părinților săi, rudelor sale și "întregii mari familii călugărești monfortane". Părinții și frații din Societatea Mariei (numiți Misionari monfortani) sunt prezenți în cele cinci continente. "Urmăresc proiectul fondatorului lor care este cel de a evangheliza în apropiere și cu atenție față de toți".

Și episcopul de Luçon, Mons. François Jacolin, a exprimat "durere profundă și tristețe", împărtășind "suferința imensă a familiei sale și a familiei monfortane". Conform informațiilor cotidianului Le Parisien, preotul a fost victima unei lovituri la cap. Nicolas Guillou, delegat episcopal pentru informare al Diecezei de Rennes, scrie într-un tweet: "Părintele Olivier Maire a fost asasinat victimă a generozității sale". Senatorul de Vandea, Bruno Retailleau, precizează: "Vreau să aduc omagiu părintelui Olivier Maire, superior al monfortanilor, asasinat de un criminal pe care-l găzduia din spirit de caritate. Moartea sa dă mărturie de bunătatea acestui preot pe care-l cunoșteam bine și a cărui profunzime de credință am avut ocazia s-o apreciez. Moartea sa este o mare pierdere". Printre cele dintâi reacții, este cea a ministrului de interne, Gérald Darmanin: "Tot sprijinul meu pentru catolicii din țara noastră după asasinarea dramatică a unui preot în Vandea", scrie pe Twitter. Ministrul este așteptat în Vandea unde la 17.30 va întâlni pe membrii Congregației Misionarilor monfortani și la 18.00 va vorbi presei. Presupusul asasin este principalul suspect al incendierea intenționată a catedralei din Nantes la 18 iulie 2020. Conform cotidianului La Croix a fost eliberat sub control judiciar la începutul lunii iunie și a găsit casă într-o comunitate călugărească în așteptarea procesului, care ar putea să aibă loc în 2022. Trauma genocidului ruandez și succesiunea de falimente în Franța par să fi dezlănțuit acțiuni violente în acest bărbat de 40 de ani.

"Era un călugăr, preot și misionar de mare valoare, specialist al spiritualității noastre monfortane", a spus superiorul general al Misionarilor monfortani, părintele Santino Brembilla, la BFM. "Ne-a însoțit în aprofundarea cunoașterii spiritualității sfântului care a fondat congregația noastră... Este cu adevărat o tragedie pentru noi".

(După agenția SIR, 9 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2352.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat